Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Τι μαθαίνουν τα παιδιά σε μία χωρισμένη οικογένεια

Υπάρχουν πολλά άρθρα για τις αρνητικές επιπτωσεις ενος διαζυγίου στην ψυχολογία του παιδιού. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το παιδί πληγώνεται και πονάει, όσο φιλικές και να είναι οι συνθήκες του χωρισμού των γονιών. 


Κανείς δεν εύχεται να το ζήσει, ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά. Είναι όμως γεγονός ότι τα παιδάκια που έχουν ζήσει μία τέτοια κατάσταση, μαθαίνουν πιο γρήγορα ίσως από τα άλλα, ορισμένες αρετές. 

Προφανώς και πρέπει να παλέψει ένα ζευγάρι για να σώσει το γάμο του, αλλά αν αυτό δε γίνεται, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να δει το καλό μέσα από το κακό. 

Αυτά τα παιδιά λοιπον μαθαίνουν 

Ευελιξία 

Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν ευέλικτο πρόγραμμα.Εξαιτίας της ανάγκης να αλλάζουν σπίτι και να πηγαινοέρχονται από τον ένα γονιό στον άλλον, μέσα από αυτή την ανακατωσούρα, γίνονται πιο εύκολα προσαρμοσιμα σε αλλαγές στο πρόγραμμα και στη ζωή τους. Μαθαίνουν να πηγαίνουν όπως έρθουν τα πράγματα, γιατί δε γίνεται αλλιώς. 


Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι γονεις τρελλοί. Μερικοί χωρίζουν καλά, φιλικά και ήρεμα. Σε αυτές τις οικογένειες λοιπόν προάγεται η συνεργασία και τα παιδιά μαθαίνουν ότι μπορούν δύο άνθρωποι με καλές σχέσεις να συνεργαστούν ακόμη κι αν οι ζωές τους αλλάζουν, και να μοιραστούν τον φόρτοεργασιών, τα σπιτια τους και τις υποχρεώσεις. 

Καμια φορά οι άνθρωποι μας απογοητεύουν 

Δεν είναι ένας κόσμος με ροζ συννεφάκια που όλα λειτουργούν ομαλά και τρυφερά. Μερικές φορές οι άνθρωποι μας στεναχωρούν και εμείς πρέπει να μάθουμε να ζουμε με αυτό. Ή με αυτους. Και καμιά φορά, αυτοι είναι οι ενήλικες που έπρεπε να εμπιστευόμαστε. Ειναι ένα στενάχωρο μάθημα που μακάρι κανενα παιδάκι να μην πρέπει να το μάθει, αλλά αυτά τα παιδιά ωριμάζουν πιο γρήγορα εν τέλει. Ολοι κάποια φορά στη ζωή μας θα απογοητευτούμε... 

Θυσίες 

Δυστυχώς ο γονιός που μένει μόνος με τα παιδιά, αναγκάζεται να κάνει θυσιες για να τα βγάλει πέρα. Και αυτο με τη σειρά του, δείχνει το δρόμο για μια ζωή με λιγότερα έξοδα, λιγότερες ανέσεις και περισσότερες θυσίες. Αυτά τα παιδιά που αναγκάζονται να υποστούν αυτή την κατάσταση, μαθαίνουν την αξία των χρημάτων πιο γρήγορα και εκτιμούν την σπατάλη τους πιο βαθιά από τα άλλα. Σκληρή, αλλά πολύτιμη γνώση. Τα παιδιά χωρισμένων γονιών καταλήγουν να γινονται πολύ 'δουλευταράδες' και να υπολογίζουν πραγματικά τον κόπο και την αξία από κάθετί που κερδίζουν με το σπαθί τους. 

Το διαζύγιο λοιπόν, δεν είναι ανάγκη να σας διαλύσει. Μπορεί να γίνει ομαλά και με φιλικές διαθέσεις, ώστε να έχει το λιγότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά. Βοηθήστε τα να έχουν μια καλή ζωή ακόμη και μέσα απο αυτό, προάγοντας 'αρετές' που αργά ή γρήγορα θα μάθουν σ' αυτή τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου