Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Σχέσεις με διαφορά ηλικίας

Κάθε είδους διαφορά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην σχέση ενός ζευγαριού, είτε πρόκειται για διαφορά θρησκεύματος, διαφορά πολιτικών πεποιθήσεων, είτε για διαφορά ηλικίας. Δεν υπάρχει, όμως, κάποια έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη διαφορά μπορεί να αποτελεί πηγή κακού για την σχέση –ούτε, βέβαια, συνταγή επιτυχίας.

Υπάρχουν, όμως, αρκετές σοβαρές εξηγήσεις στο γιατί μία σχέση στην οποία βρίσκονται άτομα με μεγάλη διαφορά ηλικίας, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά και στο πώς θα μπορούσαν κάποια από αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν.

Ο κανόνας

Οι στατιστικές των τελευταίων δεκαετιών λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν με συντρόφους που έχουν κοντινή με την δική τους ηλικία –με διαφορές, δηλαδή, που δεν ξεπερνούν τα 3 με 5 έτη. Ταυτόχρονα, βέβαια όλο και περισσότερα άτομα δείχνουν να αγνοούν τα στερεότυπα της κοινωνίας και να «ζευγαρώνουν» με άλλα άτομα που η διαφορά ηλικίας μεταξύ τους ξεπερνά τα 10 ή 15 χρόνια.

Δεύτερος γύρος

Ένα συχνό πρόβλημα για τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι οι ασυγχρόνιστες εμπειρίες ζωής. Αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ζητήματα καριέρας, ταξιδιών, γάμων και παιδιών, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν αν ο ένας από τους δύο τα έχει ήδη «ξαναπεράσει».
Αν, για παράδειγμα, μία 25χρονη που ονειρεύεται κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει οικογένεια, βγαίνει με έναν 45αρη, πατέρα έφηβων παιδιών από προηγούμενο γάμο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει από νωρίς τις επιθυμίες και τα όνειρα για την ζωή της.

Ο μπαμπάς σας;

Δεν αποτελεί ακριβώς πρόβλημα, αλλά μάλλον στιγμή αμηχανίας όταν σε κοινωνικές συναναστροφές σας, π.χ. στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ή όταν ψωνίζετε μαζί ρούχα, όσοι δεν σας γνωρίζουν ρωτούν αν ο κύριος δίπλα σας είναι ο πατέρας ή ο γιος σας. Τι κάνετε σε τέτοιες περιστάσεις; Χαμογελάτε μέσα από το δόντια ή ξεκαθαρίζετε ποια ακριβώς είναι η σχέση σας; Κι αν νιώθετε έλξη αποκλειστικά από μεγαλύτερους ή από μικρότερους, μήπως υπάρχουν μέσα σας γονικά θέματα που δεν έχουν ακόμα λυθεί;

Για πάντα (;) μαζί

Η διαφορά ηλικίας σας μπορεί να μην είναι ένα θέμα που επηρεάζει την ζωή σας τώρα, αλλά σε μερικά χρόνια η κοινή σας ζωή μπορεί εκ των πραγμάτων να… διακοπεί απότομα. Θέματα υγείας και η φυσική διαδικασία της γήρανσης είναι δύο ζητήματα που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας αν ζείτε με έναν σύντροφο που είναι πολύ μεγαλύτερος ή πολύ μικρότερος από εσάς.
Μία διαφορά 20 ετών, για παράδειγμα, σημαίνει ότι όταν π.χ. εσείς θα είστε ακόμα μία δραστήρια 45αρα αυτός θα βγαίνει στη σύνταξη και όσο κι αν υποστηρίζουμε το μότο «είμαι τόσων ετών όσο νιώθω», τι γίνεται όταν αρχίζει η φθορά του χρόνου; Μπορείτε να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι από σύντροφος θα γίνετε μια μέρα νοσοκόμα;

Πώς μπορεί να πετύχει μία τέτοια σχέση;

Οι ψυχολόγοι λένε ότι η διαφορά ηλικίας από μόνη της δεν δημιουργεί απαραίτητα πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας 55 ετών και μία γυναίκα 45 ετών, μπορεί να έρχονται μεν από διαφορετικές "εποχές", αλλά τα εξελικτικά στάδια που έχουν περάσει είναι κοινά. Αντίθετα, μία κοπέλα 17 ετών με έναν άνδρα 32 ετών θα πρέπει να προσπεράσει κάποια στάδια στην ανάπτυξή της για να συμβαδίσει με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται εκείνος –κάτι αντίστοιχο μπορεί να νιώσει και ο άνδρας, που αναγκαστικά θα παλινδρομήσει σε καταστάσεις συχνά… παιδαριώδεις. Μία τέτοια σχέση, ακόμα κι αν με συμβιβασμούς από κοινούς δείξει θετικά σημάδια, ακόμα κι αν ξεπεράσει τις διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις έντονες κριτικές του κοινωνικού κύκλου.
Θα πρέπει, λοιπόν, κάποιος που αποφασίζει να συνάψει σχέση με ένα άτομο από το οποίο απέχει ηλικιακά κατά πολλά έτη, να σκεφτεί αν είναι έτοιμο να απορρίψει μία φάση ζωής και να μεταπηδήσει σε μία άλλη, επόμενη ή προηγούμενη, και αν κάτι τέτοιο υποδεικνύει στοιχεία ανασφάλειας και εσωτερικής σύγκρουσης που πρέπει, όμως, να λυθούν.
Σε κάθε περίπτωση, η καλή επικοινωνία, η αφοσίωση, η ειλικρίνεια και η υπερπροσπάθεια είναι ακόμα πιο απαραίτητα σε τέτοιες εξ΄ορισμού «δύσκολες» σχέσεις, οι οποίες πάντως υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι ο έρωτας είναι τυφλός αλλά… και κακός στα μαθηματικά!
Πηγή: Health.ninemsn
αντιγραφή από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου