Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η αυτάρκεια και η τηλεόραση

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μία από τις πιο αντιχριστιανικές εκπομπές στην τηλεόραση είναι οι διαφημίσεις. Και θα εξηγήσουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε αυτή τη διατύπωση.
Η διαφήμιση είναι ένας καταναλωτικός τρόπος ζωής. Αδειάζει τις τσέπες μας, με σκοπό να αγοράσουμε περιττά πράγματα.
Η διαφήμιση είναι συνδυασμένη πάντα με την υπερβολή, με το ψέμα, τη μισή αλήθεια, τη δημιουργία εντυπώσεων κ. τ. ό. Η διαφήμιση έχει σκοπό να μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι χρειαζόμαστε το διαφημιζόμενο προϊόν και μάλιστα γρήγορα. Ότι δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό. Και πολλές φορές δημιουργεί και την εντύπωση ότι είμαστε ούτε λίγο ούτε πολύ από τους μη έξυπνους που ακόμα δεν αγόρασαν το διαφημιζόμενο είδος.
Έτσι η διαφήμιση από την αρχή μέχρι και τα επακόλουθά της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ασκητικό πνεύμα της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Η Εκκλησία μας συνιστά τον ασκητικό τρόπο ζωής. Να κόψουμε τα περιττά στη ζωή μας. Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με λιγότερα. Με λιγότερα στα ρούχα, στο φαγητό, στα πράγματα που χρησιμοποιούμε, στις ανέσεις κλπ. Αντίθετα η διαφήμιση φωνάζει «πάρε κι άλλα», «χρειάζεσαι κι άλλα» και όπως είναι φυσικό αυτό δεν έχει σταματημό. Είναι απύθμενο πηγάδι.
Ο εκκλησιαστικός τρόπος ζωής όμως μας συνιστά να αρκούμαστε σε αυτά που έχουμε και να μην ζητάμε περισσότερα. Ο μέγας διδάσκαλος της οικουμένης ο απόστολος Παύλος μας λέει να αρκούμαστε μόνο στα απολύτως αναγκαία. (Α΄ Τιμ. 6, 8). Ο όσιος Αντίοχος του Πανδέκτη λέει χαρακτηριστικά: « το σώμα τροφής δείται, ου τρυφής. Ολιγοδείας ου πλησμονής, αυταρκείας ου πολυτελείας». Δηλ το σώμα έχει ανάγκη από τροφή και όχι από καλοπέραση, από λίγα και όχι από πολλά, από όσα χρειάζεται και όχι από πολυτέλειες. Και εξηγεί το γιατί : η τροφή, η ολιγοδεία και η αυτάρκεια ωφελούν το σώμα και την ψυχή, γεννώντας την υγεία, τη δύναμη και την ευεξία. Η τρυφή, η πλησμονή και η πολυτέλεια βλάπτουν και τα δύο. Όχι μόνο την υγεία καταστρέφουν, αλλά προκαλούν και σοβαρές αρρώστιες.
Ένας εκκλησιαστικός συγγραφέας ο Θεοδώρητος Κύρου (σε ομιλία του στο χωρίο Α΄ Τιμ. 6,6) λέει «πρέπει να αποφεύγουμε την πλεονεξία και να επιμένουμε στην αυτάρκεια».
Αλλού πάλι ο απόστολος Παύλος λέει: «εγώ έμαθα να είμαι αυτάρκης,  να ζω με αυτά που έχω» (Φιλιππ. 4, 11).
Η ζωή αυτή της αυτάρκειας και της ολιγάρκειας έχει σκοπό να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την εμπαθή προσκόλλησή μας στα υλικά αγαθά. Έχει σκοπό να μάθουμε να λέμε όχι στη σάρκα και τις ορέξεις της. Και στη συνέχεια να λέμε και όχι σε κάθε πειρασμό του διαβόλου από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Έχει όμως και σκοπό να βοηθήσει ώστε το περίσσευμα, που έρχεται σαν συνέπεια από μια ζωή ολιγαρκείας και αυταρκείας, να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας που έχουν ποικίλες ανάγκες, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε.
Αυτός ο ορθόδοξος τρόπος ζωής είναι η μόνη λύση για να ξεπεράσουμε όχι μόνο τις δικές μας σημερινές οικονομικές δυσκολίες, αλλά και όσες πρόκειται να έρθουν. Αυτός ο τρόπος θα είναι ένα καλό παράδειγμα για τους ανθρώπους που θα βλέπουν τη ζωή μας. Αλλά πάνω απ’ όλα θα μας βοηθήσει να μη θησαυρίζουμε στη γη, αλλά στον ουρανό όπως προτρέπει ο Κύριος.
Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο http://paphosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου