Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Κι άλλες ασκήσεις που θα δυναμώσουν την προσοχή σου


Κι αυτές οι ασκήσεις θα δυναμώσουν την προσοχή σου

Μάθε πώς θα αποφύγεις τους περισπασμούς, θα γίνεις πιο αποδοτικός και καλύτερος στην επικοινωνία σου με τους άλλους.
 
Εξασκήσου όλη τη διάρκεια της ημέρας

Πέρα από τα 10 έως 20 λεπτά που καλό θα ήταν να αυτοσυγκεντρώνεσαι ημερησίως, οι ειδικοί επί του θέματος συνιστούν να βρίσκεις ευκαιρίες να εξασκείσαι στη συναίσθηση σε διάφορες φάσεις της ημέρας σου.

Μπορείς να το κάνεις ενώ τρως και να συγκεντρώνεσαι στις γεύσεις που φτάνουν στον ουρανίσκο σου ή την ώρα που ξυρίζεσαι να μυρίζεις τον αφρό που χρησιμοποιείς. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει να επεκτείνεις σε διάρκεια την προσοχή σου, όταν πραγματικά θα τη χρειαστείς Η συναίσθηση μπορεί επίσης να απομακρύνει τους όποιους περισπασμούς τη στιγμή που γεννιούνται. Αν δουλεύεις πάνω σε μια εργασία και κάτι μέσα σου σε γαργαλάει να ασχοληθείς με κάτι άλλο, πες στον εαυτό σου «συγκεντρώσου». Πάρε μια βαθιά ανάσα και σε λίγα δευτερόλεπτα θα μπορείς να συνεχίσεις.
 
Προπόνησε το μυαλό σου
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές που κάνουν ήπια σωματική άσκηση πριν από ένα τεστ για τον βαθμό συγκέντρωσής τους, έχουν καλύτερες επιδόσεις. Ουσιαστικά διαπίστωσαν ότι η άσκηση αρχικά ενισχύει την ικανότητα του μυαλού να αγνοήσει περισπασμούς.
 
Απομνημόνευσε πράγματα
Το να μπορείς να απομνημονεύεις κάποιες ατάκες ή κρίσιμα γεγονότα είναι κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει και θα σε κάνει να δείχνεις ψαγμένος και διαβασμένος. Βάλε στόχο να μάθεις απέξω ένα ποίημα ή μια ωραία ατάκα κάποιου σπουδαίου άντρα και ξεφούρνισε την την κατάλληλη στιγμή (στο τέλος πες που την έμαθες, μην κάνεις τον πονηρό).

Πάρε τον χρόνο σου όταν διαβάζεις μεγάλα κείμενα
Με την ευρεία διάδοση των tablets και των smartphones, κάποιες μελέτες έχουν δείξει άνοδο 40% της ανάγνωσης διαδικτυακού περιεχομένου. Ωστόσο, μια μελέτη της εταιρείας αναλύσεων επισκεψιμότητας, Chartbeart κατέγραψε ότι μόνο το 5% των αναγνωστών θα διαβάσει ολόκληρο ένα άρθρο στο internet. Ακόμη χειρότερα, το 38% των αναγνωστών δεν θα πάει πιο κάτω από τη δεύτερη παράγραφο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απλά χαζεύουμε ένα άρθρο και δεν το διαβάζουμε ουσιαστικά. Την ίδια ώρα όλο και λιγότερος κόσμος διαβάζει βιβλία. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αμερική πέρυσι το 25% των πολιτών δεν διάβασε ούτε ένα.

Αν και το μακροσκελές δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο, συνήθως σε ένα μεγάλο άρθρο θα σου δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Εκτός αυτού θα απαιτήσει περισσότερο την προσοχή σου, για να έρθουμε στο προκείμενο. Αν, λοιπόν, έχεις καιρό να πιάσεις βιβλίο στα χέρια σου θα σου έλεγα να το κάνεις απόψε κιόλας. Επίσης προσπάθησε να διαβάζεις ένα – δυο μακροσκελή άρθρα την εβδομάδα.

Διατήρησε την περιέργεια σου

Όσο πιο περίεργος είσαι για τον κόσμο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της συγκέντρωσής σου σε κάθε προσπάθεια. Μια άσκηση είναι να προσπαθήσεις να μείνεις συγκεντρωμένος σε ένα αντικείμενο στον χώρο που βρίσκεσαι ή απλά σε μια κουκκίδα στο χαρτί, που έχεις μπροστά σου, και να αρχίσεις να κάνεις διάφορες ερωτήσεις, όπως πόσο μεγάλο είναι, πώς θα δείχνει αν το αναποδογυρίσεις κ.ά. Αυτή ήταν η μέθοδος που ακολουθούσε ο Κάρολος Δαρβίνος, ο οποίος μπορούσε να περάσει μια ολόκληρη ημέρα παρατηρώντας ζώα και φυτά.

Μάθε να ακούς προσεκτικά

Η συγκέντρωση δεν είναι απαραίτητη μόνο για την πνευματική εργασία αλλά και για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ικανότητα να είσαι 100% με ένα αγαπημένο πρόσωπο την ώρα που σου μιλάει χτίζει τη μεταξύ σας σχέση, την οικειότητα και εμπιστοσύνη. Άσε, λοιπόν, στην άκρη το τηλέφωνο και άκου όσο πιο προσεκτικά μπορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου