Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Θα περάσεις γιορτές με τους δικούς του; Οδηγός επιβίωσης




Είτε είστε μαζί λίγο καιρό είτε παραπάνω, -αν η σχέση σας είναι σοβαρή και ο ένας έχει μπει για τα καλά στη ζωή του άλλου-, τότε είναι πολύ πιθανό τις φετινές γιορτές να περάσεις κοινές (γιορτινές;) στιγμές με την οικογένειά του.
Είναι πατροπαράδοτη συνήθεια των γονιών του να οργανώνουν κάλεσμα με συγγενείς και φιλικά πρόσωπα της οικογένειας και βέβαια είσαι και εσύ καλεσμένη φέτος. Και μόνο στο άκουσμα της πρόσκλησης, ίσως σε πιάνει άγχος ή βαρεμάρα (ιδίως αν η σχέση σου με τους γονείς του δεν έχει τόσο «ζεστές» βάσεις). Η οικογένειά του είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή του, αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάς ποτέ.
Είναι, βέβαια, δικαίωμά σου να αρνηθείς την οποιαδήποτε πρόσκληση δεχτείς, ωστόσο έχε στο νου ότι η παρουσία σου στο σπίτι του συντρόφου σου θα του δώσει χαρά και εσύ με την σειρά σου θα τιμήσεις τους δικούς του ανθρώπους. Υπάρχει, βέβαια και η περίπτωση η σχέση του με την οικογένειά του να μην είναι η καλύτερη και να μην μπει καν σε διαδικασία να σε κάνει να νιώσεις άσχημα αν δεν θέλεις να δώσεις το «παρών» στο οικογενειακό κάλεσμα.
Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να «επιβιώσεις» από την (δύσκολη ίσως) συνάντηση για σένα με τους δικούς του. Δύσκολη γιατί ίσως η συμπεριφορά τους σε φέρνει σε δύσκολη θέση ή απλά ντρέπεσαι και νιώθεις αμήχανα όταν βρίσκεσαι μέσα σε τέτοιες καταστάσεις.

1) Σημαντική η εμφάνιση. Φόρα ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις καλά: Μην φορέσεις κάτι που θα σε κάνει να νιώθεις άβολα με τον εαυτό σου. Κάποιο πολύ μίνι φόρεμα ή φούστα ή κάποιο πολύ στενό παντελόνι. Όταν φοράμε ρούχα που δεν μας κάνουν να νιώθουμε άνετα (ιδίως σε τέτοιες περιστάσεις) τότε «χάνουμε τον στόχο». Την προσοχή μας αποσπά το αν θα φανεί κάτι που δεν πρέπει και δεν είμαστε συγκεντρωμένες. Νιώσε άνετα, λοιπόν. Πρώτα με τον εαυτό σου!

2) Μην πας νηστική στο κάλεσμα: Φρόντισε να μην πας με εντελώς άδειο στομάχι στο κάλεσμα. Αν έχεις άγχος και τρως ακατάπαυστα μπορεί να μην κάνεις και τόσο θετική εντύπωση. Φάε, λοιπόν, κάτι και όταν φτάσεις στο σπίτι πιες λίγο κρασί για να χαλαρώσεις. Μην το παρακάνεις με το φαγητό γιατί μετά η αίσθηση δεν θα είναι και τόσο θετική.

3) Μην πιάσεις «ευαίσθητα» θέματα: Δεν είναι ανάγκη ενώπιον όλων να αρχίζεις να εκφράζεις τις απόψεις σου περί πολιτικής ή άλλων ευαίσθητων θεμάτων πριν να είσαι σίγουρη για τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου. Οποιαδήποτε λέξη σου έχει βαρύτητα και καλό θα ήταν να είσαι προσεκτική στον τρόπο που εκφράζεσαι για να αποφύγεις παρεξηγήσεις.

4) Κάνε εσύ ερωτήσεις (πριν αρχίσουν να σου κάνουν εκείνοι): Τι είναι προτιμότερο; Να τους ακούς να μιλάνε ή να μιλάς εσύ; Αν θες να βγεις από την δύσκολη θέση του «μονολόγου» μπροστά στους συγγενείς του, βομβάρδισέ τους εσύ από ερωτήσεις για όλα τα θέματα που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για εκείνους και άστους να μιλάνε...

5) Μην πας με άδεια χέρια: Είναι πολύ ευγενική χειρονομία να εμφανιστείς με κάποιο δώρο. Είτε με ένα κουτί γλυκά (ή ακόμα και με ένα σπιτικό γλυκό), είτε με λίγα λουλούδια, είτε με κάτι τελοσπάντων. Έτσι δείχνεις ότι θέλεις να τους τιμήσεις. Μπορεί αυτό σου το δώρο να είναι η αφορμή να έρθετε πιο κοντά.

6) Nα έχεις υπομονή και ανεκτικότητα: Συνήθως σε τέτοια καλέσματα υπάρχει φασαρία, πολύ ποτό, συζητήσεις, περίεργοι συγγενείς και γενικά καταστάσεις που μπορεί να σε κουράσουν. Δείξε κατανόηση και ανεκτικότητα. Είναι μόνο για μια ημέρα (ούτε καν ολόκληρη) αυτό που περνάς. Μην κατηγορήσεις τον σύντροφό σου για το οτιδήποτε μπορεί να συναντήσεις εκεί. Δέξου την οικογένειά του όπως είναι εκείνη την ημέρα και μην τον φέρεις σε δύσκολη θέση.

7) Δείξε προθυμία να βοηθήσεις: Δεν υπάρχει κάτι πιο ευγενικό από έναν καλεσμένο που βοηθάει σε κάτι που μπορεί να χρειαστεί στο κάλεσμα. Μπορείς να βοηθήσεις στο στρώσιμο του τραπεζιού ή στα πιάτα. Ό,τι και να κάνεις να ξέρεις ότι θα προκαλέσει θετικές εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου