Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τα χρώματα που χρησιμοποιεί το παιδί σας και η συναισθηματική του κατάσταση


Τα χρώματα που επιλέγει ένα παιδί στις ζωγραφιές του, μας δείχνουν πολλά για τη συναισθηματική του κατάσταση. Τα χρώματα που επιλέγουν τα παιδιά δεν είναι τυχαία αν και πάντα στη ψυχολογία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το φύλο και η ηλικία του παιδιού.

Ας προχωρήσουμε όμως σε μια χρωματολογική ανάλυση με γνώμονα τα βασικά χρώματα ώστε να εντοπίσουμε κάποια στοιχεία για τον χαρακτήρα του παιδιού μας:




Κίτρινο: Υποδηλώνει ένα παιδί δυναμικό με ανησυχίες. Επίσης είναι το χρώμα της επικοινωνίας και της φιλοδοξίας.

Πράσινο: Συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, και θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς, του αλτρουισμού. Τα παιδιά που το επιλέγουν έχουν επιμονή και υπομονή αλλά συνήθως είναι εσωστρεφή.

Μπλε: Πρόκειται για ένα άτομο ήρεμο και γαλήνιο. Συνήθως είθισται να επιλέγεται από τα αγόρια από κοινωνικής και μόνο καταβολής. Το μπλε είναι το χρώμα της συναισθηματικής ωρίμανσης και της λογικής!

Ροζ: Το επιλέγουν κυρίως τα κορίτσια γιατί συνήθως εκφράζει και την θηλυκή μας πλευρά. Είναι το χρώμα της αθωότητας και της παιδικότητας.

Άσπρο: Εκφράζει την ειλικρίνεια την καθαρότητα και τη διαφάνεια. Επίσης είναι το χρώμα της αθωότητας και της λάμψης. Ωστόσο παιδιά που ζωγραφίζουν πολύ μικρά σχέδια αφήνοντας κενή την υπόλοιπη σελίδα συνήθως είναι δειλά και συγκρατημένα.

Μαύρο: Πρόκειται για ένα χρώμα σταθερό και αυστηρό. Για το άτομο υποδηλώνει αυτοσυγκράτηση, αυτάρκεια και εσωστρέφεια

Γκρι: Το χρησιμοποιούν παιδιά με έντονη εσωστρέφεια και μια μικρή έλλειψη φαντασίας. Το γκρι συμβολίζει τη ψυχρότητα και την απομόνωση.

Κόκκινο: Η προτίμηση στο κόκκινο χρώμα δηλώνει χαρακτήρα έντονο και παρορμητικό. Το κόκκινο συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, το θυμό και την ένταση.

Πορτοκαλί: Είναι το χρώμα της χαράς, της αισιοδοξίας και της ζεστασιάς. Δείχνει ένα παιδί ήρεμο γλυκό και εξαιρετικά συναισθηματικό.




Τips:
Τα πολλά χρώματα μαζί εκφράζουν παιδιά χαρούμενα και επικοινωνιακά.
Η επιλογή του αγαπημένου χρώματος εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία του παιδιού
Δεν μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα χωρίς να λάβουμε υπόψη το φύλο του, τα βιώματά του και κυρίως το τι απεικονίζει στο σχέδιό του
Τα μονότονα μοτίβα κρύβουν εσωστρέφεια σε αντίθεση με τα έντονα χρώματα που δηλώνουν ότι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει βιώνει έντονα συναισθήματα.
Η συνεχής και επίμονη χρήση του σε έντονα χρώματα μπορεί να υποδηλώνει στοιχεία νευρωτικής συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου