Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός


Ο καιρός είναι κρύος, αλλά στο γόνατό σας νιώθετε έντονο πόνο από την αρθρίτιδα και ξέρετε, πριν καν το πουν στις ειδήσεις, ότι σύντομα θα επιδεινωθεί. 



Είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; 

Ως φαίνεται ναι και το πιθανότερο είναι πως οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης επηρεάζουν το σώμα, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ειδικούς οι οποίοι έχουν μελετήσει τις επιδράσεις των καιρικών συνθηκών στον χρόνιο πόνο. 

Οπως εξηγεί στην ιατρική ιστοσελίδα WebMD ο δρ Ρόμπερτ Νιούλιν Τζέιμσον, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι συχνό φαινόμενο οι πάσχοντες από ρευματοπάθεια, εκφυλιστική ή μετατραυματική αρθρίτιδα να αποδίδουν τον εντεινόμενο πόνο τους στις καιρικές συνθήκες. 

Σε μελέτη του που είχε δημοσιευθεί προ καιρού στην επιθεώρηση «Pain», τα δύο τρίτα των ασθενών που συμμετείχαν είχαν δηλώσει με βεβαιότητα ότι αισθάνονταν την επιδείνωση του καιρού πριν γίνει εμφανής, ειδικά όταν επρόκειτο να εκδηλωθεί καταιγίδα. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς ένιωθαν ολοένα εντονότερο πόνο τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από την αλλαγή του καιρού. 

Πώς εξηγείται αυτό; «Συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας για τον πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό δεν υπάρχει, αλλά έχουν εκφρασθεί διάφορες πιθανές θεωρίες» απαντά ο δρ Τζέιμισον. 

Μία από τις κυριότερες υποδεικνύει ως πιθανό μηχανισμό τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. «Μολονότι πολλοί ασθενείς παραπονούνται ότι ο πόνος τους επιδεινώνεται με τον υγρό, βροχερό καιρό, μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι το κρύο, ο αέρας, η βροχή ή το χιόνι, αλλά η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση» λέει ο ρευματολόγος δρ Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (ACR). 

Ως φαίνεται, το χαμηλό βαρομετρικό προκαλεί αλλαγές στη φυσιολογία των αρθρώσεων και ευνοεί την παραγωγή ουσιών που προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Επιπλέον, τα νεύρα των αρθρώσεων μπορεί να ευαισθητοποιούνται εξαιτίας της φλεγμονής της αρθρίτιδας, με συνέπεια να γίνονται ευάλωτα στις αλλαγές του βαρομετρικού. 

Οποιος κι αν είναι ο υπαίτιος μηχανισμός, η συσχέτιση καιρού και πόνου βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη, διότι τα έως τώρα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα και σαφή, λένε οι δύο ειδικοί.


Τι να κάνετε


Τα καλά νέα είναι πως οι πάσχοντες από τέτοιου είδους παροξύνσεις μπορούν να λάβουν μερικά μέτρα για να βοηθηθούν. Η διατήρηση του σώματος ζεστού, με ντύσιμο σε στοιβάδες (π.χ. πρώτα βαμβακερό μπλουζάκι, εν συνεχεία ένα συνθετικό ή μάλλινο και μετά μια ζακέτα) και επαρκή θέρμανση του σπιτιού και του αυτοκινήτου, μπορεί να βοηθήσει.

Δοκιμάστε επίσης να κοιμάστε σε ζεστά σεντόνια και να φοράτε ζεστά ρούχα, καθώς και να χρησιμοποιείτε θερμοφόρα στις αρθρώσεις που πονούν, συνιστά ο δρ Τζέιμισον, διότι η θερμότητα χαλαρώνει τους μυς και καταπραΰνει τον πόνο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην ακινητοποιηθείτε. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη λειτουργικότητα των άρρωστων αρθρώσεων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν πρόκειται να βγείτε από το σπίτι (πριν από την έξοδό σας, καλό είναι να κάνετε μερικές ασκήσεις για να χαλαρώσετε τις αρθρώσεις σας). 

Η απώλεια βάρους στα άτομα με περιττά κιλά επίσης είναι πολύ βοηθητική για τους πάσχοντες από αρθρίτιδες των κάτω άκρων, ενώ η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (οι καλύτερες πηγές είναι τα παχιά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και ο σολομός, και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα) επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Αν τίποτε άλλο δεν αποδίδει, πάρτε κάποιο παυσίπονο επιπλέον, συνιστά ο δρ Μπόρενσταϊν, αλλά αφού συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. 

Πάνω απ’ όλα όμως, να θυμάστε ότι η παρόξυνση θα είναι παροδική διότι το σώμα διαθέτει προσαρμοστικούς μηχανισμούς με τους οποίους θα μειώσει σταδιακά τη δυσκαμψία και τον πόνο, καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου