Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η συγκύπτουσα και ο αρχισυνάγωγος


Στη χτεσινή Κυριακή ο άρχοντας της συναγωγής αγανάκτησε επειδή ο Χριστός σε ημέρα Σαββάτου θεράπευσε μια καμπουριασμένη γυναίκα, η οποία βασανιζόταν 18 χρόνια από δαιμονική επίδραση. Ο αρχισυνάγωγος φαίνεται ότι τάχα είναι ο αυστηρός τηρητής της αργίας του Σαββάτου.
Ο Χριστός ξεσκεπάζει την υποκρισία του, λέγοντας ότι, αφού το γαϊδουράκι μας το πάμε για πότισμα το Σάββατο, δηλαδή καταλύοντας την αργία του Σαββάτου, πόσο μάλλον είναι και επιτρεπτό και γιατί όχι επιβεβλημένο να ελευθερώσουμε έναν άνθρωπο από την ασθένειά του και πολύ περισσότερο από τον διάβολο αυτή την ημέρα του Σαββάτου.
Έτσι ντροπιάστηκε ο αρχισυνάγωγος και χάρηκαν όσοι έβλεπαν τα θαύματα του Χριστού.
Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αρχισυνάγωγος κινήθηκε από φθόνο βλέποντας και την «επιτυχία» του Χριστού, αλλά και την αποδοχή του κόσμου προς Αυτόν.
Ένα δείγμα, ότι ήταν φθόνος η συμπεριφορά του αρχισυνάγωγου, είναι το ότι δεν μπόρεσε ο αρχισυνάγωγος να καταλάβει το συμφέρον του. «Φθόνος γαρ ουκ οίδε προτιμάν το συμφέρον», λέει πολύ σοφά ένα τροπάριο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ναι διότι κανονικά ο αρχισυνάγωγος, σαν υπεύθυνος ηγέτης, έπρεπε να πει κάτι παρόμοιο με τα παρακάτω:
-Κύριε, έχουμε και μερικούς άλλους ασθενείς εδώ μέσα, σε παρακαλώ να τους θεραπεύσεις και αυτούς.
-Κύριε, είναι και μερικοί άλλοι στο χωριό μας που είναι άρρωστοι, σε παρακαλώ μη φύγεις, για να πάμε να τους φωνάξουμε, για να τους δώσεις την υγεία τους.
-Κύριε, σε παρακαλώ, βλέπω ότι είσαι περαστικός, αλλά σε παρακαλώ να ξαναπεράσεις και το άλλο Σάββατο, ώστε να ειδοποιήσουμε και άλλους ασθενείς να έρθουν εδώ και να θεραπευτούν.
- Κύριε, σε παρακαλώ να περνάς τακτικά από εδώ διότι όλο και κάποια άρρωστοι θα υπάρχουν στην περιοχή μας.
Αυτά θα έλεγε αν είχε απλή διάθεση, αν είχε απλό μυαλό. Αυτά θα έλεγε κάθε άνθρωπος που σκέφτεται λογικά. Αλλά ο αρχισυνάγωγος δεν ήταν απλός άνθρωπος, ήταν σύνθετος· ήταν πολύ μπερδεμένος μέσα του. Ήταν κυριευμένος από το φθόνο. Αλλά ο φθονερός δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το συμφέρον το δικό του και των άλλων ανθρώπων γύρω του. Έτσι προσπαθεί να στραγγαλίσει το καλό που κάνει ο άλλος και κάνει με αυτό τον τρόπο ζημιά στον εαυτό του και στους άλλους ανθρώπους γύρω του.

Ελέησέ μας, Κύριε, από τον φθόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου