Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Επιλεκτική αλαλία: Τι είναι και πότε μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί

Αναγνώστριά μας ρωτά:
Γεια σας είμαι σε απόγνωση έχω ένα κοριτσάκι 5,5 χρονών αντιμετωπίζουμε επιλεκτική αλαλία στο σχολείο δεν μιλάει ούτε στη νηπιαγωγό ούτε στα παιδιά αλλά συνεργάζεται μέ όλα τα παιδιά βέβαια στη νηπιαγωγό τις μιλησε στην εκδρομή που είχαμε παει και μου είπε μαμα σήμερα θα μιλησω στη κ. Δήμητρα αλλά στο σχολείο όχι με όλα τα παιδιά σε εξωτερικές δραστηριότητες μιλάει σε παρτυ παιδική χαρά στο μπαλέτο στα αγγλικά παντού Πηγαινούμε σε ψυχολόγο η μικρή βέβαια δεν της έχει μιλήσει είμαστε στις 8 επισκέψεις και δεν θέλει να πηγαινει μου λέει μαμά μην με πιέζεις τι να κάνω;

Απαντά η  Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος, Μαρία Κουκνή
Μαρία Κούκνη

Η επιλεκτική αλαλία μπορεί να παρουσιαστεί είτε ως "αυτόνομο" σύμπτωμα , είτε ως σύμπτωμα μια γενικότερης παθολογίας. Και στις δυο περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχει ένα είδος "μπλοκαρίσματος" της επικοινωνίας και της ασφάλειας -εμπιστοσύνης που μπορεί να νιώσει το παιδί με το περιβάλλον του, οικογενειακό ή σχολικό.
Στην περίπτωση της κόρης σας, το θετικό κομμάτι είναι ότι υπάρχει αντίληψη και κατανόηση των όσων διαδραματίζονται στο σχολικό περιβάλλον. Είναι πολύ βασικό να υπάρξει από τη δασκάλα μια αποδοχή και κατανόηση της κατάστασης καθώς και "προστασία" της εικόνας της από τα υπόλοιπα παιδιά.
Το γεγονός ο,τι παρακολουθείται από παιδοψυχολόγο είναι υποστηρικτικό. Όσον αφορά όμως το πότε θα μιλήσει και το πότε θα εκφραστεί στην παιδοψυχολόγο εξαρτάται από την ποιότητα της θεραπευτικής τους σχέσης και από το πόσο το παιδί σας αισθάνεται άνετα στο περιβάλλον αυτό.
Το κατά πόσο αυτές οι συνθήκες ισχύουν αυτό το γνωρίζετε εσείς ως μητέρα, έχοντας αναπτύξει και η ίδια μια σχέση και άποψη για την ειδικό. Είναι εξάλλου απαραίτητο να έχετε και εσείς μια συμβουλευτική παρακολούθηση.
Αυτό που θα σας πρότεινα , όπως θα το έκανα σε κάθε μανούλα, είναι η επίσκεψη και διάγνωση σε έναν παιδοψυχίατρο λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου της αλαλίας, ώστε να διερευνηθούν πιθανόν αναπτυξιακές διαταραχές που ίσως συνοδεύουν το σύμπτωμα της επιλεκτικής αλαλίας και η συνέχεια της θεραπείας του παιδιού.
ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
Ο όρος «εκλεκτική» ή «επιλεκτική» αλαλία αναφέρεται σε απουσία λόγου που παρουσιάζει το παιδί σε επιλεγμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, ενώ κανονικά δεν παρουσιάζει καμία γλωσσική διαταραχή.
Παρατηρείται σε περίπου 7 στα χίλια παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Συχνά το παιδί την εκδηλώνει μόνο στο  περιβάλλον του σχολείου, όπου είτε δεν μιλά καθόλου, είτε δεν μιλά σε ορισμένα μόνο πρόσωπα, είτε μιλά χαμηλόφωνα και όταν ορισμένα πρόσωπα δεν είναι κοντά για να τον ακούσουν. Όταν η κατάσταση αυτή επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα και παρεμβαίνει στη διαδικασία εκπαίδευσης του παιδιού, είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τους γονείς και μία απλή αντιμετώπιση του τύπου «θα του περάσει» συχνά δεν αρκεί. Επιβάλλεται εκτίμηση από τον παιδίατρο-αναπτυξιολόγο του αναπτυξιακού επιπέδου και της ικανότητας κοινωνικής αλληλεπίδρασης του παιδιού και λεπτομερές ψυχοκοινωνικό ιστορικό από τους γονείς και τους δασκάλους του παιδιού. Έτσι θα μπορέσει να διευκρινιστεί εάν υποκρύπτεται κάποιο αναπτυξιακό έλλειμμα ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή κοινωνικής αλληλεπίδρασης ή αγχώδης διαταραχή. Σε συνεργασία με ψυχολόγο και λογοπαιδικό, δίνονται οδηγίες παρέμβασης σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχουν δεδομένα για αποτελεσματική φαρμακευτική παρέμβαση στην εκλεκτική αλαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου