Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Πώς να συγχωρέσετε κάποιον, όταν σας έχει πληγώσει!

Πώς να συγχωρέσετε κάποιον... όταν σας έχει πληγώσει!
Καυγάδες, παρεξηγήσεις και εγωισμοί... κάνουν τη συγχώρεση απαραίτητη μέσα στις σχέσεις, ειδικά όταν μπαίνει στη μέση η αγάπη! Κανείς δεν έχει καταφέρει να μην πληγωθεί από πράξεις ή λόγια του άλλου, όμως αυτές οι πληγές θα σας αφήσουν πικρία, οργή και αισθήματα εκδίκησης. Η συγχώρεση μπορεί να σας «ανοίξει» το μονοπάτι προς μια συναισθηματική και πνευματική ευεξία, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κάθε λάθος συγχωρείται με ευκολία! Άλλωστε, όπως είχε πει κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι: «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού»...

Πάρτε το χρόνο σας... και σκεφτείτε!
Μείνετε με τον εαυτό σας και κατανοήστε με ηρεμία τα συναισθήματά σας. Απομακρυνθείτε όσο μπορείτε από τον εγωισμό σας και σκεφτείτε το πόσο σημαντικός είναι ο άλλος και το αν η αγάπη σας μπορεί να τον συγχωρήσει! Μιλήστε με τους κοντινούς σας φίλους και ζητήστε συμβουλές, ακολουθώντας βέβαια πάντα την καρδιά σας. Ωστόσο, μερικές φορές πρέπει να βάζετε και τον εαυτό σας σε πρώτη μοίρα και να αναλογίζεστε για το πώς αισθάνεστε με τη συγχώρεση και όχι την ανακούφιση της ενοχής του άλλου. Ωστόσο, δεν πρέπει να βάζετε τον άλλο στο τοίχο, αλλά να εξετάζετε τους λόγους που τον οδήγησαν στο λάθος π.χ. άσχημες εμπειρίες.
Πώς να συγχωρέσετε κάποιον... όταν σας έχει πληγώσει!
Εξετάστε αναλυτικά το θυμό σας

Είναι εύκολο να πούμε στον εαυτό μας: «Αυτός μπορεί να με τρελάνει»! Το ζήτημα είναι όμως να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τον ακριβή λόγου του θυμού σας και να προσδιορίσετε ακριβώς τη ρίζα του κακού. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να βρείτε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν μπορεί να αλλάξει ένα πρόσωπο και αν διαθέτετε την ανάλογη υπομονή. Βέβαια, αν το λάθος του είναι απαράδεκτο και δεν μπορείτε να το αγνοήσετε, απλά βρείτε έναν τρόπο να το απομακρύνετε από τη ζωή σας. Τέλος, καλό είναι να γράψετε σε ένα χαρτί τα συναισθήματά σας και να θέσετε ερωτήματα στον εαυτό σας, όπως π.χ. τι θα κερδίσετε αν τον συγχωρήσετε; Μπορείτε να τον δικαιολογήσετε κάπως; κ.α.
Αποφύγετε τις κατηγορίες και ακούστε τον άλλο
Όταν βρίσκεστε απέναντί του, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία σας και να τον ακούσετε προσεκτικά. Μην αρχίσετε τις κατηγορίες πριν ακούσετε την άποψή του ή τη συγνώμη του, αν πρόκειται για ένα άτομο που αγαπάτε. Εξηγήστε την κατάσταση από την πλευρά σας και αφήστε τον άλλο να καταλάβει τα συναισθήματα και τον πόνο σας. Κάντε μια συζήτηση χωρίς χρονοδιαγράμματα και εγωισμούς, αλλά σκεφτείτε οτι ίσως είναι και η τελευταία φορά που μιλάτε με τον άλλο. Σκεφτείτε οτι σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν δυο πλευρές και προσπαθήστε να κατανοήσετε τη γνώμη του, ανεξάρτητα από το πόσο θα σας πληγώσουν τα λόγια του.
Πώς να συγχωρέσετε κάποιον... όταν σας έχει πληγώσει!
Θυμηθείτε οτι η συγχώρεση δεν σημαίνει ανοχή!

Η συγχώρεση αποτελεί μια ευγενική πράξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να ανέχεστε κάθε ενέργεια του άλλου. Ένα «εντάξει» μπροστά από ένα «συγνώμη» μπορεί να σας προσφέρει εσωτερική ειρήνη και να θεραπεύσει τα πληγωμένα συναισθήματά και τις σκέψεις σας, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα ξεχάσετε ένα γεγονός ή ο,τι δεν θα τον δοκιμάσετε στο μέλλον. Με άλλα λόγια, μια συγχώρεση δεν οδηγεί απαραίτητα στην πλήρη επιστροφή του ατόμου στη ζωή μας, αλλά βοηθά στο να επουλωθεί ο πόνος μέσα σας.
Εστιάστε στα θετικά πέρα από την κατάληξη
Εστιάστε στα θετικά και μη σταθείτε αποκλειστικά στον πόνο που σας έχει προκληθεί. Από μια κακή εμπειρία μπορεί να «ξεπηδήσει» κάτι καλό! Προσπαθήστε να παρατηρήσετε την εσωτερική σας δύναμη και βάλτε καλά στο μυαλό σας οτι δεν υπάρχουν πραγματικά θύματα και θύτες. Και όμως, μπορείτε να συγχωρήσετε τον άλλο, αν αναλογιστείτε οτι κάνετε το σωστό και οτι αύριο θα προχωρήσετε προς μια νέα αρχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου