Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Χρήστος Μάστορας: Το μήνυμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και η οργισμένη απάντηση στον Φίλη


Για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών στους Βουλιαράτες, σε ηλικία 35χρόνων ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε μέσα από μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας. Ο frontman του συγκροτήματος Melisses που έχει δηλώσει στο παρελθόν πως κατάγεται από την Βόρεια Ήπειρο, μετά από επιθυμία πολλών συμπατριωτών του αποφάσισε να εκφράσει τη γνώμη του πάνω στο καυτό θέμα των ημερών και να στείλει ένα οργισμένο μήνυμα στον Νίκο Φίλη.

Πριν λίγες μέρες, ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τον είχε αποκαλέσει «αυτόκλητο σωτήρα» και είχε αναφερθεί στην ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη «Νότιο Αλβανία» μη αναγνωρίζοντας τη Βόρειο Ήπειρο.

«Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί εναντίον», είχε πει ο Νίκος Φίλης προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Απαντώντας σε αυτά, ο Χρήστος Μάστορας ανέβασε στο προφίλ του στο Instagram φωτογραφίες από το άγαλμα «Βόρειος Ήπειρος» που βρίσκεται επί της οδού Τοσίτσα στα Εξάρχεια από το 1953 (ένα άγαλμα που έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, και πριν λίγο καιρό μάλιστα κάποιοι το αποκεφάλισαν και του έκοψαν και τα πόδια) και μίλησε για όλα όσα τον πλήγωσαν.





Η μακροσκελής ανάρτηση του Χρήστου Μάστορα:

«Πολλοί συμπατριώτες μου, μου ζητούν να γράψω κάτι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, καθώς λένε έχω χρέος να μιλήσω. Μάλλον αισθάνονται πως θα ακουστεί δυνατότερα η φωνή τους από εδώ. Τους καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, το εμφυτευμένο μίσος, το αίσθημα της αδικίας, της στερημένης εθνικής υπερηφάνειας, το να πρέπει να είναι διπλά Έλληνες γιατί αλλιώς είναι ξένοι.

Ποιος φταίει για το θάνατο του Κωνσταντίνου;

Φταίνε οι σφαίρες των Αλβανών ένστολων που ως στόχο τους είχαν τον απόλυτο εχθρό του κράτους τους, τον συναισθηματικά εγκλωβισμένο Έλληνα της πάντα αδικημένης και ποτέ πλήρως αναγνωρισμένης μειονότητας μας;

Φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί που δεν θεώρησαν ποτέ πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας;

Φταίει η εθνικά «νεαρή» Αλβανία που πασχίζει να αποκτήσει κυριαρχία εντός των συνόρων της και βλέπει κινδύνους σε μια σημαία που κατ’ εμέ δεν έχει λόγο να κατεβαίνει ποτέ από τα μέρη που ζουν οι Έλληνες της μειονότητας;

Φταίει ο ίδιος που δεν σκέφτηκε καθαρά και άφησε τον θυμό του να τον κυριεύσει ; Ποιος φταίει ή μάλλον ποιος φταίει πιο πολύ είναι το ερώτημα.

Ξέρετε κύριε Φίλη για ποιό λόγο υψώνουμε ελληνικές σημαίες σ’ αυτό το έδαφος που εσείς ονομάζετε νότια Αλβανία κι εμείς Βόρειο Ήπειρο; Ξέρετε γιατί επιμένουμε να γιορτάζουμε βροντερά τις επετείους μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές και τη γλώσσα μας ελληνική πάνω σ’ αυτό το έδαφος αγαπητέ κύριε Φίλη; Νομίζετε πως είμαστε τίποτα εκ γενετής φασίστες ; Τίποτα ακροδεξιοί με επεκτατικές βλέψεις;

Όχι κύριε Φίλη. Είμαστε Έλληνες

Αλλά εσείς δε θέλετε να βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει, όπως δε συνέφερε ποτέ και καμία ελληνική κυβέρνηση.

Στη δεκαετία του 90’ η πλειοψηφία των ελληνόφωνων της Βορείου Ηπείρου επαναπατρίστηκε (θεωρώ αυτό τον όρο πιο δίκαιο). Προερχόμενοι λοιπόν από την καθεστωτική φυλακή του Χότζα οι Βορειοηπειρώτες γεμάτοι μίσος για το παρελθόν και για την έκβαση της ιστορίας μας αλλά παράλληλα γεμάτοι λαχτάρα για το μέλλον μας στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την καχυποψία και την προκατάληψη των ίδιων μας των αδερφών.



Εκεί είναι που αισθανθήκαμε να μας στερείται η εθνική μας ταυτότητα. Η ευθύνη για μένα ήταν και είναι πάντα πολιτική. Η Μαμά Ελλάδα μας αντιμετώπισε ως νόθο παιδί, δίνοντας μας σχεδόν με το ζόρι την Ελληνική ιθαγένεια μετά από 20 και άνω χρόνια παραμονής και αναμονής στον ίδιο μας τον τόπο. Ο λόγος που υψώνουμε τη σημαία μας σε ξένο έδαφος κύριε Φίλη είναι για να τραβήξουμε την προσοχή της μάνας μας, της Ελλάδας.

Κάντε κάτι για τους Βορειοηπειρώτες όπως έκαναν εκείνοι για την πατρίδα τους. Να σας θυμίσω κάποιους από τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς ευεργέτες μας ; Γεώργιος Σίνας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Απόστολος Αρσάκης και λοιποί… Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ούτε ευεργέτης ήταν, ούτε ήρωας και θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ.

Ήταν όμως η κραυγή απόγνωσης του Βορειοηπειρώτη και ελπίζω να μην έφυγε άδικα.

Ελπίζω να έφυγε για να θυμίσει στη μάνα Ελλάδα πως τα παιδιά μας τα αγαπάμε όλα το ίδιο και δεν κάνουμε διακρίσεις.

Αναπαύσου εν ειρήνη θυμωμένε αδερφέ μου Κωνσταντίνε. Σε καταλαβαίνω…

Χρήστος Μάστορας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου