Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Για την Ορθόδοξη Εικόνα της Παναγίας του Walsingham

Κείμενο του Άγγλου Ορθόδοξου ιερέα Ιωνάθαν Χέμινγκς.
Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


 Αυτή η όμορφη εικόνα είναι η Παναγία του Walsingham και αγιογραφήθηκε από τον Αρχι μανδρίτη Δαβίδ του Walsingham που τώρα αναπαύεται εν Κυρίω. Η εμφάνιση της Μητέρας του Θεού στην Κυρία Richeldis τον 11ο αιώνα είναι ένα πραγματικά υπέροχο θαύμα. Η Μητέρα του Θεού εμφανίστηκε σε αυτήν σε ένα όνειρο λέγοντας "Χτίσε το σπίτι μου σε αυτόν τον τόπο όπως ήταν στην Ναζαρέτ. Θα σου δείξω τον τόπο και τις διαστάσεις."

Το επόμενο πρωί χιόνιζε όμως σε έναν τόπο στο χωριό του Norfolk υπήρχε μια ορθογώνια περιοχή εντελώς στεγνή. Η Κυρία Richeldis κατάλαβε πως αυτό ήταν το σημάδι. Έστειλε άνδρες για να αρχίσουν να σκάβουν για τα θεμέλια. Μόλις ξεκίνησαν μία πηγή από φρέσκο νερό ανέβλυσε. Πολλοί πήγαν για να το δουν αυτό και πολλοί άρρωστοι θεραπεύτηκαν. Τυφλοί άνθρωποι έβαλαν νερό στα μάτια τους και θεραπεύτηκαν. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν από όλες τις μεριές της Αγγλίας και θεραπεύτηκαν.
Τον 16ο αιώνα ο βασιλιάς Ερρίκος (Henry) ο Όγδοος, τον καιρό της Μεταρρύθμισης, έκλεισε τα μοναστήρια και κατέστρεψε το ιερό. Το 1929 ένας ιερέας έχτισε ξανά το ιερό και προσκυνητές ήρθαν ξανά. Στην πραγματικότητα, δεν σταμάτησαν ποτέ να το επισκέπτονται, το επισκέπτονταν κρυφά φοβούμενοι μήπως τους κυνηγήσουν (την περίοδο της Μεταρρύθμισης). 
Σήμερα υπάρχουν τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αυτό το πολύ μικρό χωριό. Η Εκκλησία του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Όταν ζήτησα από τον Αρχιμανδρίτη Δαβίδ να αγιογραφήσει αυτή την Εικόνα για εμένα ήμουν ένας Αγγλικανός ιερέας όμως μου είπε με πολύ απλότητα "Κατανοείς πως αν αγιογραφήσω αυτή την Εικόνα για εσένα, θα γίνεις Ορθόδοξος!" Έτσι έγινε όπως το είπε. Αγιογράφησε αυτή την Εικόνα το 1987. Με Έχρισαν και με Χειροτόνησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 1995. Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν δύο ακόμη εικόνες της Παναγίας του Walsingham και βρίσκονται και οι δύο στο Walsingham.
Η ορχιδέα που βρίσκεται μπροστά στην εικόνα άνοιξε την ημέρα των Χριστουγέννων μπροστά στην εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου