Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Καρκίνος του προστάτη: τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο καρκίνος του προστάτη, μια αντρική υπόθεση… αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο των πνευμόνων! Δεν πρέπει να φοβίζει ή να σοκάρει το γεγονός ότι ένας άντρας έχει 17% πιθανότητες να πέσει θύμα της νόσου, αλλά αντιθέτως να επαγρυπνεί τον αντρικό πληθυσμό. Η πρόληψη του μπορεί να νικήσει την ασθένεια και να χαρίσει ζωή, αρκεί να γίνεται χωρίς αναβολές και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο… ας ενημερωθούμε λοιπόν!

Καρκίνος του προστάτη: τι πρέπει να γνωρίζουμεΤι είναι ο καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η ασθένεια κατά την οποία τα καρκινικά κύτταρα «γεννιούνται» στο εσωτερικό του προστάτη αδένα. Εμφανίζεται κυρίως σε άντρες 50-80 ετών και αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στο αντρικό φύλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αμερική, ένας στους έξι άντρες πάσχει από καρκίνο του προστάτη, αλλά μόνο ένας στους 34 χάνει τη ζωή του εξαιτίας της νόσου. Ωστόσο, αν αυτός διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια… συνοδεύεται από πολλές θεραπευτικές προτάσεις. Ο πιο συνηθισμένος τύπος προστατικού καρκίνου είναι το αδενοκαρκίνωμα που εξελίσσεται αρκετά αργά.

Οι προληπτικές εξετάσεις…σώζουν ζωές!
Ο ετήσιος έλεγχος δακτυλική εξέταση, προκειμένου να εντοπιστεί κάποιος πιθανός όγκος, και ο έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)… μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές! Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ώστε να εντοπίζουν γρήγορα την πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη. Έτσι, θα τον εντοπίσουν σε αρχικό στάδιο και χωρίς να έχει εξαπλωθεί. Να θυμάστε ότι η νόσος μπορεί να θεραπευτεί και να οδηγήσει στην επιβίωση. Οι εξετάσεις πρέπει κάθε φορά να εκτιμούνται από γιατρούς, αφού συχνά εμφανίζονται καλοήθεις όγκοι ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον προστάτη.
Τα αίτια του προστατικού καρκίνου
Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα, αλλά οι ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας. Παράλληλα, οι άντρες με ιστορικό του καρκίνου στην οικογένεια κινδυνεύουν κατά 2-8% περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πολλοί επιστήμονες, βέβαια, λένε ότι σημασία παίζει η διατροφή, οι σεξουαλικές συνήθειες κ.α.
Καρκίνος του προστάτη: τι πρέπει να γνωρίζουμεΑναλυτικά.. τα συμπτώματα της νόσου!
Η πλειοψηφία των  καρκίνων του προστάτη, όταν βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο, δεν έχουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα ο προληπτικός έλεγχος να κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητος. Ωστόσο, διάφοροι τύποι συνοδεύονται από συχνοουρία ή δυσουρία, ενώ ο προχωρημένος καρκίνος προκαλεί αιματουρία και οστικά άλγη στο υπογάστριο ή το περίνεο. Επειδή, συχνά, αυτό το είδος του καρκίνου αναπτύσσεται αργά, μπορεί κάποια στιγμή ο όγκος να «ενοχλήσει» την ουρήθρα, με αποτέλεσμα η ροή των ούρων να είναι αδύναμη και διστακτική ή αντίθετα να επιφέρει επιτακτικότητα στην ούρηση. Προσοχή! Μπορεί να έχετε αυτά τα συμπτώματα… αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι πάσχετε από την ασθένεια.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, το στάδιο, την ηλικία και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς. Ο γιατρός είναι ο ειδικός για να προτείνει την ιδανική θεραπεία ανάλογα με τη μορφή του προστατικού καρκίνου…
- Χειρουργική θεραπεία: Μετά από μια ριζική προστατεκτομή ο ασθενής έχει 40% μικρότερο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από τον καρκίνο για τα επόμενα 15 χρόνια… σε σχέση με τη θεραπεία της ακτινοβολίας. Το χειρουργείο παρουσιάζεται ως μια οριστική θεραπεία απέναντι στον καρκίνο, αφού αφαιρεί ολόκληρο τον προστάτη. Η βιοψία αργότερα μπορεί να δείξει πόσο επιθετικός ήταν ο όγκος και σε τι στάδιο βρισκόταν.
- Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία βοηθά κυρίως στη συρρίκνωση των όγκων, που έχουν εξαπλωθεί, ώστε να μειώνεται ο πόνος. Χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ, οι οποίες εκπέμπονται από μια συσκευή και «σκοτώνουν» τα καρκινικά κύτταρα. Βέβαια, μόνο στην περίπτωση που είναι εντοπισμένοι οι όγκοι! Είναι μια ιδανική πρόταση για όσους δεν μπορούν να εγχειρηθούν π.χ. λόγω καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, περίπου το 50% των ασθενών παρουσιάζουν για κάποιο χρονικό διάστημα στυτική δυσλειτουργία.
Καρκίνος του προστάτη: τι πρέπει να γνωρίζουμε- Χημειοθεραπεία: Τα φάρμακα περνούν ενδοφλέβια στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να εξασθενούν τα καρκινικά κύτταρα. Συνήθως, αυτή η θεραπεία δεν χρησιμοποιείται στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, εκτός και αν πρόκειται για προχωρημένη περίπτωση.
- Κρυοθεραπεία: Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία, ειδική για τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο. Δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες. Χρησιμοποιεί αργόν και ήλιον που «παγώνουν» τον προστάτη. Μερικές βελόνες τοποθετούνται διαμέσου του περινέου και τα υγρά σχηματίζουν μπάλες πάγου που καταστρέφουν τα καρκινικά προστατικά κύτταρα.
- Ορμονοθεραπεία: Επιλέγεται όταν ο ασθενής πάσχει από μεταστατικό καρκίνο προστάτη. Η θεραπεία μειώνει την παραγωγή ανδρικών ορμονών, όπως π.χ. είναι η τεστοστερόνη. Τα ανδρογόνα δημιουργούνται κυρίως στους όρχεις και προκαλούν την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων. Η θεραπεία δεν εξαφανίζει τον καρκίνο, αλλά καθυστερεί την εξέλιξη του όγκου.
- Υψηλής έντασης υπέρηχος (HIFU): Μια νέα θεραπεία που είναι διαθέσιμη εκτός Ελλάδος και ΗΠΑ, αλλά κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το HIFU χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του προστάτη, προσβάλλοντας τα καρκινικά κύτταρα με υπερήχους. Ωστόσο, πρόσφατα  οι έρευνες έδειξαν ότι το HIFU οδήγησε σε σημαντικές υποτροπιάσεις και αποτυχίες, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι ουρολόγοι να έχουν ήδη διακόψει τη χρήση του.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου