Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση



Για να αποκτήσει το παιδί αυτοπεποίθηση θα πρέπει να μεγαλώνει σε οικογενειακό περιβάλλον που του παρέχει στήριξη και το ωθεί έμμεσα να στηριχθεί στις δυνάμεις του όπου πρέπει. Αν οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί ή απαξιωτικοί, είναι πρακτικά αδύνατον να πιστέψει στον εαυτό του.Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν πιστεύουν καθόλου στις ικανότητές τους. Άραγε με τι έχει να κάνει αυτό και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να αποκτήσει σταδιακά αυτοεκτίμηση;


Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να έχει ένα παιδί αυτοπεποίθηση και ο λόγος είναι απλός. Είναι σε ηλικία που τώρα γνωρίζει τον εαυτό του και ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, οπότε είναι λογικό να κατακλύζεται από ανασφάλειες.

Το ίδιο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών και όταν το παιδί κάνει λάθος επιλογές. Το να του παρέχουν στήριξη για να κάνει ένα βήμα εμπρός και όταν αποτυγχάνει να του ασκούν ισοπεδωτική κριτική είναι άτοπο και επί της ουσίας αυτοακυρώνουν τη στάση τους.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες και δεν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, έτσι ώστε να του βγάλετε από το μυαλό τη σκέψη ότι δεν είναι αρκετά ικανό και γι'αυτό κάνει λάθη.

Δείξτε με τη στάση σας ότι η αγάπη σας για εκείνο μένει ανεπηρέαστη από τυχόν επιτυχίες ή αποτυχίες που έχει στη ζωή του. Αν δεν καταλάβει τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, θα φοβάται να στηριχθεί στις δυνάμεις του για να μη σας απογοητεύσει.

Πολύ βασικό είναι να επιβραβεύετε το παιδί σας όταν τα καταφέρνει κάπου έχοντας πιστέψει στον εαυτό του για να του ενισχύσετε έμμεσα το εσωτερικό κίνητρο να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο στο μέλλον.

Επίσης το παιδί θα πρέπει να έχει από εσάς το ελεύθερο να εκφράζει σκέψεις, προβληματισμούς και ανασφάλειες για οποιοδήποτε θέμα και όταν το κάνει να του λύνετε τις απορίες και να του τονώνετε την αυτοεκτίμηση.

Τέλος, βοηθήστε το μικρό σας να δει τα θετικά μιας δύσκολης κατάστασης για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αποτυχία και βέβαια να του βγάζετε το καπέλο για τη φιλότιμη προσπάθεια, παρά τη μη επιθυμητή κατάληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου