Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Καλλιεργήστε ντομάτες στο μπαλκόνι σας


Μια ευχάριστη σχετικά και εύκολη διαδικασία που θα σας επωφελήσει οικονομικά και λειτουργικά είναι η φύτευση ντομάτας στο μπαλκόνι σας. Μία οικονομική λύση που θα σας προσφέρει φρέσκες ντομάτες στο τραπέζι σας που δεν θα συγκρίνονται με τις αγοραστές. 

Οι βιολογικές ντομάτες δεν έχουν καμία σχέση σε γεύση με τις ντομάτες του εμπορίου και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι ξέρετε τι τρώτε, διότι θα είναι φτιαγμένο κυριολεκτικά από τα χεράκια σας. Η καλλιέργεια λαχανικών απαιτεί μεράκι, υπομονή και φροντίδα, αλλά το αποτέλεσμά σας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Εκτός από το οικονομικό και διατροφικό όφελος, είναι και μια δημιουργική διαδικασία που λειτουργεί αγχολυτικά στον οργανισμό σας και χτίζει την αυτοπεποίθησή σας. 

Διαδικασία 
Αγοράστε σπόρους ντομάτας από ένα φυτώριο. 
Ανοίξτε τρύπες στον πάτο της ζαρντινιέρας για να φεύγει το νερό. 
Γεμίστε τον πάτο με ελαφρόπετρα και στη συνέχεια με χώμα εξωτερικού χώρου. 

Φύτευση 

Επιλέξτε τις ζαρντινιέρες στο πιο ηλιόλουστο, αλλά και προστατευόμενο από τον αέρα σημείο του μπαλκονιού σας. Η ντομάτα απαιτεί ήλιο γι’ αυτό επιλέξτε το πιο φωτεινό σημείο για να φυτέψετε τα φυτά σας. 

Φυτέψτε τους σπόρους με απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά μεταξύ τους για να αναπτυχθούν με σωστό τρόπο. 

Πότισμα 

Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώστε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δείτε ότι η ντοματιά γέμισε με πράσινες ντομάτες, ξεκινήστε πάλι τα τακτικά ποτίσματα. 

Λίπασμα 

Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε λιπάσματα για να έχετε 100% καθαρές ντομάτες. Δημιουργήστε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό – τονωτικό από τσουκνίδα. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην σωστή ανάπτυξη του φυτού. 


Στήριξη ντομάτας 

Για την παραγωγή του καρπού μπορείτε να αφήσετε την ντομάτα να έρπει στο χώμα, ή να φτιάξετε ένα σύστημα στήριξης του φυτού με καλάμια. 

Όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίξετε στο καλάμι το ανεπτυγμένο «κλαδί», ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα. 

Συγκομιδή 

Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες, τότε τις κόβετε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση. 

Θρεπτικές πρωτεΐνες 

Η διατροφική αξία της ντομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Επίσης περιέχει λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση. 

Συμβουλές: 

Για την καλύτερη υγεία του φυτού, αφαιρείτε τακτικά τα κάτω φύλλα του φυτού, τα οποία είναι επιρρεπή σε ασθένειες. 

Μη φυτέψετε όλες τις ντομάτες ταυτόχρονα. Έτσι θα πάρετε όλη την παραγωγή μαζεμένη και ενώ τη μια στιγμή δε θα έχετε τι να τις κάνετε, την άλλη θα έχετε ξεμείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου