Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τα 8 κριτήρια για να επιλέξετε τον σωστό παιδικό σταθμό για το παιδί

Έφτασε ο καιρός που το μικρό σας θα εγκαταλείψει (για μερικές ώρες) τη φωλιά της μαμάς του και δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε την... έτερη φωλιά που θα το φιλοξενήσει; Η εύρεση παιδικού σταθμού είναι για τους απανταχού γονείς μια διαδικασία μακρά και δύσκολη, αφού ο καθένας θέλει να προσφέρει στο παιδί του το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Συγκεντρώσαμε τα 8 κριτήρια τα οποία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον σωστό παιδικό σταθμό για το παιδί ή, διαφορετικά, τις 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο προσωπικό του υποφήφιου σταθμού.

1. Πώς θα περνάει το παιδί το χρόνο του

Όταν επισκεφτείτε τον σταθμό, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις ως προς το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί με ορεξάτο και εμπνευσμένο προσωπικό, περιλαμβάνουν πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο πρόγραμμά τους. Εξετάστε αν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αντιστοιχεί στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού αλλά και στις απαιτήσεις σας. Δεν χρειάζεται να γίνει το παιδί ένας εκκολαπτόμενος επιστήμονας ή καλλιτέχνης μέσα από ένα αυστηρά ορισμένο πρόγραμμα, αλλά γιατί να μην του δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχει σε βιωματικές δραστηριότητες, διασκεδαστικές ομαδικές εργασίες και πρωτότυπες χειροτεχνίες;
Άλλωστε, καλώς ή κακώς, στον σταθμό θα περάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της προσχολικής του ηλικίας. Ρωτήστε, επίσης, αν κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα εκτός σταθμού (π.χ. κολύμβηση σε πισίνα) και σκεφτείτε αν νιώθετε σίγουροι ως προς τη συμμετοχή του παιδιού σας σε αυτές.

2. Προσωπικό και παιδαγωγικές αρχές

Αναλογία παιδιών-παιδαγωγών
Η έλλειψη προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς είναι ένα παγιωμένο πρόβλημα. Αν έχετε λοιπόν τη δυνατότητα επιλογής, προσπαθήστε να γράψετε το παιδί σε έναν σταθμό όπου ένας νηπιαγωγός αντιστοιχεί σε 10-12 παιδιά. Αν το παιδί σας είναι ακόμη βρέφος, αλλά η δουλειά σάς αναγκάζει να επιστρέψετε στη θέση σας νωρίς, οι αριθμοί είναι άλλοι (αφού οι ανάγκες είναι περισσότερες): ένας εκπαιδευτικός ανά 8 βρέφη.
Παιδαγωγικές αρχές και προσωπικό
Κατά την επίσκεψή σας στον υποψήφιο παιδικό σταθμό «ζυγίστε» το προσωπικό. Είναι αρκετά έμπειρο; Δείχνει όρεξη και κέφι να παίξει, να μάθει και να ασχοληθεί με τα παιδιά; Παράλληλα ρωτήστε για την παιδαγωγική φιλοσοφία όσων στελεχώνουν τον σταθμό. Είναι υπέρ ή κατά της τιμωρίας; Πώς αντιμετωπίζονται τα πιο εσωστρεφή παιδιά; Αν το προσωπικό είναι το κατάλληλο, τότε θα είναι πρόθυμο να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις, οπότε μην διστάσετε να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις που να αφορούν το δικό σας παιδί.
Εβδομάδα προσαρμογής
Είναι πολύ σημαντικό να εξακριβώσετε αν υφίσταται ο «θεσμός» της εβδομάδας προσαρμογής. Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν στο καινούριο περιβάλλον και στην απουσία της μαμάς και του μπαμπά. Ρωτήστε με ποιον ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζεται αυτή τους η ανάγκη για ομαλή προσαρμογή.

3. Ασφάλεια και εγκαταστάσεις

Μπαίνοντας στον χώρου του σταθμού, θα καταλάβετε πρώτα απ' όλα αν η ατμόσφαιρα είναι αυτή που επιθυμείτε για το παιδί. Τα χρώματα, το είδος των παιχνιδιών, η ύπαρξη ή μη βιβλίων, το κατά πόσο είναι φροντισμένοι οι εξωτερικοί χώροι. Όταν θα περιηγηθείτε στους χώρους του σταθμού, εξετάστε αν οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς. Υπάρχουν προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων και στις σκάλες ή τα μπαλκόνια; Είναι το προαύλιο ασφαλές; Τέλος, ελέγξτε λεπτομέρειες ως προς την υγιεινή: ζητήστε να επισκεφτείτε την κουζίνα, τις τουαλέτες, παρατηρήστε τις μοκέτες κ.λ.π. Και πάλι: μην φοβηθείτε ότι θα φανείτε «ιδιότροπος πελάτης» -είναι απόλυτα λογικό να εξετάσετε το κάθε τι στον χώρο που θα φιλοξενεί το παιδί σας.

4. Το ωράριο

Οι περισσότεροι σταθμοί «ανοίγουν τις πόρτες τους» από νωρίς –συνήθως από τις 07.00 ή τις 07.30- και φιλοξενούν τα παιδιά έως το απόγευμα. Ρωτήστε να μάθετε αν το ωράριο του σταθμού ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς σας. Μπορείτε επίσης να πληροφορηθείτε από το προσωπικό πότε συνήθως φτάνει το πρώτο παιδάκι και, αντίστοιχα, πότε φεύγει το τελευταίο. Αν το δικό σας παιδί προβλέπεται να είναι το πρώτο που πηγαίνει ή το τελευταίο που φεύγει (με διαφορά), ίσως πρέπει να σκεφτείτε να εξετάσετε και κάποιον άλλο σταθμό όπου το παιδί θα έχει παρέα τις ώρες εκείνες.

5. Πόσο μακριά είναι από το σπίτι

Ακόμη κι αν ο σταθμός είναι ιδιωτικός και προσφέρει μετακίνηση με σχολικό -έναντι διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου- θα ήταν καλό να μην απέχει πολύ από τη δουλειά, το σπίτι ή το πατρικό σας, ώστε, σε περίπτωση ανάγκης, να φτάσετε γρήγορα κοντά στο παιδί.

6. Διατροφή

Σχεδόν όλοι οι παιδικοί σταθμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Ωστόσο, δεν χάνετε τίποτα να ζητήσετε να μάθετε το μενού του σταθμού. Ρωτήστε πόσο συχνά τρώνε τα παιδιά όσπρια, αν προσφέρονται φρέσκα φρούτα και χυμοί, αν επιτρέπονται τα γλυκά, αν δίνεται δεύτερο πιάτο όταν τα παιδιά ζητήσουν, τι στρατηγική ακολουθείται με τα παιδιά που δυσκολεύονται στο φαγητό και ποιες ώρες γευματίζουν.

7. Έχει ο παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο;

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μάθετε αν ο σταθμός έχει και νηπιαγωγείο, για να μην χρειαστεί να ξεκινήσετε και πάλι τον Μαραθώνιο αναζήτησης, ούτε να βάλετε το παιδί στη διαδικασία να αλλάξει περιβάλλον, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

8. Κόστος

Το πόσα χρήματα είστε διατεθιμένοι και ικανοί να δώσετε εξαρτάται μόνο από 'σας. Τα κόστη πάντως των ιδιωτικών παιδικών σταθμών ξεκινούν από, περίπου, 300 ευρώ ανά μήνα. Αν έχετε αποφασίσει να στείλετε το παιδί σε ιδιωτικό σταθμό, φροντίστε να μάθετε αν δικαιούστε κάποιο επίδομα από τη δουλειά σας (οι τράπεζες για παράδειγμα παρέχουν χρηματοδότηση στους εργαζόμενούς τους). Μια ακόμη οικονομική διέξοδος είναι τα ετήσια προγράμματα του ΕΣΠΑ, με τις χρηματοδοτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά -τα προηγούμενα έτη οι ανακοινώσεις έγιναν στο τέλος του Ιουνίου (δείτε εδώ την περσινή προκήρυξη).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου