Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Πώς θα κάνεις τη δουλειά σου πιο ευχάριστα και πιο αποδοτικά


Πώς θα κάνεις τη δουλειά σου πιο ευχάριστα και πιο αποδοτικά
 
Οι απλές συνήθειες που θα σε κάνουν ευδιάθετο και παραγωγικό.

Το να πηγαίνεις για δουλειά και να χαίρεσαι είναι κάτι που για πολλούς ανθρώπους, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Πάντα όμως υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά για να νιώθεις και εσύ καλύτερα αλλά και να είσαι πιο αποδοτικός και χαρούμενος στο μέρος που περνάς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας.


Η Jennifer Moss, συνιδρύτρια του Plasticity Labs, μιας τεχνολογικής εταιρείας με αποστολή να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους ώστε να είναι χαρούμενοι και πιο αποδοτικοί, αλλά και συγγραφέας του βιβλίου Unlocking Happiness at Work, προτείνει μερικά έξυπνα tips, τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε εργοδότες, για να ενισχύσεις την ευτυχία σου τόσο στη δουλειά όσο και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής σου.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εργασιακό στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους περισσότερους εργαζόμενους ενήλικες. Στην Αμερική μόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για το Στρες (ναι, εκεί έχουν και τέτοιο οργανισμό), το ετήσιο κόστος που προκαλεί το στρες στους εργαζόμενους και μεταφράζεται σε ατυχήματα, απουσία από τη δουλειά, μειωμένη παραγωγικότητα και ιατρικά έξοδα ανέρχεται σε 300 δισ. δολάρια.

Αυτές οι έξι δραστηριότητες όμως θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο χαρούμενος και να επιτύχεις στο εργασιακό σου περιβάλλον.
 
Ο λόγος της εβδομάδας

Ξεκίνα μια συνάντηση στη λογική του «ένας λόγος για την εβδομάδα», όπου εσύ και και η ομάδα σου θα μοιράζεστε ο καθένας το γιατί θέλει να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εβδομάδα. Οι άνθρωποι όχι μόνο θα έχουν καινοτόμες ιδέες αλλά είναι κάτι που ενώνει την ομάδα και δίνει στον καθένα λόγους για να αφοσιώνονται στους μεγαλύτερους στόχους τους.
 
Ευχαριστήρια email

Η συνήθεια του «ευχαριστώ». Προτού κλείσεις τον υπολογιστή σου ή αποσυνδεθείς από τον λογαριασμό σου για την μέρα που φτάνει στο τέλος της στείλε ένα «ευχαριστώ» σε κάποιον που έκανε καλά τη δουλειά. Μπορείς μάλιστα να βάλεις και σχετική υπενθύμιση ώστε να σου γίνει εβδομαδιαία συνήθεια. Εσένα θα σου πάρει μόνο μερικά λεπτά αλλά μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου. Επιπλέον θα νιώσεις καλύτερα. Νέες μελέτες εξάλλου υποστηρίζουν ότι αυξάνονται οι ενδορφίνες στον οργανισμό μας, οι ορμόνες της ευτυχίας δηλαδή, όταν κάνουμε κάτι όμορφο ή ευγενικό για κάποιον άλλο.
 
Meetings με περίπατο

Την επόμενη φορά που θα έχεις κάποιο meeting στη δουλειά προτίμησε να μείνεις όρθιος ή να περπατάς στον χώρο. Όσο πιο πολύ σηκωνόμαστε, τεντωνόμαστε ή κινούμαστε τόσο πιο παραγωγικοί είμαστε. Μελέτη ερευνήτριας του Stanford University έδειξε ότι η παραγωγικότητα ενός ανθρώπου αυξάνεται έως και κατά 60% όταν το άτομο περπατά.

Χαρούμενες υπενθυμίσεις

Είναι καλό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πράγματα που σε χαροποιούν. Ξεκίνα να απαριθμείς δυο – τρεις λόγους που σε κάνουν να είσαι ευγνώμων γι' αυτή την εμπειρία ή περίγραψε κάτι θετικό που προέκυψε α' αυτήν. Προσπάθησε επίσης να επαναδιατυπώνεις τις αρνητικές εμπειρίες με τον ίδιο τρόπο όσο πιο συχνά μπορείς. Οι αναμνήσεις είναι πολύ ισχυρές. Αν τις ανακαλείς με θετικό τρόπο θα νιώσεις καλύτερα άμεσα και θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις ένα πιο χαρούμενο μέλλον.
 
Κάνε ασκήσεις ευγνωμοσύνης
Όλοι βιώνουμε καλές και κακές ημέρες στη δουλειά και κάποιες είναι πιο δύσκολες από άλλες. Ενώ είναι σημαντικό να μαθαίνεις από τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες σου αλλά τόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις τις επιτυχίες. Ξεκίνα από το να κάνεις ασκήσεις ευγνωμοσύνης. Μπορείς να κολλάς κάπου μικρά post it με τους συναδέλφους σου και να διαβάζεις τα χαρούμενα μηνύματα άλλων.
 
Βάλε τον εαυτό σου πάνω απ' όλα
Καλό είναι να συνηθίσεις να βάζεις τον εαυτό σου προτεραιότητα τουλάχιστον μια φορά μέσα στην ημέρα. Ξέκλεψε 20 λεπτά να διαβάσεις κάτι που θα σου δώσει χαρά. Απόλαυσε τον καφέ σου για πέντε λεπτά παραπάνω χωρίς παράλληλα να ασχολείσαι με το email σου. Πάρε έναν υπνάκο για ένα τέταρτο ή απλά χαλάρωσε μετά το μεσημεριανό για να ανακτήσεις δυνάμεις. Ξεκίνα λοιπόν να δίνεις στον εαυτό σου μικρά ευχάριστα διαλείμματα για να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος σου και θα δεις ότι θα είσαι πιο παραγωγικός, περισσότερο αφοσιωμένος και με πιο φρέσκες ιδέες. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου