Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Για ποιο λόγο αφαιρείσαι με το παραμικρό στη δουλειά


Για ποιο λόγο αφαιρείσαι με το παραμικρό στη δουλειά

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν γιατί αδυνατείς να παραμείνεις απόλυτα συγκεντρωμένος στη δουλειά σου.

Προτού ρίξεις όλο το φταίξιμο στο «άτιμο» το ίντερνετ, που ναι μπορεί να είναι η πηγή του κακού πολλών πραγμάτων που σε βασανίζουν, ωστόσο στην περίπτωση της αυτοσυγκέντρωσής σου φέρει μικρόμερίδιο ευθύνης. Το μεγαλύτερο είναι αποκλειστικά δικό σου.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή...

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology και διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις, το σε ποιο βαθμό, μεγάλο ή μικρό, αποσπάται η προσοχή σου εξαρτάται από το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η εργασία την οποία πρέπει να κάνεις.

Μάλιστα, είθισται να πιστεύουμε ότι όσο πιο δύσκολη σου φαίνεται η δουλειά που έχεις να φέρεις εις πέρας, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να αφαιρεθείς. Κι αυτό διότι, ο εγκέφαλός σου μπαίνει στη διαδικασία να βρει περισπασμούς για να σε γλιτώσει από την «αγγαρεία».

Κατά πόσο όμως αυτό ισχύει;

Το μυστήριο αυτό αποφάσισαν να διαλευκάνουν οι καθηγητές ψυχολογίας Simona Buetti και Alejandro Lleras , αφού πρώτα ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα, την ώρα που σε μία οθόνη που βρισκόταν μπροστά τους εμφανίζονταν για δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζονταν φωτογραφίες με λουλούδια, ζωάκια και χωράφια.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος, μια ειδική συσκευή κατέγραφε τις κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων, εστιάζοντας τόσο στο πόσο συχνά σήκωναν το κεφάλι τους για να κοιτάξουν τις φωτογραφίες, όσο και στη διάρκεια που έμεναν να τις κοιτούν.

Προς έκπληξή τους, οι δύο επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για εκείνους που η λύση του μαθηματικού προβλήματος ήταν εύκολη, οι περισπασμοί ήταν περισσότεροι. Όσο πιο εύκολη δηλαδή η εργασία, τόσο πιο πολύ αφαιρείσαι.

Συμπέρασμα: Αν θέλεις να περάσεις μια ημέρα χωρίς τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σου, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τα βάλεις με τα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου