Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Δημιουργικές καλοκαιρινές κατασκευές για παιδιά


Δείτε έξι πανεύκολες, απίθανες καλοκαιρινές κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με απλά υλικά, οι οποίες θα απασχολήσουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο παιδιά κάθε ηλικίας στο σπίτι, μέχρι να έρθει η ώρα των διακοπών...

Κρεμαστές μέδουσες

Με μερικά πλαστικά, λίγο βαθιά, πιάτα ή ακόμα και με αλουμινένια δοχεία, και κάμποσες κορδέλες μπορείτε να φτιάξετε απίθανες κρεμαστές μέδουσες!
Τι θα χρειαστείτε:


Πιάτα ή δοχεία μιας χρήσης από χαρτί ή αλουμίνιο
Μακριές κορδέλες σε διάφορα σχέδια και χρώματα
Λευκό χαρτί και μαύρο μαρκαδόρο
Κόλλα
Ψαλίδι
Σχοινί (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε:
Αφού αποφασίσετε πόσα πιάτα ή δοχεία θα αξιοποιήσετε, διαλέξτε στη συνέχεια τις κορδέλες που θα χρησιμοποιήσετε ως πλοκάμια για την κάθε μέδουσα. Οι κορδέλες πρέπει να είναι αρκετά μακριές, για να κάνουν έντονο εφέ! Στη συνέχεια, αρχίστε να κολλάτε τις κορδέλες, πάνω αλλά και μέσα στο κάθε πιάτο.
Στο λευκό χαρτί σχεδιάστε και κόψτε τα μάτια για την κάθε μέδουσα. Στη συνέχεια κολλήστε τα και αυτά, όπως στη φωτογραφία.
Στο τέλος, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μία τρύπα στο κέντρο του κάθε πιάτου ή δοχείου, να περάσετε από εκεί μια θηλιά και μέσα από την θηλιά να περάσετε σχοινί το οποίο θα ενώσει τις μέδουσες μεταξύ τους. Έτσι, θα έχετε ένα όμορφο κρεμαστό διακοσμητικό για το δωμάτιο του παιδιού ή ακόμα και για την βεράντα σας!

Κούκλες από ξύλινες κουτάλες

Αντί να πετάξετε τις παλιές ξύλινες κουτάλες σας, μπορείτε να τις μετατρέψετε σε απίθανες ξύλινες κούκλες για το παιδικό κουκλοθέατρο!
Τι θα χρειαστείτε:

Ξύλινες κουτάλες
Τσόχα ή ύφασμα
Μάλλινο νήμα
Μαρκαδόρους
Ψαλίδι
Κόλλα

Τι θα κάνετε:
Κόψτε ένα κομμάτι τσόχας ή υφάσματος, σε σχήμα κώνου, το οποίο θα κολλήσετε από το πάνω μέρος του στην κουτάλα, σε τέτοιο ύψος ώστε να σχηματιστεί το φόρεμα της κούκλας. Για τα μαλλιά της θα κολλήσετε μάλλινο νήμα, σε ό,τι χρώμα θέλετε. Ένα επιπλέον κομμάτι νήματος θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε τις χωρίστρες. Με τους μαρκαδόρους θα σχεδιάσετε τα χαρακτηριστικά, στο πρόσωπο της κάθε κούκλας!
Με τις ξύλινες κουτάλες σας μπορείτε ακόμα να φτιάξετε γοργόνες, λουλούδια (κολλώντας χαρτί σε σχήμα πετάλων στο πάνω μέρος της κουτάλας) ή αστεία τερατάκια!

Ψαράκια με μανταλάκια

Πάρτε μερικά ξύλινα μανταλάκια και μετατρέψτε τα σε απίθανα ψαράκια!
Τι θα χρειαστείτε:

Μανταλάκια
Λευκές κόλλες χαρτί
Μαρκαδόρους
Κόλλα
Ψαλίδι

Τι θα κάνετε:
Στις λευκές κόλλες χαρτιού σχεδιάστε ψαράκια σε διάφορα σχέδια, π.χ. καρχαρίες ή ψάρια κλόουν, φροντίστε το μέγεθός τους να είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν τα μανταλάκια, ώστε να τα καλύψουν όταν τα κολλήσετε στο πλάι. Στη συνέχεια κόψτε τα ψαράκια, οριζόντια στα δύο, ώστε να κολλήσετε το κάθε μέρος σε κάθε πλευρά από το μανταλάκι (όπως στη φωτογραφία). Στο τέλος, κολλήστε τα ψαράκια στα μανταλάκια έτσι ώστε το στόμα τους να είναι στο κάτω τμήμα.

Κιάλια από ρολό χαρτιού τουαλέτας

Μια κατασκευή που θα ξετρελάνει τα παιδιά είναι αυτά τα απίθανα κιάλια που μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα.
Τι θα χρειαστείτε:

2 ρολά από χαρτί τουαλέτας
Τέμπερες και πινέλα
Κόλλα
Διακοσμητικά (ό,τι προτιμάτε)
Σχοινί

Τι θα κάνετε:
Ξεκινήστε βάφοντας τα δύο ρολά στο χρώμα που προτιμά το παιδί, με τις τέμπερες και τα πινέλα. Στη συνέχεια, αφήστε τα να στεγνώσουν. Μπορείτε να κολλήσετε στη μία άκρη του κάθε ρολού ένα διακοσμητικό σε σχήμα ζικ-ζακ, όπως στη φωτογραφία (μπορείτε να βρείτε και έτοιμες κορδέλες σε τέτοιο σχήμα, στα καταστήματα με ραπτικά είδη). Έπειτα, κολλήστε τα δύο ρολά μεταξύ τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν κιάλια. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο κάντε δύο μικρές τρυπούλες στην εξωτερική πλευρά από κάθε ρολό, μέσα από το οποίο θα περάσει το σχοινί, ώστε να μπορεί το παιδί να κρεμάσει τα κιάλια στον λαιμό του! Αφήστε το να εξερευνήσει τον κόσμο μέσα από τα φανταστικά του κιάλια!

Θερμοκήπιο μέσα σε μπουκάλι αναψυκτικού


Μια υπέροχη κατασκευή που ενθαρρύνει το παιδί, τόσο στην ανακύκλωση όσο και στην κηπουρική!

Τι θα χρειαστείτε:

Άδειο μπουκάλι αναψυκτικού
Χώμα
Σπόρους φυτού ή έτοιμο φυτό (κατά προτίμηση κάποιο μικρό παχύφυτο)
Νερό
Κοπίδι

Τι θα κάνετε:
Είτε θέλετε να φυτέψετε ένα έτοιμο φυτό στο θερμοκήπιό σας είτε να βάλετε σπόρους στο χώμα, θα χρειαστεί να κόψετε το μπουκάλι οριζόντια και σε δύο μέρη, σε ύψος 1/3 από τη βάση του. Αφήστε στην άκρη τα 2/3 του μπουκαλιού και στο 1/3 που σας απομένει γεμίστε με χώμα και στη συνέχεια φυτέψτε σπόρους ή κάποιο λουλούδι. Καταβρέξτε με λίγο νερό.
Στη συνέχεια, ενώστε το υπόλοιπο μπουκάλι με το κάτω μέρος, ώστε να κλείσει καλά (εν ανάγκη κολλήστε περιμετρικά με λίγο διαφανές σελοτέιπ).
Τοποθετήστε το θερμοκήπιό σας σε ένα μέρος με ήλιο και ποτίζετε από το στόμιό του με λίγο νεράκι κάθε μέρα!

Καραβάκια από φελό

Αν σας έχουν περισσέψει μπόλικοι φελλοί από μπουκάλια κρασιού, μην τους πετάξετε, αλλά μετατρέψτε τους σε μοναδικά καραβάκια!
Τι θα χρειαστείτε:

Φελούς (3 για κάθε καραβάκι)
Αφρώδες χαρτί (από καταστήματα με υλικά χειροτεχνίας)
Ξυλάκια χειροτεχνίας (από καταστήματα με υλικά χειροτεχνίας)
Υγρή κόλλα
Ψαλίδι
Μαρκαδόρους (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε:
Ξεκινήστε κολλώντας τους φελούς μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί η καρίνα για το κάθε καραβάκι. Με το ψαλίδι χαράξτε στο κέντρο τον πρώτο φελό, ώστε να «χώσετε» εκεί ένα ξυλάκι χειροτεχνίας. Λίγη κόλλα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί καλύτερα.
Για το πανί κόψτε ένα κομμάτι αφρώδες χαρτί και χαράξτε το στο κέντρο από τις δύο πλευρές του, ώστε να περάσει μέσα από το ξυλάκι-κατάρτι (όπως στη φωτογραφία).
Όταν τα καραβάκια σας είναι έτοιμα, βάλτε τα σε μία μεγάλη λεκάνη με νερό και προτείνετε στα παιδιά να τα κάνουν να πλέουν φυσώντας τα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου