Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Να μοσχομυρίσει το ψυγείο!

closed-fridge-deodorizer-with-lavender-thumb-large-thumb-large

του Δημήτρη Μπούτου
Aν το καλοσκεφτείς, μαζί με τον φούρνο και τις μαγειρικές εστίες αποτελεί την ψυχή του νοικοκυριού και την πηγή σχεδόν όλων των μαγειρεμάτων όσο η ζέστη πλησιάζει. Το γλυκό γουργουρητό του, ιδίως των παλαιότερων μοντέλων, γεμίζει την ενοχλητική ησυχία της κουζίνας και σε αυτό καταφεύγεις στις μεγάλες πείνες, μπροστά στην πόρτα του σε βρίσκουν οι νυχτερινές λιγούρες με τη σκέψη «κάτι θέλω τώρα αλλά τι;».
Όταν όμως οι οσμές από ξεχασμένα λαχανικά ή τυράκια, που δεν φαγώθηκαν όταν έπρεπε, το κατακλύσουν, το ψυγείο από Μέκκα των λιχουδιών μετατρέπεται σε δύσοσμο κιβώτιο. Οι μέθοδοι για την απομάκρυνση της άσχημης μυρωδιάς του πολλές:
ένα πιατάκι από φρέσκο ελληνικό καφέ ή σόδα στη γωνία, κούπες λεμονιού μοιρασμένες σε διάφορα σημεία… Εδώ και καιρό όμως βρήκα στο gardenista.com το πιο διακριτικό και καλαίσθητο κόλπο αξιοποιώντας την ούτως ή άλλως αποτελεσματική μαγειρική σόδα και το εφαρμόζω ολοχρονίς.
Πρώτο βήμα, το προσεκτικό καθάρισμα του ψυγείου: πετάω όσα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί και καθαρίζω επιμελώς ράφια και γωνίες από πιθανά υγρά και υπολείμματα. Στη συνέχεια με μαγειρική σόδα και λεβάντα ετοιμάζω το φυσικό αποσμητικό που με αραιή ανανέωση θα απαλλάξει το ψυγείο δια παντός από δυσάρεστες μυρωδιές, γιατί, όσο προσεκτικά κι αν το καθαρίσω, όλο και κάποιο καροτάκι θα παραπέσει και θα ξεχαστεί πίσω από τα τάπερ ή τα κουτιά με τις μπίρες.
lavender-mixed-with-baking-soda-thumb-large-thumb-large
Γεμίζω μια αλατιέρα ή ένα παρόμοιο σκεύος με τρυπητό καπάκι κατά τα ¾ με μαγειρική σόδα, που από μόνη της είναι ό,τι πρέπει για να διώξει για τις απωθητικές οσμές σε κλειστούς χώρους. Τρίβω ανάμεσα στα δάχτυλά ξυλαράκια λεβάντας και ρίχνω μικρή ποσότητα από τους σπόρους της στην επιφάνεια της σόδας. Ανακατεύω ελαφρώς με ένα μικρό κουτάλι και κλείνω την αλατιέρα.
Τοποθετώ το αυτοσχέδιο αποσμητικό μου σε κάποιο από τα ράφια, πίσω από τα φρούτα ή από ένα μεγάλο τάπερ. Παρότι κλειστό, οι τρύπες στο καπάκι του σκεύους επιτρέπουν στη σόδα και στην αρωματική λεβάντα να δράσουν ευωδιαστά ενώ κρύβοντάς το μεταξύ μπουκαλιών και τροφίμων έχω την τέλεια κάλυψη. Ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου πολλοί θα το μυρίσουν, ελάχιστοι θα το αντιληφθούν.
deodorizer-in-the-fridge-thumb-large-thumb-large
Άσε που είναι ιδεώδης λύση για το καλοκαίρι και εν γένει περιόδους παρατεταμένης απουσίας από το σπίτι. Ανανεώνω το περιεχόμενό του ανά δύο ή τρεις μήνες και ξενοιάζω. Όσοι δεν συμπαθείτε τη μυρωδιά της λεβάντας, πρόβλημα ουδέν: αντικαταστήστε την με οποιοδήποτε αρωματικό της αρεσκείας σας, βανίλια για παράδειγμα.
Πηγή: bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου