Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Είσαι σίγουρος πώς δεν θέλεις να αλλάξεις;


Τις περισσότερες φορές οι γονείς λένε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίσουν  το παιδί τους, για χίλιους δύο λόγους. Η αλήθεια είναι πως δεν θέλουν για χίλιους δύο λόγους. Για να γνωρίσεις καλά το παιδί σου χρειάζεται προσπάθεια, οργανωμένη και συστηματική. Όμως τί πιο όμορφο από το να «εξερευνήσεις» το παιδί σου. Και με βάση αυτή τη γνώση να μεγαλώσεις έναν αυριανό ενήλικα πετυχημένο στην προσωπική και στην κοινωνική του ζωή. Να βρίσκεσαι δίπλα του, μαζί του, ενισχυτικά και  όχι ελεγκτικά. Να μεγαλώνει το παιδί σου και ταυτόχρονα να εξελίσσεσαι ως προσωπικότητα και εσύ, δημιουργώντας υγιείς, ψυχολογικές συνθήκες διαβίωσης και για το παιδί σου και για σένα.
Να είσαι εκεί όταν θα περπατήσει τα πρώτα βήματα της κοινωνικής του ζωής…
Να του κρατάς το χέρι όταν δεν θα μπορεί να χειριστεί τις όποιες δυσκολίες της ζωής του. Να πονέσεις μαζί του… Να κλάψεις μαζί του… Μα μετά να του χαμογελάσεις και να του δείξεις πως η ζωή και η διεκδίκηση της ωριμότητας περνά και από στάδια δακρύων και λύπης. Να του δώσεις ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά. Γιατί θα πάνε… Γιατί έτσι είναι η ζωή!
Αυτό προϋποθέτει πως ο γονιός έχει καλλιεργήσει στον εαυτό του τις παραπάνω αξίες. Ότι συμπαραστέκεται και δείχνει ενσυναίσθηση στις χαρές και λύπες του παιδιού του. Προϋποθέτει πως ο γονιός πιστεύει στην αγάπη και έχει την καλή ελπίδα  πως όλα μπορούν να αλλάξουν, όσο δύσκολα και αν φαίνονται μια συγκεκριμένη στιγμή τα πράγματα. Ότι πιστεύει πως μετά από μια καταιγίδα θα βγει σίγουρα ένας λαμπρός ήλιος, πως μετά από την σταύρωση έρχεται η λαμπρή Ανάσταση.
Όλες αυτές τις αξίες τις κάνει πράξη ο γονιός στην ανατροφή του παιδιού του, αφού τις κάνει πρώτα πράξη στη ζωή του. Αλλάζοντας κοσμικές στάσεις και αντιλήψεις που έχουν ριζώσει  στο χαρακτήρα του και βάζοντας στη θέση τους αξίες όπως η αγάπη, η πίστη στον Θεό, η συγχώρηση, η μακροθυμία, η καλοσύνη, το ενδιαφέρον για τον πλησίον, η αποβολή του εγώ. Ο γονιός αλλάζει, όχι διότι κάποιος του το είπε ή το άκουσε (που σε αυτές τις περιπτώσεις η αλλαγή διαρκεί ελάχιστο χρονικό διάστημα), αλλά επειδή έχει αλλάξει νου, έχει αλλάξει νοοτροπία, έχει αλλάξει μέσα του. Έχει εξελίξει τη σκέψη του και πιστεύει βαθιά μέσα του πως οι αιώνιες και παραδοσιακές αξίες είναι ο μόνος υγιής τρόπος για να μεγαλώσει υγιή παιδιά, αλλά και για να έχουν όλοι μαζί  υγιή, χαρούμενη και όμορφη ζωή.
Τότε ο γονιός θα είναι η «αυθεντία» και θα έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση του παιδιού του. Δεν είναι τελικά ένας ωραίος δρόμος η ανατροφή των παιδιών;!!! Ένας δρόμος στον οποίο, ο γονιός που θέλει να είναι πετυχημένος, θα προσπαθήσει, θα αλλάξει, θα μάθει, θα ρωτήσει, θα καταρτιστεί και θα παλέψει για τον παραπάνω σκοπό.
Κι όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου σίγουρα θα κάνει συγκομιδή των κόπων του. Θα έχει δημιουργήσει έναν ενήλικα συναισθηματικά και ψυχικά ώριμο, χρήσιμο στην κοινωνία (που σήμερα έχει τόση ανάγκη!), να υπερασπίζεται το δίκαιο και το καλό, αλλά κυρίως να γνωρίζει και να παλεύει για το δρόμο της σωτηρίας της ψυχής όχι μόνο της δικής του, αλλά και όλων των ανθρώπων γύρω του.
Είσαι σίγουρος πως ακόμη δεν θέλεις να αλλάξεις;;;

Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο http://vatopaidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου