Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Δείτε ποιοι είναι οι "φίλοι" που σας ανεβάζουν την πίεση

Ορισμένοι από τους «φίλους» μας, άνθρωποι που μοιραζόμαστε μαζί τους καθημερινές στιγμές ή σημαντικές εμπειρίες ζωής, μπορεί...
στην πραγματικότητα να κάνουν κακό στην υγεία μας!
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αρκετά άτομα από τον κοντινό μας περίγυρο δεν είναι πραγματικοί φίλοι αλλά αυτό που λέμε φίλοι-εχθροί (frenemies) και η σχέση μας μαζί τους χαρακτηρίζεται από αναποφασιστικότητα, αστάθεια και ένταση.

Αγαπάμε και ταυτόχρονα μισούμε τα άτομα αυτά. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Julianne Holt-Lunstad από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Brigham Young, είναι πολύ σπάνιο ένας άνθρωπος να μην έχει τουλάχιστον έναν τέτοιο «φίλο» στη ζωή του.

Άτομα που μας πιέζουν υπερβολικά είναι λογικό να μας ανεβάζουν την πίεση, όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ίδιο συμβαίνει και με υποτιθέμενους φίλους, όταν οι σχέσεις μας μαζί τους είναι αμφίρροπες.

Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων, ενώ αυτοί συνομιλούσαν με διάφορα άτομα. Στην περίπτωση συνομιλίας με τους frenemies, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης φάνηκε να αυξάνονται σημαντικά.

Η Holt-Lunstad τονίζει πως καμία σχέση δεν είναι τέλεια και δεν πρέπει να βγάζουμε ανθρώπους από τη ζωή μας αν ορισμένες πτυχές της σχέσης δεν είναι ευχάριστες. Φτάνοντας στο άλλο άκρο, δηλαδή την κοινωνική απομόνωση, οι επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική υγεία μας είναι ακόμη σοβαρότερες. Αυτό που συμβουλεύει η Holt-Lunstad είναι να εστιάζουμε στα θετικά σημεία της σχέσης και όχι στα αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου