Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς για τη μετάνοια


Στη μετάνοια προηγείται η επίγνωση των αμαρτιών μας, η οποία είναι μεγάλη αφορμή για να μας ελεήσει ο Θεός. Διότι ο προφήτης Δαβίδ ο ψαλμωδός λέει προς το Θεό: «Ελέησέ με διότι εγώ γνωρίζω την ανομία μου». Έτσι με την επίγνωση ελκύει το έλεος του Θεού. Έπειτα με την εξαγόρευση των αμαρτημάτων και την αυτομεμψία αποκομίζει ολοκληρωμένη την άφεση. «Διότι είπα, λέει, θα εξαγορεύσω εναντίον μου την ανομία μου προς τον Κύριο, και εσύ άφησες την ασέβεια της καρδιάς μου».

Διότι την επίγνωση των αμαρτημάτων μας την ακολουθεί η αυτοκατάγνωση. Αυτήν την ακολουθεί η λύπη για τα αμαρτήματά μας μας, την οποία ο απ. Παύλος την ονόμασε ‘λύπη κατά Θεόν’. Αυτήν την ‘κατά Θεόν λύπη’ την ακολουθεί όπως είναι φυσικό η εξαγόρευση με συντετριμμένη καρδιά και η δέηση προς τον Θεό και η υπόσχεση να απομακρυνθούμε στο εξής από τις κακίες μας…
Η μετάνοια, αν είναι αληθινά από την καρδιά, πείθει τον κάτοχό της να μην επιδίδεται πλέον στις αμαρτίες, να μην προσκολλάται  πλέον στα φθαρτά, να μην μένει με ανοιχτό το στόμα μπροστά στις ηδονές που φθείρουν. Η μετάνοια βοηθάει τον άνθρωπο που την έχει να περιφρονεί τα πράγματα αυτού του κόσμου, να αφιερώνεται στα μελλοντικά αγαθά, να αγωνίζεται εναντίον των παθών. Η μετάνοια βοηθάει τον άνθρωπο  να επιδιώκει τις αρετές, να εγκρατεύεται σε όλα, να επαγρυπνεί με τις δεήσεις προς τον Θεό, να απέχει από το άδικο κέρδος, να είναι ελεήμων προς εκείνους που του κάνουν κάποιο κακό, να είναι καλοδιάθετος σε όλους εκείνους που τον ικετεύουν. (Κι ακόμη) να είναι έτοιμος να βοηθήσει, με ότι έχει, όσους έχουν ανάγκη της βοηθείας του, με λόγια, με έργα, με χρήματα, να σπλαχνίζεται όλους με την καρδιά του, ώστε με τη δική του φιλάνθρωπη στάση να κερδίσει τη φιλανθρωπία του Θεού. Και έτσι αντί της αγάπης που έδειξε προς τον πλησίον να λάβει την αγάπη από το Θεό και ελκύσει προς τον εαυτό του τη θεία ευμένεια και να πετύχει το αιώνιο έλεος και τη διαιωνίζουσα θεία ευλογία και χάρη.

Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Ομιλία ΚΗ΄ (εκφωνηθείσα εις την εορτήν των αγίων και κορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου), ΕΠΕ, τ. 10, σελ. 219-220.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου