Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Πότε να πούμε στο παιδί μας ότι πρόκειται να έρθει το αδερφάκι του;



Πότε να του το πούμε;  

Το πότε θα ενημερώσουμε το παιδί μας ότι θα αποκτήσει αδελφάκι εξαρτάται από την ηλικία του.

Στα μάτια ενός παιδιού 2 ετών το μελλοντικό μωρό παραμένει κάτι αόριστο. Εκτός αυτού, επειδή οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι οι πιο επικίνδυνες, είναι καλύτερα να περιμένουμε να περάσουν οι τρεις πρώτοι μήνες, ώστε να μην προκαλέσουμε σύγχυση στο παιδί αν τυχόν χάσουμε το μωρό.


Αν αποφασίσουμε να το κρύψουμε, θα πρέπει και να ξέρουμε να το κρατάμε μυστικό: να αποφεύγουμε δηλαδή να μιλάμε για τον ερχομό του μωρού μπροστά στο παιδί ή στο τηλέφωνο. Ακόμα κι αν το παιδί δείχνει να μην καταλαβαίνει, οσφραίνεται το μυστήριο που πλανάται στην ατμόσφαιρα και θορυβείται: η αβεβαιότητα είναι πράγματι πιο ανησυχητική από τη γνώση. Όπως και να έχει πάντως, η αποκάλυψη πρέπει να γίνει όταν η σιλουέτα της μαμάς αρχίσει να αλλάζει.

Για τα παιδιά από 4 ετών και πάνω δε χρειάζεται να περιμένουμε τόσο. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τη σωστή στιγμή για να θίξουμε το θέμα.

Με τι λόγια να του το πούμε;

Μολονότι οι καταβολές τους είναι αρχαίες, οι ιστοριούλες με τον πελαργό και το λάχανο —για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω— καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί δημιουργούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Στις μέρες μας όλοι οι ψυχολόγοι συγκλίνουν στο να λέμε στα παιδιά την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με λέξεις ποιητικές αλλά απλές και κατανοητές.

Για παράδειγμα, αν ενώ πηγαίνουμε βόλτα με το παιδί μας τύχει να συναντήσουμε στο δρόμο μια φίλη με το μωρό της στο καροτσάκι του, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να του ανακοινώσουμε το σπουδαίο γεγονός. Δε χρειάζεται να επεκταθούμε σε περίπλοκες ιατρικές επεξηγήσεις. Λέμε τα βασικά και δεν ταραζόμαστε αν το παιδί μας απαντήσει ευθαρσώς ότι σε καμιά περίπτωση δε θέλει αδελφάκι.

Περιοριζόμαστε απλώς να καταγράψουμε την άρνησή του και να του εξηγήσουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένο να αγαπά το μωρό. Ο μπαμπάς μπορεί να συμβάλει κι αυτός, υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι θα έχει την αγάπη και των δύο γονιών του, πάντοτε και κάτω από οποιαδήποτε περίσταση. 



Από το βιβλίο της Νέσια Λανιάντο «Παιδιά που ζηλεύουν», Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, Σεπτέμβριος 2003, σελ. 17-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου