Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η αξία της αποτυχίας στην παιδική ηλικία


Τα παιδιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία είναι πιο ευάλωτα, αγχώνονται περισσότερο και εγκαταλείπουν ευκολότερα τις προσπάθειες για νέα πράγματα.
Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους επιτυχημένα και ευτυχισμένα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά μας την αξία της αποτυχίας. Άλλωστε, μπορούμε να ερμηνεύσουμε την αποτυχία ως μια καλή προσπάθεια, για την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος ντροπής. Τα παιδιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία είναι πιο ευάλωτα, αγχώνονται περισσότερο και εγκαταλείπουν ευκολότερα τις προσπάθειες για νέα πράγματα.

Στα σημερινά παιδιά ασκείται τόση πίεση για να είναι πάντα οι καλύτεροι, πάντα πρώτοι σε όλα. Είναι σημαντικό, ως  γονείς, να τους μάθουμε ότι δεν είναι κακό να μην τα καταφέρνουνε κάποιες φορές. Δυστυχώς, βλέπουμε πολλούς γονείς να βοηθάνε τόσο πολύ τα παιδιά στα σχολικά και καθημερινά καθήκοντά τους, που μόλις υπάρξει ένας χαμηλός βαθμός, ένα μικρό παραστράτημα, γίνονται έξαλλοι. Η πραγματική αυτοπεποίθηση υπάρχει όταν είμαστε καλοί σε κάτι, και κυρίως όταν προσπαθούμε γι’ αυτό.
Η παιδική ηλικία περνάει πολύ γρήγορα. Αν δεν δίνουμε στα παιδιά μας την συναισθηματική, ψυχική και σωματική ελευθερία να είναι απλώς παιδιά, κάνουμε ένα τεράστιο κακό. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε γονείς, ανασφαλείς, οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι αξίζουν μέσα από τα παιδιά τους; Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να παίζουν για το παιχνίδι, να μαθαίνουν για την μάθηση και όχι για το βραβείο και την πρώτη θέση.
Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται ή είναι απογοητευμένο επειδή δεν πήρε καλό βαθμό ή δεν κέρδισε στον σχολικό αγώνα, ενθαρρύνετέ το. Εξηγήστε του ότι ο καθένας μπορεί να αποτύχει, πείτε του μια ιστορία για τότε που εσείς δεν τα είχατε καταφέρει. Συζητήστε μαζί του. Τι πήγε στραβά και τι μπορεί να κάνει για να είναι καλύτερο την επόμενη φορά. Μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε ότι η προσπάθεια είναι αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Αν δεν τα κατάφερες μια φορά, προσπάθησε ξανά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου