Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Οι φωτογραφίες των παιδιών που δεν πρέπει να μπαίνουν στο Facebook

Όλοι οι γονείς θα συμφωνήσουν πως είναι δελεαστικό το να μοιράζονται τις τρελές, αστείες, τρυφερές ή απίθανες στιγμές των παιδιών τους με τους φίλους τους στο Facebook. Οι γονείς είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους και θέλουν να μάθουν όλοι τις επιτυχίες τους –μικρές και μεγάλες. Τι πιο εύκολο, λοιπόν, από το να ποστάρουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook ή σε άλλα social media. Ο κόσμος του διαδικτύου, όμως, δεν είναι αθώος και είναι στο χέρι των γονιών να προστατεύουν τα παιδιά τους από την έκθεση σε αυτόν.

Κι αν πιστεύετε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook αρκούν για να μην διαρρέουν οι φωτογραφίες των παιδιών σας πουθενά αλλού, παρά μόνο στους φίλους σας... υπάρχουν πάντα «τρύπες» που λειτουργούν ως παράθυρα για επιτηδείους παιδόφιλους ή παιδεραστές.
Αν, λοιπόν, υπάρχουν πέντε φορές που δεν πρέπει να ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook (ή σε άλλα social media) αυτές είναι οι εξής:

Γυμνές φωτογραφίες των παιδιών σας

Ο λόγος είναι προφανής. Μπορεί για εσάς οι φωτογραφίες των παιδιών σας σε ένα μπάνιο γεμάτο σαπουνάδες να φαίνονται γλυκές και εντελώς αθώες, στα λάθος χέρια όμως γίνονται άκρως επικίνδυνες. Αποφεύγετε, λοιπόν, να ποστάρετε οποιαδήποτε φωτογραφία δείχνει το παιδί σας γυμνό ή ημίγυμνο ή που μπορεί να αφήνει οποιοδήποτε σεξουαλικό υπονοούμενο.

Φωτογραφίες των παιδιών σας με άλλα παιδιά

Ακόμα κι αν εσείς επιμένετε να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα social media, οφείλετε να σέβεστε την θέση των άλλων γονιών στο ζήτημα αυτό και να μην ανεβάζετε ποτέ φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. από σχολικές γιορτές ή παιδικά πάρτι) χωρίς την έγκρισή τους.

Φωτογραφίες ή πληροφορίες για το σχολείο τους

Η ιδέα και μόνο ότι το σχολείο του παιδιού δεν αποτελεί την δεύτερη πιο ασφαλή ζώνη -μετά το σπίτι- εντός της οποία αυτό κινείται, είναι αρκετή για να μας προκαλέσει πανικό. Η αλήθεια είναι, όμως, πως είναι τρομακτικό το ποιοι μπορεί να συχνάζουν έξω από τις σχολικές πύλες... Κοινοποιώντας φωτογραφίες ή πληροφορίες για το σχολείο του παιδιού, απλά ανοίγετε μία ακόμα χαραμάδα για τους επιτήδειους. Ακόμα κι αν ανεβάσετε μία φωτογραφία από το σχολείο του παιδιού, φροντίστε να μην φαίνεται πού βρίσκεται αυτό ή τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του.

Φωτογραφίες με το πλήρες όνομα του παιδιού

Ακριβώς όπως δεν χρειάζεται να αναγράφετε το όνομα του παιδιού στην σάκα του και δη σε ευδιάκριτο μέρος, έτσι και δεν χρειάζεται να ανεβάζετε φωτογραφίες του με το πλήρες όνομά του. Μπορείτε είτε να πειράξετε την φωτογραφία και να το σβήσετε είτε να κόψετε την φωτογραφία στο σημείο όπου φαίνεται το όνομα είτε απλά... να μην ανεβάσετε καθόλου τη φωτογραφία!

Οτιδήποτε το παιδί σας μπορεί να μην θέλει να διαρρεύσει δημόσια

Ένας εύκολος τρόπος για να αποφασίζετε ποια στιγμιότυπα των παιδιών να δημοσιεύσετε και ποια όχι, είναι ο εξής: Θα ήθελαν τα παιδιά σας να δει την συγκεκριμένη φωτογραφία όλος ο κόσμος (είτε τώρα που είναι μικρά είτε μεγαλώνοντας); Μπορεί να έρχονταν σε δύσκολη θέση; Αν η απάντηση «γέρνει» προς το «δεν θα ήθελαν», μην ανεβάσετε τη φωτογραφία! Αν, δηλαδή, αυτή είναι προσβλητική, μη κολακευτική ή αν πρόκειται να το φέρει κάποτε σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να σεβαστείτε το παιδί σας –ή να ζητήσετε την άδειά του, εφόσον είναι αρκετά μεγάλο. Μέχρι τότε, κρατήστε την φωτογραφία στο προσωπικό σας άλμπουμ!
ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου