Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ὁ βαψομάλλης καί τό περιφέρον ψέμμα

  ΑΠΟ ΤΙΣ αρχαιότερες τεχνικές εργασίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος, ταυτόχρονα και με την φωτιά είναι και η Χέννα η οποία καλά κρατεί ακόμη και σήμερα .
Έτσι βλέπεις να έγινε μόδα ακόμη και στους περισσότερους άνδρες,νέους και γέρους, ακόμη και στους  «ευ(β)λαβείς» να βάφουν ασυστόλως και ανενδοιάστως τα άσπρα μαλλιά τους σε όλες τις αποχρώσεις, σε μία πανδαισία χρωμάτων, από ανοιχτό λουλακί, βαθύ μαύρο, έως το βαθύ κομοδινί, ακόμη και με ανταύγειες, περιφέροντας έτσι ένα  κραυγαλέο ψέμα στο κεφάλι τους και ξεχνώντας τον λόγο Του Θεού που λέει: «δόξα δὲ πρεσβυτέρων πολιαί.»(Παρ.κ΄-29)
 Και για να θυμηθούμε και λίγο από την ιστορία:

 Πήγε, λοπόν, κάποτε στην Σπάρτη, ένας ηλικιωμένος πρέσβης από την Ιωνία, προκειμένου να πείσει τους Σπαρτιάτες να συνάψουν συμμαχία με την πόλη του. Ήταν κομψά ντυμένος και παρόλο που ήταν γύρω στα 65 με 70 ετών, τα μαλλιά του ήταν κατάμαυρα. Ήθελε ακόμη να αρέσει, ως νεανίας!
Μίλησε στην Απέλλα και κολακεύοντας τους ακροατές του με ευφράδεια καιμε ρητορικά τεχνάσματα, για να τους πείσει, ανέπτυσσε τα επιχειρήματα  του. Είχε μάλιστα, καταφέρει να πείσει και μερικούς.
Όταν αυτός τελείωσε την ομιλία του, πήρε τον λόγο ο βασιλιάς Αρχίδαμος, που είπε στους συμπατριώτες του τα εξής:

 -“Άνδρες Λακεδαιμόνιοι, ποιαν αλήθεια περιμένετε να ακούσετε από το στόμα ενός ανθρώπου, που περιφέρει το ψέμα σε κοινή θέα, πάνω στο κεφάλι του;

Μετά από καιρό, τα γεγονότα επαλήθευσαν τον Αρχίδαμο, για τη γνώμη του σχετικά με τον πρέσβη και με αυτά που έλεγε.

π.Διονύσιος Ταμπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου