Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Επιστροφή στο Δωδεκάθεο. Τι έχουν να πουν οι σοφοί της αρχαιότητος!

 


Συχνά πυκνά ακούγονται φωνές – κραυγές, οι οποίες ζητούν να εγκαταλείψουμε οι Έλληνες τη χριστιανική πίστη μας και να επιστρέψουμε στη θρησκεία των προγόνων μας των αρχαίων Ελλήνων δηλαδή στο Δωδεκάθεο.

Σήμερα θα πούμε δυο λόγια για το πως είδαν τους θεούς αυτούς κάποιοι από τους επιφανείς προγόνους μας.

Έτσι παραδείγματος χάριν


Ο Αισχύλος ασκεί πολύ σκληρή κριτική στο Δία και δεν δέχεται με κανένα τρόπο ότι είναι δίκαιος θεός. Δηλώνει μάλιστα (στον Προμηθέα Δεσμώτη 232,3), ότι είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τον νόμο του Δία, όχι όμως διότι είναι δίκαιος ή φιλάνθρωπος, αλλά διότι είναι επίφοβος (διότι φοβάται το Δια) διότι μπορεί να τον εκδικηθεί. Και προχωράει ακόμα πιο πέρα λέγοντας ότι ο Δίας δεν είναι πατέρας του ανθρώπου, διότι όχι μόνο δεν δημιούργησε τον άνθρωπο, αλλά και είναι εχθρός του ανθρώπου. Σ' αυτόν τον Δια, λοιπόν, θέλουν να επιστρέψουμε οι σύγχρονοι Δωδεκαθεϊστές;

Ο Ευριπίδης κριτικάροντας τους θεούς λέει. Αν οι θεοί κάνουν αυτά τα αίσχη (που είναι γνωστά σε μας από τη μυθολογία που διδαχθήκαμε, δηλαδή εκδικήσεις, απάτες συζυγικές απιστίες κ.ά.) τότε δεν είναι θεοί. Και αλλού χαρακτηρίζει την πίστη στους Ολύμπιους θεούς ως ανοησία (Βελλερεφόντης 286).

Όταν λοιπόν οι αρχαίοι θεοί διασύρονται από επιφανείς αρχαίους συγγραφείς· όταν αποδεικνύονται κατώτεροι των ανθρώπων, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο συλλογισμό καλούμαστε οι νεοέλληνες να αρνηθούμε το Χριστιανισμό, ο οποίος είναι πασίγνωστος για την πολύπλευρη προσφορά του στην ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα, και να πιστέψουμε στην φαυλότητα των θεών επαναφέροντας το Δωδεκάθεο.

Αυτό λέγεται οπισθοδρόμηση, είναι πισωγύρισμα σε κάτι ασυγκρίτως κατώτερο και υποδεέστερο. Είναι σαν να απαιτήσουμε από τους Έλληνες να αφήσουν τη σύγχρονη Ιατρική και να ξαναγυρίσουν στις πρωτόγονες πρακτικές της μυθολογικής ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου