Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Τι είναι τα εγκαύματα και τι είναι τα ζεματίσματα


Το ζεμάτισμα είναι μια κάκωση που οφείλεται σε επαφή με καυτά αντικείμενα ή υγρά. Είναι πιο σύνηθες στα παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα εγκαύματα είναι συνέπεια της άμεσης έκθεσης σε φλόγα. Αυτά είναι συνηθέστερα σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών που παίζουν με σπίρτα, φωτιά και εύφλεκτα υλικά. Συνήθως, τα εγκαύματα είναι πιο σοβαρά. 

Πώς εκδηλώνονται τα εγκαύματα και τα ζεματίσματα; 

Τα εγκαύματα ταξινομούνται σύμφωνα με το βάθος της βλάβης που προκαλούν στο δέρμα. 

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού αφορούν μόνο στην επιφανειακή στιβάδα. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η ερυθρότητα, το οίδημα και ο τοπικός πόνος. Είναι παρόμοια με τα ηλιακά εγκαύματα. Συνήθως επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες. 
Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού είναι πιο βαθιά και παράγουν πόνο και φουσκάλες. Σε γενικές γραμμές, επουλώνονται ύστερα από 7-14 ημέρες. 
Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι ακόμα πιο βαθιά και αφορούν σε όλες τις στιβάδες του δέρματος. Απαιτούν μοσχεύματα. 
Πώς αντιμετωπίζονται τα εγκαύματα και τα ζεματίσματα

  • Προφανώς, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.
  • Μην αφήνετε το παιδί να παίζει με σπίρτα.
  • Φυλάξτε σε ασφαλές μέρος όλα τα εύφλεκτα υλικά. 
  • Επιβλέπετε διαρκώς τα παιδιά όταν βρίσκονται κοντά σε εστίες φωτιάς. 
  • Οι φούρνοι, οι πόρτες των φούρνων, ακόμα και το τζάμι ενός τζακιού προκαλούν εγκαύματα στα χέρια των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για τον καυτό ατμό που βγαίνει από τους εξατμιστές. 
  • Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή για χυμένα καυτά υγρά. 
  • Το ζεμάτισμα από το καυτό νερό της μπανιέρας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Αλλάξτε τη ρύθμιση του θερμοσίφωνα. 
  • Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και εξόδους διαφυγής στο σπίτι σας, ως προληπτικά μέτρα σε περίπτωση πυρκαγιάς. 
  • Αν το παιδί σας έχει ένα μικρό έγκαυμα, τοποθετήστε αμέσως το προσβεβλημένο σημείο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Ειδάλλως, καλύψτε την περιοχή με ένα καθαρό ύφασμα βρεγμένο με κρύο νερό. Στην αρχική φάση, μη χρησιμοποιείτε βούτυρο και άλλες λιπαρές ουσίες. Οι φουσκάλες πρέπει να σπάζονται μόνο από το γιατρό. 
Είναι σημαντικό να προσφέρετε ανακούφιση από τον πόνο. Αν το παιδί πονάει, μη διστάσετε να του δώσετε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού δεν πρέπει να καλύπτονται, αλλά τα βαθύτερα εγκαύματα πρέπει να καλύπτονται με γάζα εμποτισμένη με βαζελίνη ή αντιβιοτική αλοιφή. Θα πρέπει να αλλάζετε τη γάζα κάθε 2-3 μέρες. 

Είναι σημαντικό να προστατεύετε με αντηλιακό το δέρμα που έχει φθαρεί από έγκαυμα. Θα πρέπει να λαμβάνετε αυτό το προστατευτικό μέτρο για ένα χρόνο 

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Υγείας του Παιδιού, Εκδόσεις Διόπτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου