Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Αγία Tριντουάνα της Σκωτίας



 Η μνήμη της εορτάζεται: Οκτώβριος 8/21
H ΑγίαΤριντουάνα (επίσης Triduna, Tradwell), μιά από τις πιο τιμημένες αγίες της Σκωτίας, έζησε ανάμεσα στο τέταρτο και όγδοο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι από την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά στα ανοικτά της Σκωτίας συνήθιζαν να κάνουν προσκυνήματα σε ιερούς τόπους που συνδέονται με τη σεβάσμια αυτή γυναίκα στο πέρασμα των αιώνων, σχεδόν  δεν έχουν σωθεί καθόλου λεπτομέρειες της ζωής αυτής της αγίας. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή παράδοση,
η αγία γεννήθηκε στην πόλη των Κολοσσών της Μικράς Ασίας στον τέταρτο αιώνα. Αργότερα έγινε μοναχή και μαζί με άλλες αδελφές χριστιανές και τον άγιο επίσκοπο Ρήγουλο της Πάτρας στην Ελλάδα, ταξίδεψε στη Σκωτία, όπου έφεραν ένα μέρος των λειψάνων του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
Στη Σκωτία  η ΑγίαΤριντουάνα ασκήτεψε μαζί με δύο άλλες ιερές ασκήτριες σε ένα σημείο που ονομάζεται Roscoby στην πρώην περιοχή του Forfarshire (τώρα περιοχή του Angus).

Αγαπημένη και σεβαστή από όλους, η ΑγίαΤριντουάνα θεράπευε ανθρώπους που έρχονταν σ’αυτήν γιά τις παθήσεις των ματιών. Σύμφωνα με μία παράδοση, ένας τοπικός βασιλιάς που ονομαζόταν Nechtan ερωτεύτηκε την όμορφη Τριντουάνα. Όταν έμαθε ότι ο βασιλιάς την ερωτεύτηκε  για τα ωραία μάτια της, η παρθένος τα έβγαλε και τα έδωσε στον βασιλιά. Είναι νελωτερη παράδοση, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Χριστιανοί πίστεψαν ότι ο Κύριος της παραχώρησε τη δυνατότητα να θεραπεύει την τύφλωση.
Η αγία παρθένος του Θεού Τριντουάνα κοιμήθηκε στο χωριό Restalrig κοντά στο Εδιμβούργο (τώρα συνοικία μέσα στην πόλη του Εδιμβούργου) όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Τα ιερά λείψανά της βρίσκονταν στο μέρος του θανάτου της στο Restalrig αν και ορισμένα από αυτά μπορεί να βρίσκονται στο Aberdeen, Κοντά στην εκκλησία της στο Restalrig υπήρχε μιά ξακουστή πηγή της Αγίας που θεράπευε όλες τις παθήσεις των ματιών. Πολυάριθμοι προσκυνητές έρχονταν στο ναό της στο Restalrig στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Κατά τη διάρκεια της Σκωτικής Μεταρρύθμισης ο ναός καταστράφηκε το 1560.
 Υπάρχουν πολλές ιστορίες που αφορούν τη θαυματουργή βοήθεια της Αγίας Τριντουάνα μέσα στους αιώνες. Μερικές από αυτές μπορούν να βρεθούν στο Acta Sanctorum ( «Πράξεις των Αγίων») - την κριτική εγκυκλοπαιδική συλλογή από Βίους , που δημιουργήθηκε μεταξύ 1643 και 1940 από Ιησουίτες.
Σύμφωνα με μια ιστορία, κάποια γυναίκα που έζησε στην Αγγλία έχασε την όρασή της. Η ΑγίαΤριντουάνα της φανερώθηκε σε ένα όραμα και την διέταξε να πάει στο Restalrig το συντομότερο δυνατό και να προσευχηθεί εκεί στον τάφο της με τα λείψανα. Η γυναίκα υπάκουσε την εντολή-και ω! του θαύματος- έγινε καλά. Αργότερα μιά κόρη της ίδιας γυναίκας έχασε την όρασή της επίσης, προσευχήθηκε στην αγία και η όρασή της αποκαταστάθηκε.
 Μια άλλη φορά, ο επίσκοπος Ιωάννης της Caithness, ο οποίος έζησε τον δωδέκατο αιώνα, τυφλώθηκε από τον Κόμητα του Orkney ως τιμωρία για κάποιο αδίκημα και η γλώσσα του ξεριζώθηκε. Ο επίσκοπος Ιωάννης επισκέφθηκε τον τάφο της Αγίας Τριντουάνα, και ή όραση και η ομιλία του αποκαταστάθηκαν πλήρως.
Ιστορικά έγγραφα από το δέκατο όγδοο αιώνα, περιέχουν αρχεία από αμέτρητες περιπτώσεις θαυμάτων που έχουν συμβεί από παλιούς χρόνους σε ένα άλλο ναό της αγίας στο Papa Westray .
Για παράδειγμα, ένας νεαρός άνδρας στο δέκατο όγδοο αιώνα, έχασε την όρασή του. Ταξίδεψε στο Papa Westray, έπλυνε το πρόσωπό του στη λίμνη κοντά στο εκκλησάκι της αγίας και θεραπεύτηκε. Και αυτό είναι ένα πολύ κοινό παράδειγμα θαύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία από την περίοδο έπειτα από τη Μεταρρύθμιση, πολλοί πιστοί έφερναν ακόμα μικρές πέτρες ή κέρματα στο εκκλησάκι της Αγίας Τριντουάνα γιά να την ευχαριστήσουν για τη βοήθειά της. Συχνά, τα άτομα που έπασχαν από ασθένειες των ματιών έρχονταν στο Papa Westray ξανά και ξανά έως ότου αποκατασταθούν πλήρως. Ακόμα και τόσο αργά όπως το δέκατο ένατο αιώνα, οι πιστοί συνέχισαν να συρρέουν στα ερείπια του ναού της αγίας για να προσευχηθούν και να ζητήσουν θεραπεία, και οι τοπικοί Πρεσβυτεριανοί πάστορες δεν μπορούσαν να τους αποτρέψουν.
Ελπίζουμε ότι η προσκύνηση της αρχαίας αυτής αγίας της Σκωτίας, θα αναβιώσει μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Αγία Μητέρα Τριντουάνα της Σκωτίας, πρέσβευε στο Θεό για μας!

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου