Και έρχεται εκείνη η αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι το παιδί σας λέει συστηματικά ψέματα. Από τη μια η απογοήτευσή σας είναι μεγάλη, από την άλλη όμως θέλετε να το βοηθήσετε να τα μειώσει. Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
- Όταν τα ψέματα του παιδιού είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην αντιδράσετε σπασμωδικά. Πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους που το κάνει και όχι να λειτουργήσετε παρορμητικά για να εκτονώσετε την απογοήτευσή σας.
- Η κατανόηση που πρέπει να δείξετε δεν είναι μια… βροχή ερωτήσεων που περισσότερο με ανάκριση μοιάζουν, παρά με επιθυμία ουσιαστικής μεταξύ σας επικοινωνίας. Το ζητούμενο είναι να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει άνετα για να σας εξηγήσει τους λόγους, χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σας.
- Προσέξτε πώς απευθύνεστε στο παιδί αναφορικά με ένα θέμα που γνωρίζετε ότι κατά το παρελθόν έχει πει κατ’επανάληψη ψέματα. Βρείτε έναν τρόπο διακριτικό-διερευνητικό και όχι επικριτικό που θα το κάνει να πει εκ νέου ψέμα.
- Είναι εντελώς άσκοπο να μπείτε στη διαδικασία απόδοσης ευθυνών, ιδιαίτερα αν αυτές αφορούν το παιδί. Επειδή ακριβώς θα νιώσει άσχημα και έχοντας αυτό στο μυαλό του, δεν πρόκειται να αποφύγει τα ψέματα στο μέλλον. Τουναντίον…
- Μην πιέζετε το παιδί να σας μιλήσει αν δεν είναι ήρεμο γιατί η συζήτηση νομοτελειακά δε θα έχει ευτυχή κατάληξη. Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει και μετά θα μπορέσετε με την ησυχία σας να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους.
- Κάντε σαφές στο παιδί ότι τα λάθη, οι αποτυχίες και οι παραλείψεις είναι στο πρόγραμμα, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσει να τα καλύψει με ψέματα. Και βέβαια πως η αγάπη σας προς εκείνο δεν επηρεάζεται από το πόσα λάθη κάνει!
Πηγή: mother.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου