Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Η ευτυχία βρίσκεται μόνο σε μια ερώτηση

Η ευτυχία βρίσκεται μόνο σε μια ερώτηση


Αν έπρεπε να επιλέξετε τι θα προτιμούσατε: Χρόνο ή χρήμα;


Συνηθίζουμε να λέμε «ο χρόνος είναι χρήμα». Ποιο από τα δύο όμως χρειαζόμαστε περισσότερο; Σίγουρα, τα χρήματα είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων. Σύμφωνα όμως με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological & Personality Science, ο χρόνος είναι πολύτιμος για την ευτυχία μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που σε αυτήν την ερώτηση προτίμησαν τον χρόνο δείχνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, ασχέτως του πόσο χρόνο ή χρήμα έχουν στην πραγματικότητα.
Δίνουν περισσότερη προσοχή στα «θέλω» τους από ό,τι στα «πρέπει» και προτιμούν να περνούν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα απ' ότι μόνοι τους. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία, έχουν οικογένεια και παιδιά γεγονός που επηρεάζει αρκετά την προτίμηση τους στο χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα άτομα που επέλεξαν το χρόνο ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που διάλεξαν το χρήμα. Από τα 4.000 άτομα μου συμμετείχαν στην έρευνα μόλις το 1/3 επέλεξε το χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν το χρήμα. Αφού οι ερευνητές έκαναν αυτή την απλή ερώτηση, συσχέτισαν τις απαντήσεις με διάφορες παραμέτρους υγείας, ευτυχίας και ευεξίας και κατόπιν κι άλλων συνεντεύξεων κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες έρευνες. Οι δραστηριότητες και οι εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος χάρη στο χρόνο μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες στιγμές ευτυχίας απ' ότι τα υλικά αγαθά που μπορεί να αποκτήσει κάποιος με τα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου