Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Παιδί και Παιχνίδι με Ασφάλεια στο Σπίτι

Το παιχνίδι είναι καθημερινό κομμάτι της ημέρας κάθε παιδιού, και μαζί με αυτό και τα μικροατυχήματα, γι’ αυτό καλύτερα να προλαμβάνουν παρά...

Γονείς, Προβλέψτε!
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφύγουμε οποιοδήποτε μικροατύχημα είναι να το προβλέπουμε. Έτσι πρέπει να ξέρουμε και να ενημερώνουμε τα παιδιά για τους κινδύνους που παραμονεύουν μέσα στο σπίτι. Πόρτες, μπαλκόνια, ηλεκτρικές συσκευές και γωνίες είναι μερικά από τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε γονείς και παιδιά.

Διαμορφώστε το χώρο του παιχνιδιού
Αν ο χώρος παιχνιδιού του παιδιού, είναι σωστά διαμορφωμένος, τότε απομακρύνουμε την περίπτωση ατυχήματος. Προτιμούμε τα ξύλινα έπιπλα, χωρίς έντονες γωνίες και τα τοποθετούμε έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για παιχνίδι στο δωμάτιό του. Καλύπτουμε τις πρίζες του συγκεκριμένου χώρου, ενώ καλό είναι να απομακρύνουμε παιχνίδια που  πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνα.
Το παιχνίδι στο σπίτι έχει και τα απρόοπτά του... δεν είναι λίγες οι φορές που μία λάθος κίνηση θα οδηγήσει στον μικροτραυματισμό.
Στραμπούληγμα
Συμβαίνει πραγματικά καθημερινά σε εκατοντάδες παιδιά. Δεν χρειάζεται πανικός. Μία παγοκύστη στο σημείο του στραμπουλήγματος και αρκετή ξεκούραση τις επόμενες ώρες και το πρόβλημα λύθηκε. 
 Κόψιμο
Σε περίπτωση κοψίματος, εκδοράς ή γενικά λύση της συνέχειας του δέρματος (ανοιχτή πληγή), καθαρίζουμε την πληγή με αντισηπτικό ή καθαρό νερό, και μετά καλύπτουμε την πληγή με γάζα ή τραυμαπλάστ. Αλλάζουμε  1-2 φορές την ημέρα. Έτσι  προστατεύουμε την πληγή από μόλυνση και βοηθάμε στη γρηγορότερη επούλωση του τραύματος αποτρέποντας τη δημιουργία ουλών ή σημαδιών.
Έγκαυμα
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει σε περίπτωση εγκαύματος είναι να δροσίσουμε την περιοχή που έχει καεί με δροσερό τρεχούμενο νερό τουλάχιστον για 5 λεπτά. Χρησιμοποιούμε κάποια κρέμα για εγκαύματα και καλύπτουμε με γάζα που δεν κολλάει ή τραυμαπλάστ κατάλληλο για εγκαύματα. Αλλάζουμε 2-3 φορές την ημέρα.
Χτύπημα στο κεφάλι
Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του ή έχει συμπτώματα όπως υπνηλία, τάση για εμετό και δυσκολία προσανατολισμού πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο και να το πάτε στο νοσοκομείο όσο ήπιο και αν είναι το χτύπημα στο κεφάλι…
Φαρμακείο στο σπίτι
Για την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει ένα μίνι φαρμακείο, με εύκολη πρόσβαση σε όλους. Το φαρμακείο μας πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα: αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτικό, παγοκύστες, gel για εγκαύματα, οξυζενέ. Καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας ή το φαρμακοποιό μας για οτιδήποτε άλλο μπορούμε να συμπληρώσουμε.
Ετοιμότητα & Παρατήρηση!
Η οργάνωση και η πρόληψη μας κάνουν να είμαστε έτοιμοι στη περίπτωση πιθανού ατυχήματος. Δεν αναιρούν όμως το βασικό κανόνα, που είναι ένας και μοναδικός: «Διαρκής επιτήρηση».
Τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των 5 χρονών, δεν πρέπει να μένουν μόνα τους ούτε για ένα λεπτό, γιατί ακόμη κι αυτός ο ελάχιστος χρόνος είναι αρκετός για να προκληθεί ατύχημα. Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά ο κίνδυνος μπορεί να είναι μικρότερος αλλά και εκεί είναι απαραίτητος ένας μικρός έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου