Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ο ήλιος μη επιδυέτω επί τω παροργισμώ ημών

Η δύση του ηλίου ας μη σας βρίσκει ακόμα οργισμένους (Εφεσ. 4, 26)
Είτε από ανθρώπινη αδυναμία είτε από επέμβαση του διαβόλου η οργή και ο θυμός κάνουν καθημερινά έντονη την παρουσία τους στη ζωή μας. Οι άνθρωπο οργίζονται ο ένας εναντίον του άλλου. Και πάρα πολλές φορές εξ αιτίας αυτού χαλάνε τις σχέσεις μεταξύ τους. Κρατάνε την οργή αυτή και τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ τους άλλοτε για μικρότερο και άλλοτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Έτσι βλέπουμε συζύγους, γονείς, παιδιά, γείτονες, συναδέλφους, συγχωριανούς να έχουν κόψει ακόμη και την καλημέρα μεταξύ τους. Μερικές φορές είναι τόση η οργή που δεν δέχονται να ξαναφτιάξουν τις σχέσεις τους. Δεν δέχονται ούτε τη μεσολάβηση της λογικής, ούτε την μεσολάβηση τρίτων ειρηνευτών. Κάποιες φορές η οργή και ο θυμός κρατάει χρόνια. Άλλες φορές άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να ειρηνεύσουν με τους ανθρώπους που χάλασαν τις σχέσεις τους. Και δεν είναι λίγες οι φορές (ή για να πούμε την αλήθεια είναι πολλές) που ο ένας οπλίζει το χέρι κατά του άλλου και χειροδικεί και αφαιρεί και τη ζωή.

Αυτά γίνονται και μέσα μας και γύρω μας, και στην πόλη μας και στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά ξεκινούν από μια οργή κατά του άλλου. Μια οργή που φύτρωσε σαν μικρό δεντράκι ασθενικό και σιγά σιγά ή και γρήγορα γιγαντώνεται και γίνεται απειλή κατά του άλλου.
Δεν έχει σημασία ποιά είναι η αιτία και η αφορμή. Σημασία έχει ότι οργή που παραμένει είναι βόμβα που θα σκάσει. Και τότε μπορεί να κάνει ζημιά απερίγραπτη.
Για το λόγο αυτό ο Απόστολος Παύλος μέσα στην Καινή Διαθήκη γράφει χαρακτηριστικά: Η δύση του ηλίου ας μη σας βρίσκει ακόμα οργισμένους (Εφεσ. 4, 26) και συνεχίζει παρακάτω στον επόμενο στίχο: Μη δίνετε με την συμπεριφορά σας χώρο να δρα ο διάβολος (Εφεσ. 4,27).
Ο λόγος αυτός της Αγίας Γραφής, αν εφαρμοστεί, είναι σωτήριος. Αφήστε το νου σας να σκεφτεί το εξής· για μια μέρα όλοι οι άνθρωποι θεληματικά να ξεχάσουν με τη δύση του ηλίου κάθε οργή και θυμό, που τους δημιουργήθηκε είτε εκείνη την ημέρα είτε τις προηγούμενες. Στις ψυχές όλων των ανθρώπων θα γίνει ένα reset, μια ολική επαναφορά στην κατάσταση πριν από την οργή και το θυμό.
Ε! κάτι τέτοιο θα γίνει και στις σχέσεις των ανθρώπων όταν θεληματικά ξεχαστούν η οργή και ο θυμός.
Αυτόματα θα σβήσουν εκατομμύρια εχθρότητες και μίση.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα βρουν γαλήνη.
Σύζυγοι θα μονοιάσουν μεταξύ τους.
Γονείς θα συμφιλιωθούν με τα παιδιά τους.
Παιδιά θα αγαπήσουν και πάλι τα αδέλφια τους.
Γείτονες και χωριανοί θα ξαναγίνουν όπως πρώτα.
Συνάδελφοι θα μηδενίσουν τις μεταξύ τους εντάσεις και θα ξεκινήσουν καινούργιες σχέσεις συνεργασίας.
Ομάδες ανθρώπων και κράτη θα ειρηνεύσουν.
Ναι!!! Το άλλο πρωί θα γίνει μια καινούργια ζωή.
Κι αν αυτή η αναδόμηση των σχέσεων γινόταν κάθε μέρα θα είχαμε μια καινούργια ανθρωπότητα, «μια καινή γη» όπως λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο.
Θα μπορούσε βέβαια ο Θεός να μας δημιουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε αυτόματα το βράδυ να ξεχνάμε την οργή και το θυμό. Δεν το έκανε όμως!!! Αν το είχε κάνει τότε θα ήμασταν όχι άνθρωποι, αλλά κάτι διαφορετικό. Κάτι σαν τα μηχανήματα που έχουμε στα σπίτια μας και τους κάνουμε επανεκκίνηση ή επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Ο Θεός θέλει σ’ αυτή την καλύτερη ζωή που επαγγέλλεται να έχουμε εκούσια συνεισφορά. Θέλει να είναι θεληματική και η δική μας συμμετοχή. Και τότε η νέα ζωή που μας προέτρεψε να ζήσουμε θα είναι μια ουσιαστική ζωή που θα ξεκινάει από τα κατάβαθα της καρδιάς μας και με τη βοήθειά Του θα ολοκληρώνεται και θα τελειοποιείται μέρα με την ημέρα.
Είναι φανερό ότι όσα λέει το Ευαγγέλιο μπορούν να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Αρκεί να θελήσουν οι άνθρωποι να τα κάνουν καθημερινή τους πράξη και ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου