Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Δείτε 10 βασικές συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες [photos]

Δείτε 10 βασικές συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες [photos]


Πώς να βγάζεις συναρπαστικές φωτογραφίες χωρίς να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος...

Όλοι πλέον, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, φωτογραφίζουμε σχεδόν τα πάντα, τραβώντας ασσύλληπτο αριθμό φωτογραφιών, τις οποίες σε χρόνο ρεκόρ μοιράζομαστε διαδικτυακά με όποιον θελήσουμε.


Είναι φυσικό λοιπόν, οι φωτογραφίες μας να θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες και να βελτιώνονται όσο περισσότερο φωτογραφίζουμε. Πριν ωστόσο καταφύγει κανείς βιαστικά στο συμπερασμα ότι «τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα» και τρέξει να αγοράσει μια καλύτερη κάμερα για να διασφαλίζει το αποτέλεσμα καλό θα ήταν να «ακονίσει» πρώτα τις δικές του ικανότητες.

Ακολουθώντας λοιπόν μερικές από τις παρακάτω οδηγίες μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα των εικόνων σου, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις ένα πακτωλό χρημάτων για μια καινούργια μηχανή. Κράτα στο μυαλό σου αυτές τις 10 απλές συμβουλές, και την επόμενη φορά που θα θες να απαθανατίσεις τις στιγμές της ζωής σου, εφάρμοσέ τις στην πράξη.

10.Ακολούθησε τις βασικές αρχές σύνθεσης

rule-of-thirds-in-music_x6s4.jpg
Η καρδιά της φωτογραφίας είναι η σύνθεσή της, δηλαδή η θέση των διαφορετικών αντικειμένων μέσα στο κάδρο. Ο πιο εύκολος κανόνας που μπορείς να μάθεις και να θυμάσαι πάντα είναι ο Κανόνας των Τρίτων. Βασικά, διαιρείς το κάδρο σου σε εννέα ισομεγέθη τετράγωνα με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές. Δοκίμασε στην συνέχεια να τοποθετήσεις το θέμα σου πάνω στις γραμμές που δημιουργούνται ή στις συμβολές τους. Αυτό αμέσως θα δώσει άλλη δυναμική στην φωτογραφία από το να το τοποθετήσεις στο κέντρο του κάδρου. Πολλές καινούργιες μηχανές έχουν ήδη αυτό το πλέγμα με τετραγωνάκια του Κανόνα των Τρίτων, το οποίο και μπορείς να ενεργοποιήσεις πριν το κλικ.

9.Χρησιμοποίησε την αντιστάθμιση έκθεσης
exposure-compensation_pa2d.jpg
Εφόσον δεν χρησιμοποιείς πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις, η ψηφιακή σου μηχανή αποφασίζει για την έκθεση που θα έχει η φωτογραφία σου -πόσο φωτεινή ή πόσο σκοτεινή θα φαίνεται με απλά λόγια-. Βασικά οι περισσότερες μηχανές είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να φωτομετρούν το μέσο τόνο του γκρι χρώματος στο 18% και όχι στο 50% -για τον λόγο αυτό υπάρχουν ρυθμίσεις για συνθήκες σε χιόνι, διαφορετικά η μηχανή θα απέδιδε γκρι το χιόνι αντί για άσπρο. Αν η φωτογραφία σου βγαίνει πολύ φωτεινή ή πολύ σκούρα, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα προεπιλεγόμενα προγράμματα ρύθμισης που έχουν οι νέες μηχανές ανάλογα με τις συνθήκες σου ή να πατήσεις το κουμπί της αντιστάθμισης έκθεσης. Για την αντιστάθμιση έκθεσης οι περισσότερες μηχανές έχουν ένα κουμπί με τον συμβολισμό +/-. Αν η φωτογραφία σου είναι πολύ σκούρα ρύθμισε τη κλίμακα πατώντας το κουμπί ώστε να είναι πάνω από το μηδέν. Αν είναι πολύ φωτεινή δοκίμασε κάtω από το μηδέν.

8.Διάλεξε τη σωστή ρύθμιση
shutterstock_162404474_d7bb.jpg
Σίγουρα η μηχανή σου διαθέτει μια γκάμα επιλογών από εντελώς αυτόματη λειτουργία μέχρι εντελώς χειροκίνητη. Αν φωτογραφίζεις την κίνηση επίλεξε προτεραιότητα ταχύτητας (σύμβολο "S") και αύξησε την ταχύτητα σε 1/125 sec αν θες να «παγώσεις» την εικόνα σου. Αν φωτογραφίζεις με χαμηλές συνθήκες φωτισμού επίλεξε προτεραιότητα διαφράγματος («Α») ρυθμίζοντας το σε μικρό αριθμό ώστε να σιγουρευτείς ότι θα περάσει από τον φακό όσο δυνατόν περισσότερο φως. Αντίθετα, αν φωτογραφίζεις τοπία με τρίποδο ρυθμίζεις το διάφραγμα με μεγάλο αριθμό ώστε η εικόνα να έχει μεγαλύτερο βάθος πεδίου και να είναι όλη η εικόνα καθαρή και νεταρισμένη από το έδαφος μέχρι τον ορίζοντα. Αν είσαι χρήστης DSLR κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιείς προτεραιότητα ταχύτητας και διαφράγματος («S-A»).

7.Μην ξεχνάς την ισορροπία λευκού

white_balance1_juqx.jpg
Η μηχανή σου αυτόματα θα ρυθμίσει την ισορροπία λευκού ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες φωτισμού. Σε συνθήκες με έντονο κίτρινο φως ή μπλε ή πράσινο η μηχανή αυτόματα θα εξισορροπήσει το λευκό χρώμα στη φωτογραφία ώστε να φαίνεται πιο φυσική. Ωστόσο όταν η εικόνα περιέχει πολλά ήδη φωτισμού η μηχανή μπορεί να μπερδευτεί. Για τον λόγο αυτό στις περισσότερες DSLR μηχανές μπορείς μόνος σου να ρυθμίσεις την ισορροπία λευκού (σύμβολο WB). Μπορείς να διορθώσεις το χρώμα της φωτογραφίας σου σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών όμως σίγουρα η φωτογραφία σου θα φαίνεται καλύτερη με μια σωστή ισορροπία λευκού χρώματος κατά τη λήψη.

6.Δώσε σημασία στο φως

plicanic2_fig05_chsp.jpg
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις την ποσότητα του φωτός που έχεις, την ποιότητά του και από που πηγάζει. Αν είσαι σε εξωτερικό χώρο πρόσεξε να μην είναι ο ήλιος στην πλάτη αυτού που φωτογραφίζεις γιατί θα γεμίσει σκιές. Αν φωτογραφίζεις ένα μνημείο ή είσαι σε θέση που δεν μπορείς να μετακινηθείς μπορείς να επιλέξεις την ενεργοποίηση του φλας χειροκίνητα που θα γεμίσει τις σκιές. Η μηχανή μας κατά πάσα πιθανότητα θα το απενεργοποιήσει σε μια ηλιόλουστη μέρα γιατί δεν θα το θεωρήσει απαραίτητο στην αυτόματη λειτουργία.

5.Χρησιμοποίησε σοφά το φλας

060cb9e7502c12d7767b0e3899dafa59_gak8.pn
Πόσες φωτογραφίες σου έχουν «καεί» από το φλας δείχνοντας τους φίλους σου σαν φαντάσματα; Αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχεις πάει πολύ κοντά σε αυτό που φωτογραφίζεις. Αν οι συνθήκες σου επιβάλουν την χρήση του φλας τότε μπορείς να απομακρυνθείς λίγο από το αντικείμενο και με τον τηλεφακό (zoom) να το φέρεις πιο κοντά σου ώστε το φως να είναι πιο μαλακό και η φωτογραφία σου να έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα. Πολλές μηχανές σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσεις την ένταση του φλας. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, δοκίμασε μια μικρή ένταση που θα φωτίσει τις σκιές και θα δώσει ένα φυσικό αποτέλεσμα στη φωτογραφία σου.

4.Πρόσθεσε στο φλας σου διαχυτή

g-fusers_zxek.jpg
Αν το φλας σου δεν έχει επιλογή μείωσης της έντασής του, μπορείς να προσθέσεις έναν διαχυτή φλας που θα βοηθήσει να διαθλάσει περισσότερο το φως. Τα μικρά φλας δεν μπορούν να απλώσουν το φως με μεγάλη περιοχή, γι'αυτό και το θέμα φαίνεται δραματικό, σα να έχει φωτογραφηθεί με προβολέα ακριβώς από πάνω του. Οι χρήστες compact μηχανής μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι ριζόχαρτο μπροστά από το φλας που θα διαθλάσει το φως και θα μαλακώσει το αποτέλεσμα. Οι χρήστες DSLR μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους διαχυτή φλας, παίρνοντας μια άδεια θήκη για 35άρι φιλμ, λευκή κατά προτίμηση, η οποία με ένα μικρό κόψιμο θα προσαρμοστεί εύκολα στο φλας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες εκμάθησης για να το φτιάξεις μόνος σου, όπως εδώ. Αν το να φτιάξεις τον δικό σου διαχυτή φλας δεν σου ακούγεται και τόσο εύκολη υπόθεση υπάρχουν στην αγορά αξεσουάρ που προσαρμόζονται στην μηχανή σου, αναδεικνύοντας ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.

3.Χρησιμοποίησε τρίποδο ή μονόποδο

shutterstock_179508731_8b4z.jpg
Πολλές φορές η τέλεια φωτογραφία θέλει περισσότερο χρόνο έκθεσης μέχρι να πατήσεις το κλικ. Ένα καλό τρίποδο μπορεί να σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις την εικόνα σου, να στήσεις το κάδρο σου ή να φωτογραφηθείς μαζί με την οικογένεια σου επιλέγοντας την λειτουργία του χρονοδιακόπτη. Οι χρήστες DSLR είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουν σε ένα καλό τρίποδο με σταθερά πόδια που θα αντέχει το βάρος της μηχανής και θα απορροφά τους κραδασμούς. Σε φωτογραφίσεις όπως αθλητικά γεγονότα ή σε ζωολογικό πάρκο που πρέπει να κινηθείς το μονόποδο θα σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις την εικόνα σου γρήγορα και πρακτικά.

2.Γίνε επιλεκτικός

shutterstock_162664187_frdu.jpg
Το πιο εύκολο όταν φωτογραφίζεις ψηφιακά είναι να βγάζεις άπειρες φωτογραφίες μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γεμίζεις την κάρτα μνήμης σου σκουπίδια, τα οποία ανεξαιρέτως δημοσιεύεις στο Facebook. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να κοιτάξεις τις εικόνες σου, να ξεκαθαρίσεις ποια κλικ ήταν περιττά και να απορρίψεις τις εικόνες που δεν είναι εστιασμένες ή δεν έχουν καλό φωτισμό. Είναι προτιμότερο να έχεις μια δημοσίευση με λίγες και εξαιρετικές εικόνες, παρά πολλές μέσα στις οποίες οι καλές εικόνες χάνονται.

1.Μην ξεχνάς την επεξεργασία
pixlr-o-matic_ht7d.png
Ένα πρόγραμμα όπως το Picasa ή το iPhoto μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των εικόνων σου. Τα προγράμματα αυτά σου δίνουν τη δυνατότητα να κόψεις την εικόνα, να διορθώσεις τον φωτισμό, να αφαιρέσεις τα κόκκινα μάτια, αλλά και άλλες βασικές λειτουργίες επεξεργασίας που θα διορθώσουν δραστικά την εικόνα σου. Το κροπάρισμα της εικόνας μπορεί να διορθώσει και να αναδείξει τη σύνθεση σε μια φωτογραφία ή η περιστροφή να φέρει σε ευθεία γραμμή τον ορίζοντα. Στόχος είναι οι εικόνες να είναι σωστές ήδη από μηχανή, αλλά μια μικρή επεξεργασία μετέπειτα δεν έβλαψε κανέναν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου