Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Έλκη στη στοματική κοιλότητα


Πολλές φορές στη ζωή μας, από την παιδική ηλικία έως σήμερα, έχουμε αντιμετωπίσει μικρές ή μεγαλύτερες πληγές μέσα στο στόμα μας, καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αρκετή ενόχληση ή να γίνουν πραγματικά επώδυνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν καταναλώνουμε κάποια ζεστή τροφή. Τα έλκη αυτά μπορούν να εμφανιστούν στα ούλα, στη γλώσσα ή στα χείλη και να διαρκέσουν από 7-10 ημέρες. Οι αιτίες που τα προκαλούν ποικίλουν και συνήθως επουλώνονται και φεύγουν από μόνα τους. Ας δούμε τις πιο πιθανές αιτίες εμφάνισης των πληγών αυτών και τι θα πρέπει να προσέξουμε σε κάθε περίπτωση. 

Άφθες 
Ο πιο συνηθισμένος τύπος στοματικού έλκους είναι οι γνωστές άφθες καθώς πολλοί από εμάς τις έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πρόκειται για μικρές ερυθρές κυκλικές περιοχές με κιτρινωπό κέντρο, οι οποίες συνοδεύονται από καυσαλγία, δηλαδή αίσθημα καύσου ή πόνου στην περιοχή της άφθας. Η αιτιολογία τους μπορεί να ποικίλλει. Έχουν ενοχοποιηθεί μικροβιακοί παράγοντες, η κακή στοματική υγιεινή, ελλιπής διατροφή, συχνή κατανάλωση καυτερών, το άγχος και η περίοδος για τις γυναίκες, καθώς και διάφορες αλλεργίες. Συνήθως διαρκούν έως 2 εβδομάδες το πολύ και υποχωρούν μόνες τους, ενώ η χρήση χλιαρού χαμομηλιού ή κάποιου αντισηπτικού διαλύματος μπορούν να δράσουν υποβοηθητικά. 

Τραυματικά έλκη 
Ένας άλλος τύπος στοματικών ελκών είναι αυτά της τραυματικής αιτιολογίας. Πιο ειδικά, πολλές φορές εμφανίζονται πληγές στο στόμα που μπορούν να οφείλονται σε αιχμηρά δόντια, κακότεχνα σφραγίσματα ή θήκες κι ο βλεννογόνος του στόματος τραυματίζεται από τη συνεχή επαφή με τις προβληματικές αυτές περιοχές. Συχνά μπορεί να ευθύνονται για τέτοιου είδους βλάβες οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά και προκαλούν στοματίτιδες. Τέλος, μπορεί ασυνείδητα ή καθ’ έξιν να προκαλούμε μόνοι μας βλάβες στο βλεννογόνο των παρειών και των χειλιών δαγκώνοντας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επώδυνη κατάσταση, συστήνεται ξανά η χρήση του αντιμικροβιακού χαμομηλιού. 


Επιχείλιος έρπητας 
Ο επιχείλιος έρπητας προκαλεί βλάβες τύπου φουσκάλας στα χείλη που σκάνε και αφήνουν ένα επώδυνο έλκος που καλύπτεται από εφελκίδα. Οφείλεται σε μόλυνση από ιό και προσβάλλει μεγάλος μέρος του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του. Σε μικρή ηλικία η προσβολή από το ιό του έρπη μπορεί να περάσει σχεδόν απαρατήρητη ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και γενικότερη κακουχία. Μετά την πρώτη προσβολή από τον ιό, αυτός παραμένει αδρανής μέσα στον οργανισμό έως ότου ξαναενεργοποιηθεί έπειτα από κάποιο ερέθισμα. Τέτοια ερεθίσματα μπορεί να είναι η πτώση της άμυνας του οργανισμού, το stress και η κόπωση, οπότε επανεμφανίζεται το έλκος στα χείλη. Η θεραπεία του επιχείλιου έρπη γίνεται με τη χρήση ακυκλοβίρης η οποία εφαρμόζεται ως gel στη βλάβη. 

Έλκη που οφείλονται σε στοματικές νόσους 
Συχνά, δερματολογικές νόσοι και σύνδρομα αυτοάνοσης ή ιδιοπαθούς αιτιολογίες κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση με βλάβες στο στόμα. Διάφορα έλκη και βλάβες που επιμένουν για μεγάλο διάστημα άνω των 3 εβδομάδων θα πρέπει να μας προβληματίσουν ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι αιματολογικοί έλεγχοι και η εξέταση ολόκληρου του στόματος για άλλα σημεία με βλάβες. Κάποιες ειδικές βλάβες όπως αυτές της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας και το σάρκωμα Kaposi,τα οποία είναι δυνατόν να εντοπίσει ο οδοντίατρος στο στόμα του ασθενούς, μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές νοσολογικές οντότητες που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού όπως το AIDS. 

Καρκίνος του στόματος 
Έλκη ή πληγές στο στόμα που δεν οφείλονται σε κανένα άλλο προφανή λόγο και δεν υποχωρούν μετά από διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων θα πρέπει να μελετώνται διεξοδικά και να λαμβάνεται βιοψία καθώς πιθανόν να πρόκειται για κακοήθη βλάβη. Παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρκινικών βλαβών στο στόμα είναι κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μόλυνση από τον HPV (ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων). 

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο πιο εύκολα διαγνώσιμος καρκίνος καθώς μπορεί να γίνει με τον απλό οδοντιατρικό έλεγχο, όταν αυτός γίνεται τακτικά. Λευκά ή κόκκινα σημεία στο βλεννογόνο του στόματος μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδοντίατρο για τυχόν προκαρκινικές βλάβες. Οι καπνιστές θα πρέπει να προσέρχονται πιο συχνά για έλεγχο της υγείας της στοματικής τους κοιλότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου