Τρίτη 12 Απριλίου 2016

25 καλοί τρόποι που τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν

Μην γλύφεις τα δάχτυλά σου

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε πως πολλές φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται αγενώς, χωρίς να το επιδιώκουν. Δεν γνωρίζουν πως δεν είναι ευγενικό να διακόπτουν, να σκαλίζουν την μύτη τους δημόσια ή να παρατηρούν μεγαλόφωνα πως η κυρία που περπατάει μπροστά έχει τεράστια οπίσθια. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να το βοηθήσετε να συμπεριφέρεται κοινωνικώς αποδεκτά με τους ακόλουθους εύκολους, αν και απαραίτητους, καλούς τρόπους.

Φυσικά, δεν μιλάμε για το να κάθεται με ίσια την πλάτη, να μην ακουμπάει τους αγκώνες στο τραπέζι και να σηκώνει το μικρό δαχτυλάκι καθώς πίνει τσάι, αλλά:

  1. Όταν ζητάς κάτι να λες «παρακαλώ».
  2. Όταν σου δίνουν κάτι να λες «ευχαριστώ».
  3. Μην διακόπτεις τους μεγάλους όταν μιλούν μεταξύ τους, εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη. Θα σε προσέξουν και θα σου δώσουν τον λόγο.
  4. Εάν θες να ζητήσεις την προσοχή κάποιου άμεσα, ο πιο ευγενικός τρόπος είναι να πεις «Συγγνώμη».
  5. Εάν έχεις αμφιβολίες για κάτι που πρόκειται να κάνεις, ζήτα πρώτα την άδεια να το κάνεις. Θα σε γλιτώσει από μπελάδες!
  6. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το τι δεν σου αρέσει. Κράτα τις αρνητικές απόψεις για τον εαυτό σου ή ανάμεσα σε εσένα και τους φίλους σου και μακριά από τα αυτιά των μεγάλων. Ποιος, άλλωστε, συντάχθηκε ποτέ με τον Γκρινιάρη στο «Μου τη δίνουν τα Στρουμφάκια»;!
  7. Μην σχολιάζεις την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, εκτός κι αν πρόκειται για κομπλιμέντο. Τα τελευταία είναι πάντα ευπρόσδεκτα!
  8. Εάν κάποιος σε ρωτήσει «Τι κάνεις;», απάντησε και μετά ρώτα τον κι εσύ.
  9. Εάν περάσεις χρόνο σε ένα φιλικό σπίτι, μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις για την φιλοξενία και να πεις πόσο καλά πέρασες.
  10. Χτύπα τις κλειστές πόρτες και περίμενε να σου δώσει κάποιος την άδεια να μπεις. Εάν ο χώρος είναι κοινής χρήσης και περάσει κάποιος χρόνος χωρίς να λάβεις απάντηση, μπορείς να εισέλθεις.
  11. Όταν καλείς κάποιον στο τηλέφωνο και δεν το σηκώσει ο ίδιος, μην βιαστείς να τον ζητήσεις. Χαιρέτα, συστήσου και μετά ζήτα ευγενικά εάν μπορείς να μιλήσεις με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει.
  12. Να εκτιμάς και να λες «ευχαριστώ» για κάθε δώρο που λαμβάνεις, ασχέτως με το εάν σου αρέσει ή όχι, ήταν αυτό που ήθελες ή έχεις ακριβώς το ίδιο.
  13. Μην βρίζεις γενικά, αλλά κυρίως μπροστά σε μεγαλύτερους. Εκείνοι γνωρίζουν ήδη αυτές τις λέξεις και δεν τις βρίσκουν καθόλου ενδιαφέρουσες ή ευχάριστες.
  14. Μην αποκαλείς τους γύρω σου με απρεπείς χαρακτηρισμούς, βρισιές ή παρατσούκλια.
  15. Μην κοροϊδεύεις τους γύρω σου για κανέναν λόγο. Η κοροϊδία φανερώνει πως είσαι αδύναμος, αλλά και το να συσπειρώνεσαι εναντίον κάποιου είναι απάνθρωπο.
  16. Ακόμα κι αν μια παράσταση ή μια συνάθροιση είναι βαρετή, κάτσε ήσυχα και προσποιήσου πως ενδιαφέρεσαι. Οι ηθοποιοί ή οι διοργανωτές κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσεις καλά.
  17. Εάν πέσεις πάνω σε κάποιον, τον πατήσεις, τον σκουντήξεις […] μην ξεχάσεις να πεις «συγγνώμη».
  18. Κάλυψε το στόμα σου όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι και μην σκαλίζεις την μύτη σου δημοσίως.
  19. Καθώς περνάς από μία πόρτα, έλεγξε μήπως μπορείς να την κρατήσεις ανοιχτή για κάποιον που ακολουθεί.
  20. Εάν συναντήσεις κάποιον γονιό, δάσκαλο ή γείτονα που εργάζεται πάνω σε κάτι, πρόσφερέ του βοήθεια. Εάν δεχθεί, ίσως μάθεις κάτι καινούργιο.
  21. Εάν κάποιος ενήλικας σου ζητήσει βοήθεια, κάντο με χαμόγελο και χωρίς να δυσανασχετείς.
  22. Όταν κάποιος σε βοηθήσει, πες «ευχαριστώ». Εάν το κάνεις υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σε ξαναβοηθήσει, ιδίως όταν πρόκειται για δάσκαλο.
  23. Όταν τρως χρησιμοποίησε τα μαχαιροπήρουνα σου σωστά. Εάν δεν ξέρεις πως, παρακολούθησε πως το κάνουν οι μεγαλύτεροι ή ζήτα από τους γονείς σου να σε βοηθήσουν.
  24. Στο τραπέζι βάλε την πετσέτα στην ποδιά σου ή κράτα την κοντά σου για να την χρησιμοποιήσεις όταν την χρειάζεσαι. Τα μανίκια και τα ρούχα δεν είναι μέρη για να σκουπίζεσαι και τα δάχτυλα δεν είναι σωστό να τα γλύφεις.
  25. Τέλος, μην τεντώνεσαι για να πιάσεις τις πιατέλες ή το νερό στο τραπέζι. Ζήτα από κάποιον που τα φτάνει να στα δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου