Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ρέθυμνο: Ένα σχολείο χωρίς... καρέκλες!

Από Έλενα Μπούλια 
 Το Δημοτικό Σχολείο στο Φουρφουρά της Κρήτης έχει κάνει όλη την Ελλάδα να μιλά για την πρωτοποριακή του... διακόσμηση, καθώς είναι το πρώτο δημόσιο σχολείο, που οι καρέκλες των μαθητών έχουν κυριολεκτικά πεταχτεί. Την θέση τους έχουν πάρει πολύχρωμες μπάλες για πιλάτες, οι οποίες όχι μόνο κάνουν τις αίθουσες πολύ πιο ευχάριστες, αλλά και βελτιώνουν την υγεία των παιδιών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο site του σχολείου ένας από τους δασκάλους, ο Άγγελος Πατσιάς: «σε αντίθεση με τις καρέκλες, που εμποδίζουν τη σωστή ανάσα, την καλή κυκλοφορία του αίματος και που επιβαρύνουν το σώμα με τη λανθασμένη στάση, οι ελβετικές μπάλες γυμναστικής
  κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ γυμνάζουν, διευκολύνοντας την αναπνοή και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που τις μπάλες αυτές τις χρησιμοποιούν σε κέντρα πληροφορικής, σε εργασίες που απαιτούν πολύ καθισιό, ενώ βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό».
Δεν είναι τυχαίο ότι το τετραθέσιο αυτό σχολείο, που ονομάζεται και «Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων», είναι το μοναδικό ελληνικό δημόσιο δημοτικό που συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης «εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μία εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιέπαινος δάσκαλος.
Και όλα αυτά σε ένα χωριό μόλις 650 κατοίκων, στο οποίο δάσκαλοι, γονείς και μαθητές, ενωμένοι σαν γροθιά, έχουν βάλει σκοπό να ανατρέψουν τα δεδομένα της -προβληματικής ομολογουμένως- ελληνικής εκπαίδευσης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου