Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

7 οφέλη για τα μωρά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια

7 οφέλη για τα μωρά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια



Συνήθως όταν μια οικογένεια αποκτά δεύτερο παιδάκι, οι γονείς ανησυχούν μήπως θα υπάρξουν ζήλιες, κακομεταχείριση από τα μεγαλύτερα αδέρφια, φωνές και κλάματα.
Η αλήθεια είναι όμως ότι τα αδέρφια πρέπει να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί. «Έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν μεγαλύτερα αδέλφια γύρω, αναπτύσσουν πιο γρήγορα τη λεκτική ικανότητα, τη γνωστική λειτουργία, τη φαντασία και τις δεξιότητες παιχνιδιού», λέει η Sara Berger, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο του Staten Island, στη Νέα Υόρκη.
Για να δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η αδελφική αγάπη.

Το μωρό σας αρχίζει πιο γρήγορα να κινείται

Σε μια μελέτη, η Δρ Berger διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 60% των δεύτερων παιδιών σε μια οικογένεια, περπάτησαν πιο γρήγορα από ό,τι τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Ο λόγος; Τα μωρά συνήθως μαθαίνουν αφού πρώτα παραδειγματιστούν. Δεν υπάρχουν λοιπόν καλύτεροι προπονητές από τα αδέρφια τους! Ο Sebastian, ένας πατέρας τριών παιδιών από τη Νότια Καρολίνα, λέει ότι ο μικρότερος γιος τους άρχισε να περπατά σε ηλικία μόλις 8 μηνών, επειδή η μεγαλύτερη αδελφή του και ο αδελφός, ηλικίας τότε 12 και 10, κυριολεκτικά τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα.

Το μωρό σας παίρνει μεγαλύτερη προσοχή

Είναι η δύσκολη γέννηση κατά παραγγελία: Ένα πρωτότοκο παιδί παίρνει φυσικά μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς του, απ’ ο,τι τα υπόλοιπα αδέρφια του, με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν και να αισθάνονται ενοχές για τα υπόλοιπα παιδιά. Μην ξεχνάτε όμως ότι το μωρό παίρνει πολύ προσοχή από τον μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή του.  «Συνειδητοποίησα ότι το δεύτερο παιδί μου έπαιρνε μεγάλη προσοχή απ' όλους μας. Και ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και συναρπαστικό που το μεγάλο μας παιδί δεν είχε» λέει η Jennifer Bingham Hull, μητέρα δύο κοριτσιών και συγγραφέας του βιβλίου Growing a Family and Getting a Life.

Το μωρό μαθαίνει από νωρίς να είναι ανεξάρτητο

Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας γκρινιάζει επειδή για λίγα λεπτά πρέπει να ασχοληθείτε με το γεύμα του μεγαλύτερου παιδιού σας. Είναι πραγματικά ένα καλό μάθημα για να αποκτήσει μεγαλύτερη υπομονή και να μάθει να αυτό – καταπραΰνει τον εαυτό του, γεγονός που θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το μωρό σας έχει τον προσωπικό του διερμηνέα

Εάν το μωρό σας χρειάζεται αλλαγή πάνας, το μεγαλύτερο παιδάκι σας θα είναι ο πρώτος που θα σας ενημερώσει. «Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι πολύ πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες του μωρού συγκριτικά με τους γονείς, οπότε θα σας τις πουν» λέει η ψυχολόγος Eileen Kennedy-Moore. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγαλύτερα αδέρφια θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους αλλά και επειδή πραγματικά αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν το μικρότερο αδερφάκι τους. Αν λοιπόν δεν έχετε καμιά βοήθεια στο σπίτι τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν!

Το μωρό μαθαίνει πιο γρήγορα

Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια όπως το Κου- κουτσά ή το παιχνίδι με την μπάλα μπορούν να ενισχύσουν το πνευματικό επίπεδο ενός μωρού, καθώς με ένα πρόθυμο παιδάκι να παίξει μες στο σπίτι, κάνει την καλύτερη πρακτική άσκηση! Επίσης, τα μωρά δίνουν μεγάλη προσοχή σε οτιδήποτε τους ενδιαφέρει και δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια τείνουν να είναι πιο δυνατά, πιο ενεργά και απρόβλεπτα συγκριτικά με τους γονείς, είναι πάντα πιο συναρπαστικό να τα παρακολουθούν.

Τα μωρά γίνονται πιο επινοητικά

Όλα τα μωρά μαθαίνουν με την απομίμηση αλλά η αλήθεια είναι ότι περισσότερο απ’ όλους τους αρέσει να μιμούνται τα αδέρφια τους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα παιδάκια ηλικίας 1 έτους περίπου μιμούνται το 50% της συμπεριφοράς των αδερφών τους.

Το μωρό σας διασκεδάζει

Σίγουρα, στα μωρά αρέσει να παίζουν με τους γονείς τους, αλλά τα μεγαλύτερα αδέλφια δίνουν το δικό τους ειδικό στίγμα στη ψυχαγωγία. "Το 8 μηνών μωρό μου λατρεύει τις τρεις μεγαλύτερες αδερφές τους αναφέρει η Angela Killinger από τη Βιρτζίνια. «Παίζουν όλοι μαζί, τραγουδούν και μπορούν ακόμα και να ταΐσουν το μωρό», συμπληρώνει η ίδια. Μπορούν δηλαδή τα μεγαλύτερα αδερφάκια να κρατήσουν απασχολημένο το μικρότερο παιδάκι της οικογένειας και να σας δώσουν κι εσάς μια ανάσα που τόσο έχετε ανάγκη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου