Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Ενας καταρράκτης, μια άγνωστη λίμνη και μια εκκλησία αλά... Αγιο Ορος μισή ώρα από την Ομόνοια -Οι απρόσμενες εκπλήξεις της Αττικής! [εικόνες]


Κρυμμένες ομορφιές και απρόσμενες εκπλήξεις δεν κρύβονται μόνο στα νησιά. Επιφυλάσσει και η Αττική στους κατοίκους της. Όπως ότι... σε απόσταση μισής ώρας από το κέντρο βρίσκεται ένας καταρράκτης, μια άγνωστη λίμνη και μια εκκλησία που θυμίζει Άγιο Όρος.
Με αφορμή την Πρωτομαγιά, που όσοι δεν την εκμεταλλευτούν για να κάνουν την πρώτη τους ματιά, θα θελήσουν να κάνουν τη βόλτα τους για να πιάσουν το Μάη, σας παρουσιάζουμε παρακάτω τρεις «γωνιές» της Αττικής που οι περισσότεροι αγνοούν και δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχουν σε απόσταση μόλις μισής ώρας από τα σπίτια όλων μας. 

Κι όμως έχει και καταρράκτη η Αττική 

Καταρράκτης στην Αττική; Κι όμως. Σε απόσταση 30-40 λεπτών από την Ομόνοια υπάρχει ένας. Ο οποίος, μάλιστα, μερικές φορές γίνεται και διπλός...

Ο εν λόγω καταρράκτης των 6 μέτρων βρίσκεται στο Ντράφι, στην Πεντέλη, και καταλήγει σε μια μικρή λιμνούλα.Ο καταρράκτης της Αττικής κρύβεται στο μέσον της... διαδρομής του ρέματος του Βαλανάρη (ξεκινά από τα υψώματα της Μαυρηνόρας και δημιουργεί το ρέμα της Ραφήνας), στο ύψος του Ντράφι δημιουργεί έναν καταρράκτη, έναν από τους λίγους -αν όχι το μοναδικό- στην Αττική.

Ο μικρός αυτός καταρράκτης, ανάλογα με το νερό που φέρνει το ρέμα, αλλάζει και μορφή: Πότε γίνεται ένας δυνατός χείμαρρος, πότε (όταν λιγοστεύουν τα νερά) δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες.

Η μικρή λίμνη που σχηματίζουν τα νερά του καταρράκτη προσφέρεται για βουτιές και η ευρύτερη περιοχή για μια μίνι απόδραση από το κέντρο της Αθήνας.Φωτογραφία: Panoramiο/Χρήστος Σασλόγλου

Η άγνωστη λίμνη Μπελέτσι 

Μισή ώρα από την Ομόνοια, σε απόσταση 30 χλμ., στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 600 μέτρων, το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα το κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτό. Εικόνες που θυμίζουν κάτι από Αλπεις, εικόνες παραμυθένιες. Μια λίμνη που δημιουργήθηκε... κατά λάθος, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, άγνωστη στους περισσότερους, περιμένει όλους να την εξερευνήσουν.

Ο λόγος για τη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70 από... κατασκευαστικό λάθος, και συγκεκριμένα όταν, καθώς φτιάχνονταν οι υποδομές της περιοχής, έκλεισαν με αναχώματα οι κοίτες ενός χειμάρρου. Τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη έκτασης 5.000 τ.μ. και με βάθος που φτάνει σε κάποια σημεία τα 5 μ. Το όνομά της το οφείλει στην κοντινή κορυφή Μπελέτσι, ωστόσο είναι γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα, λόγω του σχήματός της.

Η λίμνη, σήμερα, αποτελεί μια υδάτινη όαση της περιοχής, όπου βρίσκουν καταφύγιο πλήθος αποδημητικών πουλιών, ενώ στα νερά της συναντά κανείς συχνά κύκνους και πάπιες. Η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, με παγκάκια και παιδικές χαρές, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο και οι μικρότεροι να απασχολούνται παίζοντας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.

Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας την οδό Κίρκης, οδηγείται κανείς κατευθείαν στη λίμνη.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο σε ένα ξέφωτο του οροπεδίου Αγίας Τριάδας-Κατσιμιδίου, από όπου μπορεί να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα προς το Λεκανοπέδιο.Αγία Μαρίνα 

Ναι, εκκλησίες στην Αττική υπάρχουν πολλές, αλλά σαν την Αγία Μαρίνα στην Πάρνηθα μόνο ένα. Πραγματικά οι εικόνες δεν παραπέμπουν σε Αττική... 

Το κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας μοιάζει κρεμασμένο στην πλαγιά... Χτισμένο πάνω σε ένα βράχο που ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος παραπέμπει σε εικόνες από τα μοναστήρια του Αγίου Ορους.

Χτίστηκε πριν από 800 χρόνια από πιστούς για να τιμήσουν την Αγία Μαρίνα. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Η προσέγγιση στο εκκλησάκι γίνεται από τον οικισμό του Αυλώνα ακουλουθώντας έναν ομολογουμένως δύσκολο χωματόδρομο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου