Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Αυτό είναι μόνο δικό μου!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε δοτικοί και ανοιχτοί άνθρωποι και ότι μοιραζόμαστε τα πάντα με την κολλητή μας και το σύντροφό μας. Τα πάντα; Ίσως όχι. Κάποια πράγματα καλό είναι να τα κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας.
Οδοντόβουρτσα: Όσο καλή υγιεινή κι αν ξέρουμε ότι έχει κάποιος, η οδοντόβουρτσα μπορεί να κατακρατά βακτήρια που σε ένα ξένο οργανισμό να προκαλέσουν αιμορραγία στα ούλα.
Ακουστικά: Δεν δανειζόμαστε ξένα για να ακούσουμε μουσική. Τα ακουστικά μεταφέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου.

Ξυραφάκια: Στις λεπίδες κρατούνται νεκρά κύτταρα του δέρματος με βακτήρια τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στον επόμενο χρήστη και με ένα πιθανό κόψιμο να κινδυνεύει από ασθένειες του αίματος, ηπατίτιδα ή ακόμα και AIDS.
Σαγιονάρες: Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, οι σαγιονάρες μεταφέρουν βακτήρια τα οποία αν εισχωρήσουν σε ξένο οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα ή μαλάκια, έναν ιό που εκδηλώνεται με σπυράκια στο δέρμα.
Κραγιόν : Η επιφάνεια του στόματος απορροφά ό,τι κατακάθεται, άρα και πιθανά βακτήρια ή τον ιό του έρπητα αν χρησιμοποιούμε ξένο κραγιόν.
Σφουγγάρι μπάνιου: Επειδή δε στεγνώνει πλήρως ανάμεσα στις χρήσεις, οι μύκητες και οι ιοί από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν ακμή ή δερματοφύτωση.
Σκουλαρίκια: Ποτέ δε δοκιμάζουμε ξένα σκουλαρίκια αν πρώτα δε τα έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα, καθώς τα βακτήρια των προηγούμενων χρηστών μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη του αίματος.
Αποσμητικό: Εφόσον έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα βακτήρια και οι μύκητες που κρατά μπορούν να εισχωρήσουν στον επόμενο οργανισμό μέσα από τους θύλακες της τρίχας.
Σαπούνι: Και όμως το σαπούνι δεν «αυτοκαθαρίζεται», λόγω του ότι δε στεγνώνει πλήρως. Οι μικροοργανισμοί από το δέρμα που κατακρατά, κυμαίνονται από αβλαβείς έως και υπαίτιοι για σταφυλόκοκκο.
Πετσέτες: Όταν η πετσέτα αρχίζει και μυρίζει, φταίνε τα βακτήρια και οι μύκητες που αναπτύσσονται λόγω υγρασίας και μπορούν να μεταδώσουν μολύνσεις και ακμή. Γι’ αυτό πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες και να σιδερώνονται καλά.
Νυχοκόπτης: Τα κονδυλώματα κ οι μύκητες, που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό HPV, ο οποίος ευθύνεται για πελματιαία κονδυλώματα.
Άρα όχι μόνο κάποια πράγματα καλό είναι να μένουν μόνο σε εμάς, αλλά και εμείς οι ίδιοι πρέπει συχνά να αλλάζουμε τα είδη προσωπικής υγιεινής και να απολυμαίνουμε συχνά τα μικροαντικείμενα της καθημερινότητάς μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου