Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Κρίσεις πανικού: Ο φόβος μήπως μας ξανασυμβεί


Η κρίση πανικού διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν. Ωστόσο, πολλές φορές η αναστάτωση που προκαλείται στο άτομο είναι τόσο έντονη, που μία μόνο κρίση αρκεί για να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ψυχικό του κόσμο. Έτσι, η κρίση πανικού έχει συχνά μεγάλο συναισθηματικό κόστος, καθώς η ανάμνηση της δυσάρεστης αυτής εμπειρίας δημιουργεί ένα άγχος αναμονής. Δηλαδή το άτομο που έχει βιώσει μια κρίση πανικού αρχίζει να φοβάται μήπως του ξανασυμβεί η κρίση. Μπορεί μάλιστα να αρχίσει να έχει φοβικές αντιδράσεις και να αποφεύγει διάφορες καταστάσεις ή χώρους, από φόβο μην του ξανασυμβεί μια κρίση. Όταν έχουμε επανειλημμένες κρίσεις ή όταν καταβαλλόμαστε από έναν μόνιμο φόβο αν θα μας ξανασυμβεί μια κρίση, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «διαταραχή πανικού».

Από την εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγο
Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Αίτια των κρίσεων πανικού
Δεν έχουν όλοι τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κρίση πανικού ή να εκδηλώσουν διαταραχή πανικού.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες αυτές.
Αν ζείτε με αγχώδη τρόπο για πολύ καιρό, είστε πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνότερα σε άτομα που έχουν βιώσει απότομες αλλαγές στο άμεσο περιβάλλον τους ή που έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα από κάποιο γεγονός στη ζωή τους (ως μέρος του λεγόμενου μετατραυματικού άγχους).
Ακόμα, κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν ως παρενέργειες σε ορισμένα φάρμακα ή σε ναρκωτικές ουσίες. Απαντούν και σε μια συγκεκριμένη πάθηση, που λέγεται «σύνδρομο υπεροξυγόνωσης».
Ακόμα και η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κρίσεων πανικού.
Σχετικά με την κληρονομικότητα δε γνωρίζουμε αν ισχύει για την ίδια τη διαταραχή πανικού ή για συσχετιζόμενα χαρακτηριστικά, όπως είναι οι αγχώδεις προσωπικότητες ή άλλα χαρακτηριστικά όπως είναι η τελειομανία.
Όπως συμβαίνει και με το άγχος, έτσι και σ' αυτή την ακραία μορφή εκδήλωσής του παρατηρείται ότι πλήττονται περισσότερο άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση κάνει ένα άτομο να νιώθει πολύ ανασφαλές, να νιώθει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του.
Όλες οι εκφράσεις του άγχους, είτε είναι πανικός είτε φοβίες, πλήττουν άτομα που δεν έχουν χτίσει μια υγιή βάση στην αυτοπεποίθησή τους και είτε έμαθαν να είναι περισσότερο «σκληροί» από όσο χρειάζεται (ψευδής αίσθηση ασφάλειας που στη συνέχεια κλονίζεται και διαψεύδεται μέσα τους) είτε «εκπαιδεύτηκαν» από μικρή ηλικία στον φόβο και στην έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Έτσι, είναι φυσιολογικό να πανικοβάλλεστε συχνότερα, αν προέρχεστε από οικογένεια με αγχώδεις και υπερπροστατευτικούς γονείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου