Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κόλπα για να διορθώνετε τις άτακτες συμπεριφορές του παιδιού σας

Κόλπα για να διορθώνετε τις άτακτες συμπεριφορές του παιδιού σας


Χτυπάει  το παιδί σας επανειλημμένα την οθόνη της τηλεόρασης για διασκέδαση,  διακοσμεί τους τοίχους με τις ζωγραφιές του ή δεν κάθεται ήσυχο κατά τη διάρκεια του δείπνου και αναγκάζεστε να διακόπτετε πολλές φορές το φαγητό σας; Μέχρι να πάψει το μωρό σας να κάνει λάθος πράγματα θα περάσει αρκετό διάστημα, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε  τη συμπεριφορά του υπό έλεγχο είναι να το ξεγελάσετε.

Έχουμε τα κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε  για να σταματήσετε την άσχημη συμπεριφορά του μωρού σας.



Εσείς προσπαθείτε να πάτε το μωρό σας για μπάνιο και αυτό αρνείται γιατί θέλει να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι.

Σταματήστε να επιμένετε να πάει στο μπάνιο.  Ανακοινώστε ότι μπορείτε να παίξτε μαζί του για λίγο ένα παιχνίδι. Ρωτήστε το παιδί σας, αν θέλει να παίξει με τις πάπιες και ζητήστε του να τις φέρει στο μπάνιο να κάνουν το μπανάκι τους και αυτές!  Ανοίξτε το νερό της μπανιέρας και βάλτε μέσα τα παπάκια, μέχρι που ξαφνικά πείτε στο παιδί σας πως ένα παπάκι του μάλλον κινδυνεύει και πρέπει να το σώσει! Έτσι θα μπει από μόνο του και μάλιστα με προθυμία στη μπανιερά και θα κάνει μπάνιο μαζί με την παρέα του.


Ενώ εσείς θέλετε να ταΐσετε το  μωρό σας αυτό έχει  όρεξη για παιχνίδια και ρίχνει το φαγητό του στο πάτωμα.

Αγνοήστε την κακή συμπεριφορά. Πείτε «σίγουρα, δεν έχεις μεγάλο στόμα και δεν μπορείς να φας όλα αυτά τα μπιζέλια, για αυτό τα ρίχνεις στο πάτωμα»,  στη συνέχεια γυρίστε το κεφάλι σας και απομακρυνθείτε. Όταν γυρίσετε πίσω, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει προσπαθήσει να  φάει για να σας αποδείξει πως έχει μεγάλο στόμα.  Δείξτε την έκπληξή σας  για το πως κατάφερε και χώρεσε τα μπιζέλια στο στόμα του και το παιδί σας θα είναι ικανοποιημένο από την υπερβολική έκφραση έκπληξης σας. Μπορείτε να κρατήσετε αυτό το αστείο, όσο λειτουργεί προκειμένου να φάει το παιδί σας την επιθυμητή ποσότητα φαγητού.


Θέλετε να σταματήσει να αγγίζει κάτι το παιδί σας, ωστόσο αυτό συνεχίζει να το κάνει επιδεικτικά ακόμα και μετά από την απαγόρευσή σας.

Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς λέει  όχι  το παιδί  δεν πρέπει να συνεχίσει να αγγίζει το απαγορευμένο αντικείμενο! Για να μη συγκρουστείτε βρείτε κάτι άλλο να επικεντρωθεί  το παιδί σας σε αυτό. Για παράδειγμα, «Ααα, κοίταξε το φορτηγό - Τι χρώμα είναι ότι το φορτηγό».. Οι ειδικοί λένε πως τα μικρά παιδιά έχουν μικρές απώλειες συγκέντρωσης,  και όταν τους παρέχεται κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον, σταματούν να έχουν αισθήματα απογοήτευσης για την απαγόρευση που δέχτηκαν προηγουμένως. 


Θέλετε να ξαπλώσει ήσυχα για να του αλλάξετε τη λερωμένη πάνα αλλά είναι απασχολημένο με τα παιχνίδια του ή τρέχει και ξεγλιστρά από τα χέρια σας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε μια αλλαγή πάνας ρωτώντας το αν ξέρει που είναι οι πάνες του. Αφού το πείσετε να αλλάξει την πάνα του συνεχίστε να του θρέφετε το ενδιαφέρον του ρωτώντας το τι ακολουθεί μετά. Για παράδειγμα, πείτε «και τώρα, τι χρειαζόμαστε; Μπορείς να μαντέψεις; Ναι, αυτό είναι σωστό...»  Εσείς παράλληλα εκμεταλλευτείτε τη διάθεση του για συνεργασία και κάνετε τις απαιτούμενες ενέργειες για τον καθαρισμό του και το άλλαγμα της πάνας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου