Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Γνωρίστε πώς ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί από την βρεφική ηλικία

Γνωρίστε πώς ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί από την βρεφική ηλικία


Η ανάλυση του τρόπου κίνησης των ματιών του μωρού από πολύ νωρίς μπορεί να αποκαλύψει πιθανότητες μελλοντικής εκδήλωσης αυτισμού. Αυτό προκύπτει καθώς η συχνότητα των κινήσεων του ματιού στα μωρά θεωρείται πως φανερώνει πόσο καλή επαφή έχει το παιδί με τον κόσμο γύρω του και πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται αυτά που βλέπει.

 Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο νέας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών (MRC), χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνολογία ανάλυσης του μοτίβου κίνησης των ματιών σε 104 μωρά ηλικίας 6 έως 8 μηνών. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ένα μωρό κινεί τα μάτια του δύο φορές το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, στα μωρά που αργότερα διαγνώστηκε σε αυτά αυτισμός η συχνότητα κίνησης των ματιών τους ήταν μεγαλύτερη κατά μέσο όρο τρεις φορές το δευτερόλεπτο. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα μωρά πιθανώς χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να ανταποκριθούν, γι αυτό και κινούν τα μάτια τους περισσότερο. Από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ενήλικες με αυτισμό επεξεργάζονται ταχύτερα τις οπτικές πληροφορίες και ίσως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στη βρεφική ηλικία. 

Η ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις των ματιών του μωρού στην ηλικία των 6 μηνών περίπου μπορούν να προβλέψουν τις πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα το παιδί συμπτώματα Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος. 

Τέλος, ελπίζουν πως η διαπίστωση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης του αυτισμού, ώστε να επιτευχθεί πιο έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου