Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Νινίδα στα βρέφη: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο



Το μωρό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του ενδέχεται να εμφανίσει στο κεφαλάκι του μια ήπια δερματίτιδα με σμήγμα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) η οποία ονομάζεται νεογνική νινίδα.
Είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος, που εμφανίζεται στα μωρά κατά τον 1ο ή 2ο μήνα της ζωής τους και διαρκεί το πολύ μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου μήνα και είναι αβλαβής. Η νινίδα  μπορεί να μοιάζει ως απλή πιτυρίδα ή ως παχιές κίτρινες ή καφέ φολίδες στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού ή ακόμα και στα βλέφαρα, στα αυτιά, γύρω από τη μύτη ακόμα  και στη βουβωνική περιοχή.
Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό και τότε χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην ξύνειτο μωρό το συγκεκριμένο σημείο και επιδεινώσει το πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή της, συνίσταται το λούσιμο του μωρού με βρεφικό σαμπουάν, το απαλό χτένισμα, και η διατήρηση ενός δροσερού και ενυδατωμένου δέρματος.
Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από βρεφικά σαμπουάν και λάδια κατά της νινίδας, τα οποία περιέχουν, μεταξύ άλλων, ψευδάργυρο. Κάθε φορά που χρησιμοποιείται το σαμπουάν κάντε ένα απαλό μασάζ στο δέρμα –περίπου 5 λεπτά- και στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό. Είναι σημαντικό να λούζετε καθημερινά το παιδί για όσο διάστημα υπάρχουν φολίδες. Στη συνέχεια χτενίζετε με μία μαλακή βούρτσα τα μαλλιά του παιδιού και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν οι φολίδες παρά τη χρήση των ειδικών σαμπουάν δεν εξαφανιστούν ή το μωρό νοιώθει έντονη φαγούρα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου