Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί ανθεκτικό στις δυσκολίες

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί ανθεκτικό στις δυσκολίες

Όσο σημαντικό είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί με αρχές και τρόπους, άλλο τόσο είναι να μάθει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες της ζωής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια δύσκολη αποστολή για κάθε γονιό, η οποία μόνο ακατόρθωτη δεν είναι...
  • Αν το παιδί μεγαλώνει σούπερ προστατευμένο, από υπερπροστατευτικούς δηλαδή γονείς, θα δυσκολευτεί απίστευτα να διαχειριστεί αποτελεσματικά ακόμα και χαμηλά εμπόδια, απλές δυσκολίες στη ζωή του. Αφήστε το παιδί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του όπου πρέπει και μην του παρέχετε συνεχώς έτοιμες λύσεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημά του.
  • Δώστε στο παιδί σας το ελεύθερο να μοιράζεται μαζί σας έναν προβληματισμό αφού πρώτα έχει πειραματιστεί μόνο του να βρει λύση και δεν τα έχει καταφέρει. Έτσι, μαθαίνει τα όριά του, δουλεύει το μυαλό του για να «γεννήσει» εναλλακτικές και στο τέλος βρίσκετε από κοινού άκρη.
  • Να δείξετε στο παιδί τις σωστές και τις λάθος επιλογές κάθε κατάστασης, ώστε με την πάροδο των χρόνων να μπορεί να τις γνωρίζει προκαταβολικά και να είναι προετοιμασμένο ψυχολογικά για τις συνέπειες μιας τυχόν λάθος επιλογής του.

  • Στην κατάλληλη ηλικία θα πρέπει το παιδί να αντιληφθεί μέσα από συζητήσεις μαζί σας ότι δε θέλουν όλοι οι άνθρωποι το καλό του και πως θα πρέπει να είναι προσεκτικό στις συναναστροφές του. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει λιγότερη απογοήτευση όταν άνθρωποι που δεν περίμενε αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων.
  • Θα πρέπει επίσης να βάλετε το λιθαράκι σας στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους από το παιδί σας και μη θεωρείτε ότι σε αυτές τις ηλικίες δεν έχουν άγχος για τίποτα. Αν από νωρίς μάθει να ελέγχει το άγχος του και να δίνει σε κάθε τι που το προβληματίζει τη δέουσα σημασία, είναι φυσικό επακόλουθο να γίνει πιο ανθεκτικό στις δυσκολίες.
  • Δε θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι για κάθε προσωπική του αποτυχία ή απογοήτευση ευθύνεται αποκλειστικά εκείνο και να κατηγορεί τον εαυτό του. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι παίζουν ρόλο και αστάθμητοι παράγοντες, οπότε θα πρέπει να μαζευει τα κομμάτια του και να συνεχίζει να διεκδικεί τους στόχους και τα όνειρά του.
  • Τέλος, μεγαλώστε ένα παιδί με θετική σκέψη, με το βλέμμα σε ένα καλύτερο μέλλον, που αντλεί τα θετικά από μια δύσκολη συγκυρία και παράλληλα γίνεται πιο σοφό μέσα από τα λάθη του.
Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου