Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Και πάλι δυό λόγια για τη μισθοδοσία των κληρικών


Παπα Γιώργης Χιωτάκης
Θα θέλαμε να προσθέσουμε κάτι πολύ απλό το οποίο δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ. 
Τόσο η Εκκλησία γενικά, αλλά και πιο εξειδικευμένα οι ιερείς προσφέρουν ένα τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. 
Η πρόληψη διαζυγίων, η ειρήνευση των συνανθρώπων μας, η φροντίδα για τη φτώχεια και τα γηρατειά και για κάθε αναγκεμένο άνθρωπο,  η καθοδήγηση της νεότητας, η μάχη κατά των εξαρτήσεων, η πνευματική διόρθωση των ανθρώπων, η πνευματική ενίσχυση και τόνωση των αποκαμωμένων ανθρώπων και πάρα πολλά άλλα έργα που κάνει η Εκκλησία και οι κληρικοί αποτελούν ένα έργο συμπαράστασης προς το έργο το οποίο καλείται να πράξει η Πολιτεία έναντι των ανθρώπων. 
Δηλαδή με άλλα λόγια η Εκκλησία βοηθάει ποικιλοτρόπως το έργο της Πολιτείας. 
Στο έργο αυτό πρωτοστατούν οι κληρικοί. και όπως η Πολιτεία πληρώνει ένα πλήθος άλλων ομάδων ανθρώπων που προσφέρουν έργο στην Πολιτεία έτσι είναι υποχρεωμένη να κάνει και με τους κληρικούς. Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι "οι παπάδες κάθονται" ,ας φροντίσει και η Πολιτεία και η Εκκλησία, και οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ταγοί να αναθέσουν ακόμη περισσότερο έργο στους κληρικούς και να τους καταρτίσουν για το έργο αυτό.
Θα πρόσθετα μάλιστα ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει να πληρώνει έστω ένα μικρό μίσθιο και στους μοναχούς διότι είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι και στο Άγιο Όρος και σε όλα τα άλλα μοναστήρια της Ελλάδος βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο και στήριγμα σε καθημερινή βάση από τους μοναχούς και τις μοναχές. 
Επί τέλους πρέπει να καταλάβουμε κάποτε ότι όσοι φοράνε το ράσο πρόσφεραν και προσφέρουν αμέτρητες υπηρεσίες στο λαό της πατρίδας σε όσες δύσκολες μέρες πέρασε το γένος μας και σε όλα τα δύσκολα που περνάει τώρα.
Δεν αναφέρω εδώ το πόσοι κληρικοί, μοναχοί και άνθρωποι της Εκκλησίας εργάζονται στην εξωτερική Ιεραποστολή, αλλά και στο εξωτερικό γενικώτερα και γίνονται έξοχοι και διαπρύσιοι κήρυκες της πατρίδας μας και της πίστεως μας.
Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω σαν επιχείρημα το ότι τουλάχιστον ποσοστιαία οι περισσότεροι "αργόσχολοι" και παρά ταύτα "αδρά αμειβόμενοι" βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, σε κάποια Υπουργεία και σε κάποιος οργανισμούς του Δημοσίου. 
Τελειώνοντας επειδή δεν θέλω να αναφερθώ σε σύγχρονους Έλληνες κληρικούς οι οποίοι με την καθημερινή προσφορά τους μας κάνουν περήφανους σαν νεοέλληνες θα σας συστήσω να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο για την προσφορά του κλήρου στα νεώτερα χρόνια. Θα μείνετε έκπληκτοι διότι υπάρχει τόσο μεγάλο πνεύμα θυσίας και όμως δεν βρίσκονται παρά ελάχιστοι για να το προβάλλουν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου