Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Καχυποψία

Είναι γνωστό στους ειδικούς ψυχικής υγείας εδώ και δεκαετίες, ότι η ψυχική εκείνη κατάσταση  η οποία θα έχει θεαματική άνοδο στις εκδηλώσεις της και στην συμπτωματολογία της στα επόμενα χρόνια και θα αυξάνει ολοένα και περισσότερο,  ότι θα είναι η καχυποψία – παρανοϊκότητα. Οι καιροί αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν στο συλλογικό ασυνείδητο των κοινωνιών.
 Όταν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει κάτι, έρχεται δηλαδή σε επαφή με κάτι εντελώς καινούριο, το φοβάται. Χρειάζεται καιρός για να το συνηθίσει και να δει αν μπορεί να δεχτεί ορισμένα χαρακτηριστικά η να τα απορρίψει. Αν προσθέσουμε και συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο κόσμος είναι άδικος και σκληρός, ότι η φτώχεια μαστίζει τον πλανήτη, ότι οι δυτικές κοινωνίες γίνονται όλο και περισσότερο αφιλόξενες, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις επιθετικές τους ενορμήσεις, ότι η μοναξιά είναι το κυρίαρχο φαινόμενο, ότι η οικογένεια δεν μπορεί να παίξει βοηθητικό ρόλο είτε γιατί κλείνεται στο καβούκι της και αγνοεί την υπόλοιπη κοινωνία με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανθρώπους οι όποιοι έχουν προβλήματα προσαρμογής, είτε επειδή είναι πολύ πιεστική όσον αφορά στην ενσωμάτωση των κοινωνικών στερεοτύπων οπότε χάνεται πρόωρα η παιδικότητα, αν λοιπόν συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι φυσικό να διακρίνουμε στην συμπεριφορά των ανθρώπων την καχυποψία.


Απο που προκύπτει η καχυποψία;

Απο που προκύπτει ομως η καχυποψία; Προκύπτει απο το γεγονός οτι ο σημαντικός αλλος δεν ακούει και δεν φροντίζει τις ανάγκες μου. Τα κίνητρα του ειναι αλλα. Να κοιτάξει μονο τον εαυτο του και οχι τον άλλο. Οταν λοιπον η κοινωνία το κάνει αυτο, η οικογένεια το κάνει αυτο, οταν το περιβάλλον διαμορφώνεται αφιλοξενο, οταν τα στερεότυπα ενισχύονται αντί να δίνεται προτεραιότητα στην έρευνα των ανθρώπων για την ζωη τους και τον εαυτο τους, τοτε δεν υπαρχει αλλη διέξοδος απο την καχυποψία.  Οταν δεν με φροντίζεις λοιπον, δεν μπορω να σε εμπιστευτω γιατι δικαιολογημένα καταλαβαίνω οτι δεν σε ενδιαφερει το πως αισθάνομαι εγω αλλα μονο το πως αισθάνεσαι εσύ. Ετσι δεν μπορω να σε εμπιστευτω και αισθάνομαι συνεχώς καχυποπτα οχι μονο απέναντι σου αλλα και απέναντι σε ολοκληρη την κοινωνία η οποία ειναι ο αντικατοπτρισμός ο δικός σου που μου εισαι σημαντικός/η.

Παρανοϊκότητα

Την καχυποψια στις διαταραγμένες της μορφές την ονομάζουμε παρανοικοτητα και αφορά καταστάσεις κατά τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι το κοιτούν, το ακολουθούν, το σχολιάζουν, του υποκλέπτουν την σκέψη, αισθάνεται οτι η σκέψη του ακουγεται, κτλ. Πρόκειται για ψυχοπαθολογική κατάσταση η οποία χρειάζεται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται παράλληλη φαρμακευτική υποστήριξη.








Θεραπεια για την καχυποψια – παρανοικοτητα


Η ψυχοθεραπεία εδώ εστιάζει στις βαθύτερες εσωτερικές σχέσεις του ατόμου καί ιδιαίτερα στις σχέσεις εκείνες οι οποίες υπολείπονται εμπιστοσύνης. Εάν επιτευχθεί θεραπευτική συμμαχία, τα άτομα αυτά έχουν καλή πορεία.

Το άγχος του καχύποπτου ατόμου τις περισσότερες φορές είναι έντονο καί δημιουργεί επιθετικότητα. Οι φόβοι επίθεσης που νιώθει το οδηγούν να απομακρύνεται από τις σχέσεις με αποτέλεσμα την απομόνωση. Η ειλικρινής στάση του ψυχοθεραπευτή σε συνδυασμό με την παροχή ενδιαφέροντος καί φροντίδας αποτελούν τα πρώτα θεραπευτικά βήματα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου