Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Έρευνα: Γιατί τα σημερινά παιδιά δεν παίζουν αρκετά;

Έρευνα: Γιατί τα σημερινά παιδιά δεν παίζουν αρκετά;


Γονείς και ειδικοί συμφωνούν ότι το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ομαλή σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, όμως στις μέρες μας τα παιδιά δεν παίζουν όσο θα έπρεπε.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Minnesota Children's Museum σε ένα δείγμα 1000 γονέων, το 87% από αυτούς παραδέχτηκε ότι τα παιδιά τους δεν παίζουν αρκετά και ότι θα εύχονταν να είχαν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι.

Γιατί όμως τα παιδιά σήμερα δεν παίζουν αρκετά;
Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι ήδη από τη νηπιακή ηλικία, τα περισσότερα παιδιά έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην τους μένει χρόνος για να παίξουν ελεύθερα. Και οι δραστηριότητες, όσο εκπαιδευτικές ή διασκεδαστικές κι αν είναι, δε θεωρούνται παιχνίδι.

Ένα άλλος λόγος είναι ότι στις απρόσωπες μεγαλουπόλεις τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση της «γειτονιάς» και έτσι δεν έχουν παρέα για να παίξουν, ενώ πολλοί γονείς, που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκάλυψαν ότι δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίξουν εκτός σπιτιού για λόγους ασφάλειας.

Επιπλέον ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή ή tablet) αυξάνεται συνεχώς, στερώντας τους έτσι χρόνο από το ελεύθερο και δημιουργικό παιχνίδι με άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας προτείνουν στους γονείς να εξασφαλίζουν καθημερινά χρόνο και χώρο για παιχνίδι στα παιδιά τους, αναγνωρίζοντας πόσο ωφέλιμο είναι για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου