Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Οι λόγοι που κάποιες φορές πρέπει να λέτε «όχι» στο παιδί σας

Οι λόγοι που κάποιες φορές πρέπει να λέτε «όχι» στο παιδί σας


Καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει και αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τον κόσμο γύρω του αρχίζει και αποκτά τη δική του άποψη και τα δικά του «θέλω».Τα περισσότερα παιδιά από την ηλικία του 1 ½ έτους μέχρι και 3 χρονών αρνούνται τις περισσότερες φορές να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις σας και επιμένουν σε αυτό που θέλουν. Είναι φυσιολογικό καθώς το διάστημα αυτό το παιδί σας ελέγχει την ύπαρξη των κανόνων και των ορίων, δοκιμάζει τις δυνατότητες του και μαζί με αυτές και τις δικές σας αντοχές!

Σίγουρα δεν είναι σωστό να λέτε όλες τις φορές «όχι» στο παιδί σας αλλά ούτε συνέχεια «ναι» λόγω της πολύωρης απουσίας σας από σπίτι που σας δημιουργεί τύψεις. Είναι σημαντικό το παιδί σας να δέχεται το «όχι» σας και να μην αντιδρά σε αυτό. Διαβάστε λοιπόν, παρακάτω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να λέτε που και που μερικά «όχι» στο παιδί σας. 

Μαθαίνει ότι δε μπορεί πάντα να έχει αυτό που θέλει. Αυτό θα το βοηθήσει αργότερα ακόμα και στην ενήλικη ζωή του να είναι συγκροτημένο και υπεύθυνο. Ένα παιδί σίγουρα δεν μπορεί να εκλογικεύει τις επιθυμίες του αλλά μπορεί να μάθει να έχει υπομονή και να αντιλαμβάνεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. 

Μαθαίνει ότι υπάρχουν όρια. Τα όρια το βοηθούν να επαναπροσδιορίζεται. Εάν δεν υπάρχουν όρια ή αυτά είναι ελαστικά το παιδί μαθαίνει ότι με επιμονή, ουρλιαχτά και κλάματα μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει. Άλλωστε τα παιδία όσο και να αντιδρούν στα όρια οι ειδικοί λένε πως τα έχουν ανάγκη. Ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον χωρίς όρια συμπεριφέρεται ανάρμοστα μέχρι να αντιληφθεί που βρίσκονται τα όρια. 

Θέτετε με αυτόν τον τρόπο σε υγιείς βάσεις τη σχέση σας. Σίγουρα πασχίζετε να έχετε την ιδανική σχέση με το παιδί σας. Η σχέση γονέα –παιδιού όμως πρέπει να διατηρείται και πρέπει να καταλάβει το παιδί σας ότι εσείς θα είστε πάντα δίπλα του προσφέροντας σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου